NFF legger alle eggene i en kurv, igjen!

Norges Fotballforbund har bestemt seg for Lars Lagerbäck (71) inn i VM-kvalifiseringen til Qatar 2022. Selv Ståle Solbakken (51) blir ikke spurt.

FØRSTEVALGET: NFF vil at svenske Lars Lagerbäck skal fortsette i jobben. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FØRSTEVALGET: NFF vil at svenske Lars Lagerbäck skal fortsette i jobben. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): Lars Lagerbäck kan slutte å flørte med NFF når det gjelder en kontraktsforlengelse ut over EM-kvalifiseringen og det siste sluttspill-livet som heter playoff i Nations League.

Uavhengig av Euro 2020, selv om Norge blir TV-tittere for det tiende EM- og VM-sluttspillet på rad, kan 71-åringen fortsette om han selv vil.

OPPSIKTSVEKKENDE? JA! OVERRASKENDE? NEI! Norges Fotballforbund er ikke kjent for grundighet i sine ansettelser av landslagstrenere. De går ikke bredt og sjekker ikke dypt. Man velger gjerne det enkle. Og derfor vil ikke potensielle og meget gode kandidater som Ståle Solbakken og Åge Hareide en gang bli sondert med tanke på Norge-jobben inn mot VM 2020.

Den går til svensken, uansett.

Den eneste som kan stoppe det er svensken selv.

ANALYSE: Dagbladets fotballkommentator, Morten P, analyserer landslaget før de møter Romania tirsdag. Foto: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet. Vis mer

VINTEREN 2017 BLE Lars Lagerbäck ansatt for å ta Norge til det første internasjonale sluttspillet siden EM 2000. I VM-kvalifiseringa han arvet fra Per-Mathias Høgmo var han egentlig sjanseløs. I EM-kvalifiseringen som pågår er Norge nummer fire. Og uavhengig av sluttstrek i november vil Norge sitte igjen med den samme muligheten som i 2016 – playoff om en ekstra billett til sluttspillet.

For fire år siden misset vi grovt, og reengasjerte treneren.

Nå ønskes treneren på ny kontrakt, uavhengig av suksess eller fiasko.

DET ER IKKE håpløst å ende med Lars Lagerbäck for en ny periode. Bare så det er sagt. Men det er meningsløst å ikke snakke med 19 år yngre Ståle Solbakken. Da Lagerbäck ble ansatt var FCK-treneren det soleklare førstevalget. Siden det har Ståle Solbakken vært førstevalget hver gang det har vært en fotballfaglig toppjobb på Ullevaal stadion. Men ikke nå, ikke denne gangen, selv om han for to uker siden sa følgende da vi hadde en samtale om Norge-jobben ut over EM 2020:

FCK-TRENER: Ståle Solbakken. Foto: NTB Scanpix
FCK-TRENER: Ståle Solbakken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg avviser ingen ting.

Tolk det hvordan du vil, men det er i hvert fall ikke nei.

I JUNI SA jeg det ville være en tjenesteforsømmelse å ikke snakke med Åge Hareide om Norge-jobben etter denne kvalifiseringen. Å overse Ståle Solbakken, ikke engang sjekke ut om august 2020 kan være riktig timing med tanke på familielivet og videre karriere, er tjenesteforsømmelse ganger ti.

DA ÅGE HAREIDE til manges store overraskelse ble satt på oppsigelse i juni, var det ikke fordi det danske fotballforbundet (DBU) var misfornøyd med nordmannen. Det kunne de ikke være. Da nyheten sprakk hadde Åge Hareide tidenes beste statistikk som dansk landslagstrener.

Per dato, i meget god posisjon til å ta Danmark til enda et sluttspill – det andre på to forsøk - er den enda bedre.

NEI, DET VAR timingen som felte Åge Hareide i Danmark. DBUs mulighet til å signere treneren de ønsket den gangen Hareide ble hentet over Øresund fra Malmö. Da Kasper Hjulmand plutselig var ledig på markedet så DBU sin mulighet til å signere treneren de A) primært ønsket da Hareide ble ansatt i 2016, og B) hele tiden har hatt som førstevalg til å ta over etter nordmannen.

Derfor valgte DBU Kasper Hjulmand (47) på en lang kontrakt foran Åge Hareide (66) for to nye år.

De grep sjansen.

FINTET RAMOS: Martin Ødegaard skal la Real Madrid-stjerna Sergio Ramos få høre om driblingen. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

NORGES FOTBALLFORBUND GJØR det stikk motsatte. De legger alle eggene i en kurv. Igjen. NFF vil ikke engang snakke med den yngre om den eldre takker ja.

De har bare en kandidat.

PÅ ULLEVAAL STADION er ønsket om Lagerbäck på to nye år større enn muligheten for kanskje å kunne signere Solbakken for fire. Og sikkert veldig mye enklere. Det er dumt. Det er en snarvei til norsk landslagsfotball framtid. For togene pleier å gå når de går i fotballen, det er ikke ofte du får en sjanse nummer to.

I 2022 kan Ståle Solbakken være hvor som helst.

Har han lyst til å trene Norge (nå) bør han være på Ullevaal stadion.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer