Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Landslaget

NFF i hemmelig møte før Tsjekkia-kampen. Høgmos erstatter er pekt ut

Uka før Tsjekkia-Norge var Norges Fotballforbund i København og snakket med Ståle Solbakken. Det er ingen tvil om hvem som er førstevalget på Ullevaal Stadion.

DET SOLEKLARE FØRSTEVALGET: Det er bare en mann det handler om når Norges Fotballforbund jobber i det skulte for å erstatte Per-Mathias Høgmo. Etter det jeg forstår skal NFF ha fått positive tilbakemeldinger etter at Nils Johan Semb møtte Solbakken i all hemmelighet for snart to uker siden.  Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix
DET SOLEKLARE FØRSTEVALGET: Det er bare en mann det handler om når Norges Fotballforbund jobber i det skulte for å erstatte Per-Mathias Høgmo. Etter det jeg forstår skal NFF ha fått positive tilbakemeldinger etter at Nils Johan Semb møtte Solbakken i all hemmelighet for snart to uker siden.  Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix Vis mer

FOTBALLPRESIDENT TERJE SVENDSEN gjør så godt han kan, forer media med ull og later som om Per-Mathias Høgmos skjebne ikke er beseglet. Det er fordi han må og fordi han var så uheldig å snakke med hjertet istedenfor hjernen etter 0-1 i Baku. For det er ingen tvil, fotballaget Norge skal ha ny trener.

Forsinkelsen av det åpenbare handler bare om å kvitte seg med den nåværende på en kontraktsmessig og juridisk riktig måte.

DA HØGMO ERSTATTET Drillo opplevde Norges Fotballforbund et trenerskiftet som ble omdømmeødeleggende og krasjet med alle gode intensjoner. Derfor føler det nye styret seg forpliktet til å være grundigere enn som så. Det åpenbare - resultatene 2016, VM-tabellen, FIFA-rankingen og publikumsinntektene – kan ikke styre prosessen alene selv om hele Norge roper korsfest, korstfest. For Per-Mathias Høgmo har ikke bare en kontrakt med Norges Fotballforbund, han har en uoppsigelig kontrakt fram til 31. desember 2017.

Det var derfor han ikke kastet kortene i Praha fredag kveld.

Det handler om rundt 4.2 millioner kroner, som per dato er lønna etter de to lønnsøkningene siden tiltredelsen i september 2013.

I TILLEGG HAR Terje Svendsen fotballtinget hengende over seg. NFFs øverste organ virker mest som en GPS på fotballpresidentens retorikk og gjør at han nå ikke tar en sving uten å tenke på eventuelle konsekvenser den første helga i mars 2017. Han vet han gjorde en feil da han lot følelsene løpe av med seg i Baku. Han er livredd for å gjøre det igjen. Men bak styrelederens tåkeprat kan jeg avsløre at Norges Fotballforbund er godt i gang med å finne A-landslagets neste trener.

Og som en kilde sier mens Terje Svendsen gjør alt han kan for å snakke om en «tilbakeskuende og fremadskuende» grundighet hvis svar er gitt på forhånd:

«Vi vet jo hva vi driver med. Vi er ikke dumme».

21. OKTOBER SKREV jeg om prioriteringene i evalueringen av Per-Mathias Høgmo og at det viktigste for Norges Fotballforbund var å forstå at framtida er viktigere enn fortida. At fotballpolitikerne må gjøre som vanlige politikere og åpne dører i det skjulte. At de må tenke parallelt og gjøre som alle andre som ønsker å finne en løsning i skjul av det problemet som gjør at de er nødt til å finne en løsning.

Og derfor oppfordret jeg NFF til å åpne en bakkanal til Ståle Solbakken i København.

Da FCK møtte Leicester i Champions League den første uka denne måneden, ble døra åpnet.

VM-kvalifisering, gruppe C
Tyskland440016-012
Nord-Irland42118-27
Aserbajdsjan42112-47
Tsjekkia41212-45
Norge41035-73
San Marino40041-170

DET ER TOPPFOTBALLSJEF Nils Johan Semb som har opprettet kontakt med Ståle Solbakken. Uka før Tsjekkia-Norge spiste de to hemmelig middag i København. Og etter fredagens tap, der det ikke lenger er noen tvil om at Per-Mathias Høgmo skal erstattes, har Semb fått utvidet mandat til å gå gjenoppta kontakten og gå videre med sonderingene rundt mannen som er styrets førstevalg som Norges neste landslagstrener.

Etter det jeg forstår, basert på responsen i det første møtet, har Semb og NFF en god følelse.

Selv det faktum at man kan få en interimsperiode på et halvt år uten fast landslagssjef fordi Solbakken ikke bare vil fullføre inneværende sesong med FC København, han vil også legge forholdene til rette for sin arvtaker i Nordens største og beste klubb, gjør ikke ønsket om Ståle Solbakken mindre.

INGENTING AV DETTE vil på noen måte formaliseres, og i hvert fall ikke kommuniseres, før en sluttavtale med Per-Mathias Høgmo er i havn. Det er NFF-styrets førsteprioritet.

Terje Svendsen er redd for å gjøre noe som kan gjøre en dyr sluttpakke enda dyrere. Og på et telefonmøte førstkommende onsdag vil retningslinjene for styrets videre arbeid legges.

Deretter vil man ta den tiden det trenger.

PÅ VEI UT: NFF har sett seg ut Ståle Solbakken som Per-Mathias Høgmos erstatter.  Foto: Hans Arne Vedlog /  Dagbladet
PÅ VEI UT: NFF har sett seg ut Ståle Solbakken som Per-Mathias Høgmos erstatter.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

PER-MATHIAS HØGMO kan gjøre trenerskiftet enklere gjennom selv å initiere at han ikke ser noen framtid for sitt eget prosjekt. Slik han burde tatt en Roy Hodgson fredag kveld. Der og da, umiddelbart etter kampen, burde han snakket med fotballpresidenten, nevnt kontraktens forpliktelser begge veier, sagt han gikk av og oppfordret til samtaler om et sluttvederlag begge parter kan leve med.

Hadde han gjort det ville Per-Mathias Høgmo fått en verdig slutt som norsk landslagstrener.

Tar han en Drillo og bruker advokater til å fremme økonomiske krav kan julenissen ha vært her før vi får høre om resultatet av samtalene mellom Nils Johan Semb og Ståle Solbakken.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media