Norsk toppfotballs fremtid

NFF-Grøttland: - Det dannes et bilde av at NFF og NTF er som hund og katt

Håkon Grøttland fra NFF kjenner seg ikke igjen i bildet som blir dannet av forholdet mellom Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball.

MANER TIL TÅLMODIGHET: Håkon Grøttland fra NFF mener «det funker bra som det er nå» i fotball-Norge, og at vi kommer til å få et slagkraftig landslag om 4-5 år. Foto: John T. Pedersen
MANER TIL TÅLMODIGHET: Håkon Grøttland fra NFF mener «det funker bra som det er nå» i fotball-Norge, og at vi kommer til å få et slagkraftig landslag om 4-5 år. Foto: John T. PedersenVis mer

(Dagbladet): Forrige uke var Egil «Drillo» Olsen på Deichmanske bibliotek for å diskutere hva som er problemet til herrelandslaget i fotball. Underveis i debatten sa den tidligere landslagstreneren at interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball (NTF) er viktigere enn Norges Fotballforbund (NFF) når det kommer til satsing på norsk fotball.

Jo Bergsvand, tidligere sportssjef i NTF, støttet Drillo, og i forbindelse med uttalelser om akademiklassifiseringen sa Bergsvand blant annet at «NFF nå har innsett at NTF har kompetanse».

Det skaper debatt.

- Det skapes et bilde av at NFF og NTF er som hund og katt, og at NFF først i det siste har skjønt at utvikling skjer i klubbene. Alt NFF gjør og har gjort i alle år har dreid seg om å bygge oppunder det som skjer i klubbene. Vi styrer bredden, landslagene våre og trenerkurs. NTF har ansvaret for toppklubbene, fortsetter Grøttland.

«Spillerutvikling i Norge er en dugnad»

Han mener det er vrient å skille mellom bredde og elite, men at det i den norske modellen er en glidende overgang.

- Det som er unikt i fotball-Norge er hvor tett forbund og toppklubber jobber sammen og at vi har en modell som binder topp og bredde sammen: landslagsskolen, sier Grøtland.

Videre sier Grøtland at de fleste som jobber i NTF også har fagoppdrag for NFF, og at et tresifra antall trenere som har sitt daglige virke i en toppklubb, parallelt jobber med NFFs landslagsskole: fotbalforbundets spillerutviklingsmodell. Han legger også til at «spillerutvikling i Norge er en dugnad».

- Du sier at det er unike ting i fotball-Norge, men hva med A-landslaget, toppfotballen og resultatene i enden?

- Sluttproduktet vi ser nå er et resultat av det som skjedde for 10-15 år siden. Det NFF har gjort har ikke vært godt nok. Vi går ikke rundt på Ullevaal og klapper hverandre på skuldrene. Vi har tatt grep, og jakter stadig forbedringer, men vi ser ikke resultatene på A-landslagsnivå. Det må vi gi noen år. Hvis vi gir dette 4-5 år, bør vi begynne å få et ordentlig slagkraftig A-landslag.

- Er det norske folk tålmodige nok til å vente i 4-5 år?

- Jeg skjønner det norske folk. Det er mye følelser, og man blir forbanna når resultatene ikke er helt topp. Man blir enda mer forbanna når NFF sier at dette kommer til å ta 4-5 år, sier Grøttland.

Nytt prosjekt

I disse dager snakkes det om at NFF og NTF skal samarbeide om et nytt prosjekt som vil bli et kompetansesenter og det øverste organet for norsk toppfotball: Elitefotball Norge. Selskapet skal eies 50/50 av de to organisasjonene.

- Det blir opp til styret og generalsekretæren å vurdere. Jeg skal ikke mene så mye om det, men ut ifra mitt ståsted så samhandles det bra nå, mener Grøttland.