NFF satser på keeperutvikling

I Thomas Myhres skadefravær tydde Nils Johan Semb til 37-årige Frode Grodås og den 33-årige debutanten Erik Holtan. Nå satser fotballforbundet på utvikling av unge keepere.

Grodås har ikke vært i landslagstroppen på tre og et halvt år, men han kan få sin 49. landskamp mot Nederland i neste uke.

Mange spillere i den eventyrlige 1969-årgangen har avsluttet landslagskarrieren, og Lars Bohinen la for eksempel opp siste uke. Men tirsdag ble en ny 69-er landslagsuttatt, da Odd-keeper Holtan fikk innkalling.

- Jeg skulle gjerne sett at situasjonen var mye tydeligere på keepersiden, men jeg tar ut dem som er best, og disse tre er best nå når Thomas Myhre er skadet. Erik Thorstvedt har gjort en veldig grundig jobb med å kartlegge dem, sier Semb, som sier at det er jevnt og åpent mellom de tre som er i troppen.

Han beklager at Norge ikke er bedre stilt med unge keepere på høyt nivå.

Ikke dyktige nok

- Det så veldig bra ut en stund. Thomas Myhre lå an til å bli en absolutt toppkeeper, men har hatt mange skader og vært uheldig med klubbsituasjonen. Espen Baardsen så også ut til å bli en kjempegod keeper, men han forsvant på grunn av ulike omstendigheter. Espen Johnsen kan fortsatt komme, men han får ikke spille i Rosenborg.

- Vi har ikke vært dyktige nok til å utvikle den posisjonen i laget, men nå gjør vi noe med det, sier Semb.

Fotballforbundet har startet et keeperprosjekt der Erik Thorstvedt og Tore Krogstad er sentrale figurer. Det er et prosjekt som skal bære frukter på lang sikt.

Bedre veiledning

- Det handler blant annet om å definere krav som settes til en god keeper, både fysisk og mentalt. Det gjelder å ta beslutninger hurtig, smidighet, koordinasjon, balanse. Det handler også om å utvikle keepertrenere og å få det inn i trenerutdanningen. Unge keepere får ofte ikke kyndig veiledning før de har voktet målet en del år, og da har de lagt seg til uvaner som det tar lang tid å få bort, sier Krogstad.

- Som det er i dag, er det vanskelig for unge keepere å få spilletid. Keepere trenger mye matching for å utvikle seg, og det er også ting vi ser på. Dette er en prosess som vil gå over mange år, og det er veldig spennende, sier Krogstad.

(NTB)