NFF-Hallén tror på mer teknologi i fotballen

Men selv er han skeptisk.

VM I 2010: Fra sin plankeaktige posisjon i lufta kunne Manuel Neuer bare håpe på at ingen dommere merket at ballen var inne mot England. Det gjorde de ikke. Slike feil er utelukket under årets VM, men i Tippeligaen kan de forekomme også i åra som kommer. Foto: Eddie Keogh / Reuters / NTB Scanpix
VM I 2010: Fra sin plankeaktige posisjon i lufta kunne Manuel Neuer bare håpe på at ingen dommere merket at ballen var inne mot England. Det gjorde de ikke. Slike feil er utelukket under årets VM, men i Tippeligaen kan de forekomme også i åra som kommer. Foto: Eddie Keogh / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Det meste ved VM i Brasil har vært en suksess. Inkludert bruken av mållinjeteknologi.

Men det blir en stund til tippeligadommerne får scoringsvarsel, ifølge fotballpresident Yngve Hallén.

- Jeg tror vi har en lang vei å gå før vi får se den ordningen her hjemme, sier han.

- Skal vi innføre en slik standard i toppfotballen, må det bli et lisenskrav til klubbene. Men det vil koste dem penger, og jeg mener vi bør bruke ressursene på andre områder enn akkurat dette nå, sier Hallén.

Blatter vil ha ankesystem Motstandere av mållinjeteknologien har blant annet innvendt at dette vil være første skritt på veien mot å ta i bruk video og annen teknologibruk i fotballdømmingen på toppnivå.

I et intervju vist i Dagbladets «Brasil 2014»-sending onsdag tok FIFA-president Sepp Blatter til orde for at fotballtrenere bør få adgang til å anke enkelte dommeravgjørelser underveis i kampene - ved bruk av video.

- For eksempel om en felling var utenfor eller innenfor straffefeltet, forklarer Blatter i innslaget.

Fotballpresident Hallén mener dette er nettopp slike utspill vi må forvente når teknologidøra først er åpnet.

FORVENTER FLERE STEG: Yngve Hallén tror vi får se økt teknologibruk i fotballen, så fremt det er snakk om løsninger hvor dommeren får et signal umiddelbart. Å studere videobilder underveis er han skeptisk til. Foto: Sveinung Uddu Ystad
FORVENTER FLERE STEG: Yngve Hallén tror vi får se økt teknologibruk i fotballen, så fremt det er snakk om løsninger hvor dommeren får et signal umiddelbart. Å studere videobilder underveis er han skeptisk til. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

- Jeg må presisere at vi ikke har behandlet dette i NFF, så jeg kan bare snakke ut fra det vi har sagt når vi har diskutert regelendringer tidligere, sier han.

- Men å endre fotballen for mye i retning av å innføre kostbar teknologi er vi kritiske til. Vi ønsker at fotballen som spilles på Ekebergsletta under Norway Cup, skal være mest mulig lik fotballen vi ser på TV under VM, sier Hallén.

- Ikke de neste ti åra - Fotball er verdens største idrett på grunn av sin tilgjengelighet. Du har en ball, du lager to mål, så kan du spille. Vi ønsker det skal være en gjenkjennelighet fra VM til løkka. Derfor er vi skeptiske til teknologibruk, selv om jeg til en viss grad skjønner at det innføres mållinjeteknologi og femdommerssystem i store mesterskap og turneringer, hvor det er så mye penger involvert. Men igjen: Vi må passe på at det ikke blir for stor avstand mellom toppen og grasrota, sier han videre.

- Blatter vil ha et ankesystem i kampene. Er det realistisk at det blir innført?

- Den debatten får vi ta etter hvert, men jeg tror ikke det er realistisk de neste ti åra, sier fotballpresidenten.

- En ordning hvor man stopper opp og vurderer enkeltsituasjoner ved hjelp av TV, innebærer også en tidsbruk. Mållinjeteknologien fungerer bra fordi dommeren får et signal der og da. Jeg tror ikke publikum vil like det hvis en kamp varer en halvtime lenger fordi TV-bilder skal gjennomanalyseres, sier Yngve Hallén.

- Men at vi i kommende sluttspill får se flere tilpasninger hvor dommeren får teknologisk hjelp umiddelbart, er ikke usannsynlig.

- Som for eksempel?

- Som for eksempel en linjeteknologi hvor det ikke bare er scoringer som varsles på dommerens klokke, men også om ballen er ute av spill.

Åpner for spray En annen fotballnyvinning som er introdusert for et bredere publikum de siste ukene, ble oppfunnet i Norge på 1920-tallet:

Sprayflaska.

Den er Hallén åpen for å «hente hjem» til våre fotballbaner.

- Det kan vi lage en åpning for. Det er en enkel sak, og det er uproblematisk på alle nivåer, sier fotballpresidenten.

- Vi ser at den løsningen gir en positiv effekt gjennom at stoppen i spillet faktisk blir kortere. Da har man vunnet noe. Så sprayen er et skritt i riktig retning. Løsningen ligger ikke i turneringsbestemmelsene inneværende år, men jeg ser at også publikum i Norge reagerer positivt. Vi slipper idiotisk kjekling om hvor muren skal stå, og hvor ballen skal ligge, sier Hallén.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer