ÅPENHET: Her ved fotballpresident Terje Svendsen og generalsekretær i fotballforbundet Kjetil Siem.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ÅPENHET: Her ved fotballpresident Terje Svendsen og generalsekretær i fotballforbundet Kjetil Siem. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

NFF-Siems reiseregninger har fått sin pris- frokostmøter om åpenhet en gang i måneden

VG og Rosenborgs Ivar Koteng har skremt vettet av fotballpresident Terje Svendsen og det nye styret. Men hvor folkelig er det egentlig å snakke om (nesten) ingenting?

ULLEVAAL (Dagbladet): Fotballtinget 2016 ga det nye fotballstyret klare føringer for hvordan Ullevaal Stadion og norsk fotball generellt skal drives og framstå. I det ligger det en tydelige oppfordring om nøkternet, åpenhet og etterlevelse av fotballens verdier, nå også med (trøndersk) folkelighet inkludert. Og fordi den nye fotballpresidenten brukte sin første tale til å selge sjela si til tilnærmet total transparens er oppfordringen fra tinget langt på vei gjort til en forpliktelse for Terje Svendsens styre.

Selvfølgelig med sine forretningsmessige, konkurransemessige og taushetsbelagte begrensninger.

ONSDAG HADDE NFF sitt månedlige styremøte på Ullevaal Stadion. Torsdag morgen, i åpenhetens navn, holdt Norges største særforbund pressekonferanse om selvfølgeligheter. Pluss generalsekretærens reiseregninger da, de mistenkeliggjorte utgiftene VG har brukt året på å gjøre til en liten gisselaksjon.

Der relativt små utgifter til store inntekters ervervelse ble henrettet med en parentes.

MEN NÅ VET vi endelig at en reise generalsekretær Kjetil Siem gjorde i mars 2015 - en reise som gikk fra Oslo til Strasbourg og videre til Ljubljana, Amsterdam, Zurich og Tallin før retur Oslo - totalt kostet NFF 37 366 kroner. Og at en flybillett til USA i oktober i fjor, en reise generalsekretæren på en dags varsel ble pålagt av Fotball Media (selskapet som forvalter medierettighetene) kostet 29 728 kroner. Og takk for det, så slutter i hvert fall den ballen å sprette.

Skulle det dukke opp noen flere flybilletter eller leiebiler offentligheten lurer på er det bare å ringe Terje Svendsen.

PÅ FOTBALLTINGET I februar, etter noen ukers mediakjør rundt høye lønninger og generalsekretærens reiseregninger, ble den nye fotballpresidenten klappet inn til lovsangen om nådeløs åpenhet. Ja, det var akkurat de to ordene han brukte. Nådeløs åpenhet. Og allerede da, søndag 28. februar, satt jeg med en følelse av at ordene ville komme tilbake og bite ham i halen.

I Solskjær-losjen på Ullevaal Stadion denne tordsdagsmorgen skjønte jeg hvorfor.

Fordi åpenhet om åpenhet er en tilnærmet meningsløs øvelse.

FOR DET ER i praksis det NFF har innført nå. Åpenhet om den lovede åpenheten. Selv når de ikke har annet å fortelle enn at det har vært styremøte skal det nå holdes pressekonferanser i bakkant av hvert eneste ett. En gang i måneden. Klokka 10.00. Presis. Men jeg tror ikke det var det Rosenborgs brumlebasse Ivar Koteng hadde som mål da han på det allerede omtalte fotballtinget skremte vettet av minst halve salen (og kanskje mest den påtroppende fotballpresidenten) med sin tordentale om hva det vil si å spise en tenkt lunsj til 4500 kroner.

Koteng vil bare ha en redegjørelse for pengebruken han.

Han ba ikke om NFF-administrasjonens og fotballstyrets skriftemål en gang i måneden.

MEN DET FIKK han i dette første frokostmøtet på Ullevaal Stadion. Og det vil han og alle vi andre få en gang i måneden så lenge Terje Svendsen sitter ved roret. Enten det er noe å fortelle eller ikke, frokostmøtene i bakkant av NFFs styremøter er kommet for å bli. Og noen - når NFF-styrets saker til behandling den siste onsdagen i april i tur og orden er 1) Styrets arbidsform og organisering, 2) Åpenhet, 3) Komiteer og utvalg, fortsettelse, 4) Lønnsoppgjør 2016, prosess og rammer, 5) AS Ullevaal Stadion, salg av Ytre Bygg ....................... 18) Ligaidentitet, 19) Eventuelt - vil kanske mene at prisen for det er større enn en seks dagers rundreise mellom fem land i Europa.

Jeg er en av dem.

RBK-MANN: Ivar Koteng.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
RBK-MANN: Ivar Koteng. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.