NFF vil granske United-overgangen

Solskjær-venn avviser rolleblanding.

OVERGANGEN SKAL UNDERSØKES: Mame Biram Diouf går til Manchester United over nyttår, men NFF vil forhøre seg med Molde om detaljer i overgangsprosessen. Foto: Erik Hattrem/Dagbladet
OVERGANGEN SKAL UNDERSØKES: Mame Biram Diouf går til Manchester United over nyttår, men NFF vil forhøre seg med Molde om detaljer i overgangsprosessen. Foto: Erik Hattrem/DagbladetVis mer

(Dagbladet.no): Norges Fotballforbund (NFF) vil se på hvor mange hatter den FIFA-lisensierte spilleragenten Jim Solbakken hadde da Tippeligaens toppscorer nylig ble solgt fra Molde til den engelske storklubben.

— Vi kommer til å forhøre oss med Molde hva som har skjedd her, og også undersøke med andre parter hvordan prosessen har vært. Når en overgang har funnet sted, så skal det foreligge en representasjonskontrakt, den må vi også se nærmere på, sier lovsjef Thor Grønnerud i NFF til Dagbladet om prosessen NFF nå vil starte.

Mulig rolleblanding
Jubelen sto i taket da Mame Biram Diouf ble klar for Manchester United. Med en overgangssum på 50 millioner kroner, er det årets største fotballeksport fra eliteserien denne sesongen.

Både før og etter overgangen ble Jim Solbakken i de fleste medier framstilt som Dioufs agent. Han var også mannen som ifølge Diouf selv insisterte på å dra til Nice for å overbringe nyheten om Uniteds tilbud til den ferierende Molde-spilleren.

Samtidig representerte Solbakken Molde i forhandlingene med den engelske storklubben. Det bekreftet Moldes administrerende direktør, Tarje Nordstrand Jacobsen, overfor Dagbladet den 18. juli:

— Jeg kan bekrefte at Jim Solbakken har vært klubbens representant i forhandlingene med Manchester United, sa Nordstrand Jacobsen den gang.

Solskjær-venn
Solbakken har i flere år hatt tette bånd inn mot Manchester United, hvor han blant annet er venn, rådgiver og forretningspartner til klubbens reservelagstrener Ole Gunnar Solskjær. Solbakken er også styremedlem i eks-landslagsspillerens eiendomsselskap Sol Solution AS.

United-trener Solskjær var samtidig sentral da den engelske serievinneren bestemte seg for å hente Diouf til United.

— Jeg ble selvfølgelig spurt om hva jeg synes, og jeg har jo fulgt med ham de siste to sesongene

— Jeg sa bare det at han utvikler seg i rett retning, og at det er en potensiell toppspiller, sa Solskjær nylig til TV 2.

Klare NFF-regler
Alle de tre forholdene kan være brudd på fotballforbundets agentreglement paragraf 14-1 (2):

«En spilleragent skal i sin agentvirksomhet unngå enhver interessekonflikt. Dette innebærer at spilleragenten er ansvarlig for blant annet

a) kun å representere én part ved overgang, utlån eller i kontraktsforhandlinger

AVVISER ROLLEBLANDING: Jim Solbakken var Moldes representant i forhandlignene med United. Han avviser at han har hatt andre hatter på i prosessen.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
AVVISER ROLLEBLANDING: Jim Solbakken var Moldes representant i forhandlignene med United. Han avviser at han har hatt andre hatter på i prosessen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

b) ikke å ha formelt eller uformelt samarbeid med eller interessefellesskap med noen av de andre forhandlingspartene»

— Hvis dette er sant, så er det ikke tillatt. Jeg var ikke klar over at Solbakken hadde forhandlet på vegne av Molde, sier lovsjef Grønnerud i NFF.

Kan miste lisensen
Hvis Solbakken både har representert Molde og hatt interessefellesskap med Diouf og Manchester United kan Solskjærs barndomsvenn være i trøbbel. Solbakken har administrert flere overganger til Premier League. Dersom NFF skulle komme til at han har brutt regelverket, kan han i verste fall bli fratatt agentlisensen.

— Hvis det er dobbelthet, så kan man miste lisensens for en periode, sier Hanna Kjærnet, juridisk konsulent i forvaltnings- og jusseksjonen i NFF, til Dagbladet.

Avviser rolleblanding
Jim Solbakken avviser på det sterkeste at at han hadde flere hatter på enn Moldes under forhandlingene med Manchester United.

— Mame Biram Diouf har ingen agent. Jeg har heller aldri opptrådt som agenten hans. Jeg hadde en representasjonskontrakt med Molde og har jobbet for dem i denne overgangen. Og ingen andre, sier Solbakken til Dagbladet.

Det var advokat Erik Flågan fra advokatkontoret Moltke som bisto spilleren i forhandlingene. Det bekrefter også han overfor Dagbladet.

— Det er riktig at jeg bisto ham under forhandlingene i Manchester, bekrefter Flågan.

Agent Solbakken påpeker at fotballforbundet selv godkjente alle papirer som ble sendt inn av Molde FK den 21. juli. Ettersom avtalen innebærer et tilbakelån av Diouf fra Manchester United til Molde FK fram til 1. januar 2010, trer den ikke i kraft før 3. august av hensyn til det norske overgangsvinduet.

— NFF sier til oss at de vil kikke nærmere på din rolle som forhandler i lys av ditt forhold til de forskjellige partene i denne overgangen. Hva er din kommentar til det?

— Da foreslår jeg at Norges Fotballforbund tar kontakt med Manchester United i forbindelse med denne overgangen. Mame er kjøpt inn som førstelagsspiller og Ole Gunnar (Solskjær) sitter vel ikke i en posisjon til å avgjøre hvilke spillere (Sir Alex) Ferguson handler inn? undrer han.

— I tråd med NFFs agentreglement, synes du selv at dette vitner om rolleblanding eller interessekonflikt?


— Overhodet ikke. Min jobb i denne overgangen var å sikre Molde FKs interesser, det har vi gjort på en fremragende måte.

KLUBBKAMERATER: Mame Biram Diouf møtte Ole Gunnar Solskjær da han gjennomgikk medisinske tester før overgangen ble signert. Foto: Jim Solbakken
KLUBBKAMERATER: Mame Biram Diouf møtte Ole Gunnar Solskjær da han gjennomgikk medisinske tester før overgangen ble signert. Foto: Jim Solbakken Vis mer