Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NFF kritisk til heade-forbud i fotballen

Fagansvarlig for barn og ungdom i NFF, Bo Folke Gustavson, ser ingen grunn til å innføre heade-forbud i barnefotballen med det første.

FORBUDT: Fotballforbund i Storbritannia forbyr barn under 12 år å heade ballen. FOTO: NTB Scanpix
FORBUDT: Fotballforbund i Storbritannia forbyr barn under 12 år å heade ballen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Fotballforbundene i England, Nord-Irland og Skottland sendte mandag ut en felles uttalelse om at de forbyr barn under 12 år å heade baller på trening.

- Vår forskning viser at headinger sjelden forekommer blant yngre spillere, så forbudet er en ansvarlig måte å utvikle trening på grasrotnivå, uten å ta gleden i spillet fra barna, sier FA-topp Mark Bullingham.

Grunnen skal være for å minimere risikoen for hodeskader seinere i livet. De viser til Field-studien som viser at tidligere fotballspillere har tre og en halv gang så høy sannsynlighet for å dø av hjerneskader enn den generelle befolkningen.

NFF tvilsom til forbudet

Bo Folke Gustavson, ser ingen grunn til å innføre noe liknende i Norge.

- Vi forholder oss helt rolig til nyhetene. Det er veldig lite faktabasert forskning, sier Folke Gustavson til Dagbladet.

I uttalelsen fra fotballforbundene i Storbritannia heter det i uttalelsen at barn under 12 år ikke skal heade ballen på trening, for så å få en gradvis tilnærming fram til 16-årsalderen.

Følger utviklingen

- Det går på føre-var-prinsippet og er veldig lite faktabasert. Om det mot formodning kommer forsking som bekrefter det, så kan de jo si at de var tidlig ute. Det blir litt feil for oss å gjøre.

- Vi følger utviklingen nøye, og har dyktige folk som holder seg oppdatert på forskninga, legger Folke Gustavson til.

Field-studien har ikke slått fast at heading av ball er årsak til større utbredelse av nevrodegenerative forhold blant fotballspillere, men avgjørelsen er tatt for å minimere risikoen, opplyser FA

UTESTENGT: Denne situasjonen har ført til at Inverness-spiller James Keatings ikke får spille cupfinalen. Det har fått fotballverdenen til å reagere. Vis mer
Hele Norges coronakart