Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Edvartsen-konflikten

NFF slår tilbake mot Frp- kritikk: - Ingen dialog eller faktasjekk

Norges Fotballforbund slår tilbake mot det de mener er urettmessig kritikk av dem i NFFs sak mot Svein-Erik Edvartsen.

SVARER: Pål Bjerketvedt er generalsekretær i Norges Fotballforbund og svarer på kritikk rundt deres behandling av Svein-Erik Edvartsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SVARER: Pål Bjerketvedt er generalsekretær i Norges Fotballforbund og svarer på kritikk rundt deres behandling av Svein-Erik Edvartsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en høyst offentlig skandale da toppdommer Svein-Erik Edvartsen (39) for to år siden ble vraket som dommer for eliteserien i fotball. Siden har han og Norges Fotballforbund (NFF) inngått to forlik.

På onsdag var Edvartsen invitert til Stortinget, på invitasjon fra Frp's Tor André Johnsen og Himanshu Gulati for å snakke om konflikten.

- Jeg fortalte om mitt syn og opplevde at politikerne viste stor forståelse for at livstidsstraff ikke bør være mulig når jeg er faglig kvalifisert for å dømme Eliteserien, og NFF er min eneste potensielle arbeidsgiver for å få utført yrket mitt som toppdommer, sier Edvartsen til Dagbladet.

Etter besøket uttalte Tor André Johnsen til Dagbladet at han syntes det var nyttig å få høre om konflikten og ba NFF heve seg over konflikten, som gjør at Edvartsen ikke har dømt eliteserien de siste to sesongene.

- Idretten er «fair play», alle skal med og inkluderes, og da bør NFF gå foran med et godt eksempel. Konflikter blir fastlåst, men det er viktig å heve blikket og se framover.

- Ingen dialog eller faktasjekk

NFF ønsket ikke kommentere saken overfor Dagbladet i går, men etter å ha tenkt seg om har NFFs generalsekretær skrevet et lengre svar på kritikken fra stortingsrepresentantene som har uttalt seg om saken.

- Vi er overrasket over Johnsens/Gulatis bastante vurderinger og uttalelser både i en konkret og juridisk avklart arbeidskonflikt og om prinsipper som utfordrer idrettens lovverk og uavhengige rolle. Og det helt uten en dialog og en faktasjekk med objektet de kritiserer, skriver Bjerketvedt i et innlegg til Dagbladet.

Til Dagbladet svarer Tor André Johnsen at han ikke er overrasket over NFFs svar.

- Reaksjonen fra NFF er som forventet. Men jeg mener fortsatt det er klokt for Fotballforbundet å følge oppfordningen fra den etiske komiteen, om å la Edvartsen få prøve seg på et lavere nivå. Da er ballen på hans banehalvdel og han må bevise at han er tilliten verdig for å kunne bygge seg opp igjen. NFF har jo også et omdømme å ta vare på, så viktig å kunne legge ting bak seg og se fremover.

NFF er imidlertid klare på at Edvartsen blir vurdert på lik linje med andre dommere som er aktuelle for å dømme norsk toppfotball.

- Alle kandidater evalueres, vurderes og rangeres etter kvalifikasjoner, både sportslig og i form av en helhetsvurdering av kandidatens egnethet. Dommerne har derfor ettårige engasjementskontrakter (som i andre idretter). Hva er det Johnsen/Gulati vil «se på»? Skal ikke idretten selv lenger kunne følge sine egne lover og regler? Skal myndighetene vurdere dommernes kvalifikasjoner?, spør Bjerketvedt.

Les hele svaret nederst i saken.

Bruker av eget overskudd

NFF mener det ikke er noen form for forskjellsbehandling i måten de behandler Edvartsens ønske om å dømme i norsk toppdivisjon, til tross for at dommeren ved flere anledninger har hevdet at han har fått en livstidsdom mot å dømme på toppnivå på grunn av NFFs uvilje mot ham.

Johnsen uttalte også onsdag at det var interessant å se hvordan pengene til en offentlig virksomhet som lever av offentlig stønad brukes, og at det helst burde brukes til idrettsarbeid, ikke rettssak og krangel.

Det reagerer også Bjerketvedt på.

- I 2018 mottok fotballforbundet ca. 53 millioner kroner i tilskudd til aktivitet på ulike områder. Øremerkede midler. Samlet hadde fotballforbundet i 2018 nesten 900 millioner kroner i omsetning. Helt konkret er 94 prosent av vår omsetning egne anskaffede midler. Ingen offentlige midler går selvsagt til forlik eller til andre oppgaver som ikke er innenfor formålet. I 2018 viser vårt aktivitetsregnskap at vi brukte 120 millioner kroner direkte til aktivitet for barn og unge, bemerker NFFs generalsekretær.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!