ANSTRENGT: Vikings Karol Mets viste sin misnøye i oppgjøret mot Start nylig. Heller ikke utenfor banen har klubbene mye å klappe for. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
ANSTRENGT: Vikings Karol Mets viste sin misnøye i oppgjøret mot Start nylig. Heller ikke utenfor banen har klubbene mye å klappe for. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

NFF: Viking og Start har den verste økonomien

Krever handlingsplan.

Start og Viking er de eneste klubbene i eliteserien i fotball som må iverksette en handlingsplan for å få orden på en anstrengt klubbøkonomi.

Det ble klart da Norges Fotballforbund tirsdag presenterte status for økonomien i landets tre øverste ligaer basert på innrapporterte tall for siste halvår i 2014.

Start og Viking har de siste rapporteringsperiodene havnet i såkalt gul sone. Det betyr at klubbøkonomien ikke er optimal, men at det i utgangspunktet ikke er nødvendig å iverksette tiltak.

Ved utgangen av 2014 hadde begge klubbene falt ned i rød sone, Viking for første gang siden systemet ble innført i 2009. Begge de to klubbene må nå utarbeide en handlingsplan for å bedre økonomien så raskt det lar seg gjøre.

Kristiansund sliter I 1. divisjon stilles samme krav til Kristiansund etter at nordmørsklubben har falt ned i rød sone. Også Sandnes Ulf er i rødt og må komme opp med en handlingsplan.

Nyopprykkede Åsane havnet i rød kategori, men har i etterkant av innrapporteringen gjort strukturelle endringer i klubben.

- Dette kommer til å virke positivt inn ved neste rapportering, opplyser klubblisensansvarlig i NFF, Rune Nordhaug.

I toppserien for kvinner er Amazon Grimstad ilagt en irettesettelse for ikke å ha oppnådd de delmålene som ble fastsatt ved forrige rapportering. Også da var klubben i rød sone.

Dersom sørlandsklubben heller ikke til sommeren viser økonomisk framgang, kan forbundet ty til sterkere straffereaksjoner. Poengtrekk er ett mulig middel.

Ikke bekymret Fotballpresident Yngve Hallén mener totalbildet er relativt positivt selv om et knippe klubber nå må ta grep.

- Det er tungt å se at enkelte klubber sliter som de gjør. Dette har både vi og de sett over tid. Samtidig er styremedlemmene der ute veldig oppmerksom på dette. Klubben er bedre forberedt, og dermed er ikke faren så stor som tidligere for at de faller utfor stupet i form av en konkurs, sier han.

Hallén er samtidig opptatt av å fokusere på sammenhengen mellom god økonomi og gode prestasjoner på banen.

- Vi ser at de klubbene som over tid er i grønn sone også leverer sportslig. Det gjelder både på dame- og herresiden. Noen ganger overpresterer de også ut fra sin geografiske plassering og økonomisk muskelkraft, sier han.

Blant klubbene som får et solid klapp på skuldre av fotballpresidenten er Strømsgodset, Rosenborg, Mjøndalen og Molde.
(NTB)