TALENTER: Norge Fotballforbund tar grep for å skape de beste fotballspilerne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TALENTER: Norge Fotballforbund tar grep for å skape de beste fotballspilerne. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Aldersbestemte landslag

NFF jubler over eget landslagsgrep: – Vi har hatt tankegodset lenge

For første gang er en aldersbestemt samling delt inn i to tropper.

(Dagbladet): - Vi ser at vi er underrepresentert i antall spillere født seint på året.

Dette sier fagansvarlig for Norges Fotballforbund sin landslagsskole Håkon Grøttland til Dagbladet.

Denne uka avholdes Statoil talentleir i regi av NFF i Porsgrunn. Ifølge NFF er det totalt 135 unge fotballspillere i alderen 14 til 16 år på plass. De yngste spillerne er derfor første gang delt inn i to tropper, avhengig av om de er født tidlig eller seint på året. Hensikten med dette er å finne de spillerne med best potensial.

- Vi ønsker å se nuet, de som er best til å representere Norge nå, men også fram i tid og hvem som kan egne seg best da, forteller spillerutvikler i Østfold Fotballkrets og trener for den eldste gruppen på talentleiren, Harry Hansen.

EM i Kroatia

G17-landslaget, som i mai røk ut av EM i Kroatia etter tapet mot Ukraina, hadde en tropp på totalt 18 spillere. Av disse var kun fire spillere født i andre halvdel av sitt fødselsår.

At det nå for første gang har blitt gjort et tiltak for å favne om så mange som mulig, har ikke noe å gjøre med verken G17-landslaget i Kroatia eller kritikken som kom i etterkant, sier Harry Hansen.

- Vi har hatt tankegodset med oss lenge, men det er først nå vi har tatt et konkret grep.

Fysiske forskjeller

Er du født først i løpet av årets første måned kan det potensielt være ett år forskjell på deg og en jevnaldrende spiller. Ett år har mye å si for de yngste av Norges fotballspillere forteller Hansen.

- Spillere født tidlig på året tjener mye på det fysiske, de har også hatt tid til å utvikle seg mer.

Om du er født tidlig eller seint på året er dog ikke avgjørende for om du blir en dyktig fotballspiller.

- De fysiske forskjellene er størst når spillerne er yngst, men det jevner seg ut med tiden.

Ser vi på troppen som representerte Norge sitt U21 landslag i kampene mot Portugal og Russland i mars, var 12 av 22 av spillerne født etter juni.

Holde på interessen

Tiltaket som Fotballforbundet nå har satt i gang handler også om å holde på og skape størst mulig motivasjon blant de yngre. Det er også et grep for å holde på talentene.

- Samlingen i Porsgrunn er med på å sende et signal om at vi må ta grep for å stimulere hele kullet, forteller Håkon Grøttland.

Han forteller at de som blir valgt ut tidlig, blir sett og får skryt for den innsatsen de gjør, og får positive opplevelser med fotballen. Noe som naturligvis er en faktor når det kommer til motivasjon.