Advokat Erik Flågan meglet Edvartsen-forliket

NFF har betalt 2,5 mill, men Edvartsen blir ikke borte

For et drøyt år siden omtalte vi hele greia som en fillesak. Hvem hadde trodd at en uenighet om valget av assistentdommer kunne koste millioner av kroner.

ØNSKER Å DØMME IGJEN: Svein-Erik Edvartsen er ikke lenger i konflikt med NFF, forliket i helgen tok hand om det. Og nå ønsker den tidligere toppdommeren å restarte dommerkarrieren samtidig som NFF (i en mail) har lovet å legge forholdene til rette for det. Er det mulig etter alt som er skjedd? Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ØNSKER Å DØMME IGJEN: Svein-Erik Edvartsen er ikke lenger i konflikt med NFF, forliket i helgen tok hand om det. Og nå ønsker den tidligere toppdommeren å restarte dommerkarrieren samtidig som NFF (i en mail) har lovet å legge forholdene til rette for det. Er det mulig etter alt som er skjedd? Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NORGES FOTBALLFORBUND OG Svein-Erik Edvartsen gjorde før helgen et for begge parter klokt forlik. Avskjedssaken man ikke klarte å løse i fjor høst, og heller ikke ville mekle om 12. mars (NFF trakk seg fra forhandlingene), fikk sin endelige løsning da advokat Erik Flågan tirsdag i forrige uke kom på banen.

HVEM SOM INITIERTE Erik Flågan er ikke offentlig kjent, det er ikke engang kjent at han er mannen bak forliket, men kilder forteller meg at det var Edvartsen-siden ved advokat John Christian Elden som åpnet døra. Grunnen er at saken har vært en enorm belastning for Svein-Erik Edvartsen og hans familie. Og den ville ikke blitt mindre med tingrettssaken denne uka, en garantert anke fra tapende part og ny sak om et års tid.

Bare veldig mye større.

NFF HADDE OGSÅ veldig mye å vinne på et forlik. Saken har ridd NFF som en mare siden dommerkonflikten mellom Edvartsen og dommersjef Terje Hauge ble kjent vinteren 2017. Alt som var vondt har bare blitt verre det siste halvannet året. Den ene påstanden har tatt den andre. Og fordi det akkurat nå blåser en positiv vind over Fotball-Norge, ja, det gjør faktisk det med Norge herrer A's fire strake seirer i 2018, er det greit å få kjørt vekk søpla.

Det er lettere å gjenreise omdømmet når tidligere konflikter er vel forlikt.

MEN DET HAR kostet. Det som vi for et drøyt år siden omtalte som en fillesak, og som generalsekretær Pål Bjerketvedt instruerte dommersjef Terje Hauge og konkurransedirektør Nils Fisketjønn til å løse på et møte i Bergen 30. mars, og som seinere ble løst 21. april, bare for å bli uløst igjen noen dager seinere, har kostet Norges Fotballforbund rundt 2,5 millioner kroner.

Det er mye penger.

I HVERT FALL når vi vet at konflikten – selv om NFF bestrider dette og sier at avskjeden ikke hadde noe med dommersaken å gjøre, det var altså to konflikter, det var ikke sånn at den første var en katalysator som utløste den andre – i utgangspunktet handlet om en dommers rett (Edvartsens) til velge assistentdommere.

Edvartsen mente man skulle følge gammel kutyme og velge etter internasjonal ranking.

Terje Hauge hevdet det var hans privilegium å sette valgrekkefølgen.

DOMMERFORLIKET I MAI 2017 kostet NFF rundt en million kroner. I tillegg fikk Edvartsen ca. 550 000 kroner i lønn for jobben som seksjonsleder, deler av det i pappapermisjon.

DETTE FORLIKET KOSTET 550 000 kroner – fordelt på Edvartsens 200 000 kroner og Eldens advokathonorar på 350 000. Men fotballforbundets advokat, Magnus Stray Vyrje, koster også penger, etter det jeg har forstått er regninga på rundt en halv million.

I tillegg vil sikkert Erik Flågan presentere en regning.

Da er summen på 2,5 millioner kroner i hvert fall ingen overdrivelse.

MEN ENNÅ ER ikke (dommer) saken helt løst. Det er fortsatt et NFF-løfte der om å skape en konkurransearena for dommeren Svein-Erik Edvartsen. Det er ikke gjort.

NÅ BLIR SIKKERT ikke det noe tema den første uka, ei heller i sommer, men når høsten kommer ser jeg ikke bort ifra at Svein-Erik Edvartsen vil gjøre et forsøk på å restarte karrieren som dommer.

Jeg vet at nivå fire er uaktuelt, det har han sagt.

Alle vet at de tre øverste nivåene – Eliteserien, OBOS-ligaen og Postnord-ligaen – sorterer under Terje Hauge.

Det betyr at den vanskelige saken, avskjedssaken, er løst.

Den som startet sirkuset er det ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer