NFF i 2013: EM et absolutt mål og krav. NFF i natt: Freder Høgmo

Høgmo strøk totalt.

BLYTUNGT: Det blir en natt og vinter med mye grubling for Per-Mathias Høgmo og hans assistent Jarl Torske. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
BLYTUNGT: Det blir en natt og vinter med mye grubling for Per-Mathias Høgmo og hans assistent Jarl Torske. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer

Ungarn-Norge 2-1 (3-1 sammenlagt)

BUDAPEST (Dagbladet): Rett etter ydmykelsen i Budapest begynte en to år gammel Dagbladet-artikkel å sirkulere på sosiale medier. Saken var et intervju vi gjorde med generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, og inneholdt et glassklart krav til den da nyansatte Per-Mathias Høgmo:

- Det er et absolutt mål og krav at vi kommer oss til EM 2016, sa Siem i oktober 2013.

Skjønner spørsmålene Da Tamas Priskin fikk Vegard Forren til å se ut som en skilpadde, og da ballen seinere spratt inn til 2-0 bak Ørjan Håskjold Nyland som en flipperball som hadde brent seg, ble det tindrende klart at dette «absolutte målet og kravet» ikke var innfridd.

- Når du ikke har lyktes med dette - hvorfor er du da rett mann til å lede det norske landslaget videre?

- Jeg skjønner det kommer den type spørsmål om vi ikke vinner, svarer Høgmo overfor Dagbladet.


- Vi har mislyktes i åtte kvalifiseringer siden forrige EM, det er i seg selv svært skuffende. Og i denne kvaliken er det mitt ansvar. Men jeg håper både dere og alle andre ser at vi holder på å utvikle et nytt lag. Vi er fortsatt urutinerte, både individuelt og i en del av spillets faser. Og vi har et brennende ønske om å forberede oss best mulig til møtet med Tyskland i september 2016, og til VM i Russland.

- Frykter du at du mister jobben?

- Nei.

Erkjenner bom Da Kjetil Siem på lørdag møtte som gjest i Dagbladets Morgenmøte-sending fra Budapest, uttrykte han at Høgmo har «ekstrem tillit». I kveld, etter tapet, ba generalsekretæren om forståelse for at det bare var minutter siden kampslutt, og at vi heller fikk komme tilbake med henvendelsen etter ei natts søvn.«Fotballpresidenten svarer på vegne av NFF og forbundsstyret på kontrakten til Per-Mathias Høgmo. Jeg husker selvsagt godt hva jeg sa i 2013, og kan godt forklare hvorfor dette ble sagt på den måten når skuffelsen etter kampen har fått lagt seg litt», skrev Siem i en sms.

Skuffelsen preger alle på NFFs hotell nå. Der får mange mye å gruble på i natt - selv om fotballpresident Yngve Hallén overfor TVNorge søndag kveld uttrykte at Høgmo fortsatt har full tillit. For det var mye som gikk galt på Groupama Arena.

Raljerte over Norge Istedet ble det hjemmelagets klokhet, rutine, disiplin, lagånd og effektivitet som endte i EM-plass. Han holdt seg hele kampen, den ungarske supporteren i VIP-losjen. Men da dommeren blåste av og dermed gjorde slutt på en norsk lidelse av en kamp, klarte ikke mannen å bevare fatningen lenger.

Med en raspete og alkoholmarinert stemme brølte han ut over den norske pressebenken:

- And you said this was a dream draw for Norway! Ahahahahahaha!

Høgmo-slakt For selvsagt hadde ungarerne fått med seg at vi i Norge jublet da trekningen forelå i oktober. Ungarn var et lag vi har bevist flere ganger på 2000-tallet at vi er mye bedre enn. Men etter to år med det mest utviklingssnakkorienterte regimet landslaget noensinne har hatt, er vi dårligere enn dem - også.

Ungarn slo Norge 3-1 over to kamper, de viste klokskap, vinnermentalitet, hurtighet og bedre lagspill, de hadde de beste forsvarerne - og de omsatte sjansene. Derfor kan de fryde seg over EM-plass, mens hjemmesitter Per-Mathias Høgmo må tåle en verre slakt enn han noensinne før har opplevd.

Landslagssjefen valgte å gamble med å dytte inn Mohamed Elyounoussi, Martin Ødegaard og Haitam Aleesami fra start da alt skulle avgjøres i Budapest. Det funket overhodet ikke, og i pausen ba 55-åringen fra Gratangen de to førstnevnte om å sitte igjen da de andre gikk ut på banen.

Det ble litt bedre etter byttene. Men skaden var skjedd. Uttaket blir kalt «dumt», «naivt» og «feilslått», og hele landslaget ble via TV 2 stemplet som «ynkelig» av Høgmos forgjenger, Egil Drillo Olsen.

- Jeg erkjenner at det ikke ble treff med uttaket, sier Høgmo.