TV-KRANGEL: Her jubler Tarik Elyounoussi (fra v.), Daniel Braaten, Per Ciljan Skjelbred og Ola Kamara etter Braatens utlikningsmål mot Island tirsdag kveld. Kampen kan få lengre liv enn den fortjener - i det norske rettssystemet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TV-KRANGEL: Her jubler Tarik Elyounoussi (fra v.), Daniel Braaten, Per Ciljan Skjelbred og Ola Kamara etter Braatens utlikningsmål mot Island tirsdag kveld. Kampen kan få lengre liv enn den fortjener - i det norske rettssystemet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

NFF vil saksøke TV2 etter Island-kampen

Krever erstatning for avtalebrudd.

(Dagbladet): Norges Fotballforbund mislikte sterkt at TV2 valgte å vise tirsdagens kvalifiseringsoppgjør mellom Norge og Island på TV 2 Zebra, og ikke på sin hovedkanal.

Seertallene var relativt sett gode - men det forandrer ikke NFFs syn på at TV2 begikk et avtalebrudd. De mener kontrakten mellom NFF og TV2 glassklart uttrykker at kampen skal gå på hovedkanalen, altså TV2.

Varsler rettslig krav Da det før helga ble kjent at kampen var satt opp på TV2 Zebra, vurderte NFF å be om en rettslig forføyning for å zappe tirsdagens møte dit de mener den hørte hjemme. Dette skrittet gikk fotballtoppene i helga bort fra.

I stedet vil det nå bli en rettssak i ettertid, bekrefter NFFs kommunikasjonsdirektør Svein Graff overfor Dagbladet.

- Det som nå vil skje, er at vi tar initiativ til et møte med TV2, hvor vi påpeker avtalebruddet deres. Så kommer et rettslig krav om erstatning. Deretter vil dette gå sin gang i rettssystemet. Det kan ta tid, men saken er viktig for oss, sier Graff.

- Hvor mye vil dere kreve dem for?

- Det kan jeg ikke si nå. Vi får se hvordan de responderer på den påpekningen vi gir dem.

Ønsker en kjennelse - Det viktige for oss er å få en kjennelse som sier at dette er et avtalebrudd. De kan ikke sjonglere kanalvalget som de vil innenfor en rettighetsperiode. Dette er viktig for oss, for vi har flere andre avtaler hvor det også reguleres hvilke kanaler kamper skal vises på. Og spesielt landskampene ønsker vi sendt ut til folk flest, sier Graff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke den første konflikten mellom NFF og TV2 de siste åra. Kommunikasjonsdirektøren presiserer at NFF har stor respekt for det bidraget kanalen har levert i oppbyggingen av fotballen her til lands.

- Vi er veldig opptatt av å være profesjonelle og innfri våre forpliktelser. TV2 har vært en særdeles viktig aktør, og har gjort en strålende jobb med å bygge opp TV-fotballproduktet. Men de kan ikke bli så mektige at de går sololøp og bryter avtalene de har inngått. Nå har de hatt rettighetene til hjemmelandskampene i flere år, og vi merker oss at de i den aller siste kvalifiseringskampen før en ny aktør tar over, velger å gå bort fra å vise oppgjøret på hovedkanalen, sier Graff.

- Om tidspunktet er tilfeldig, ønsker jeg ikke å spekulere i.

Han legger til:

- Dette handler ikke om seertall, men om forpliktelser i juridisk bindende avtaler. Det er prinsipielt avgjørende for oss at kjøpere av medierettigheter forvalter disse slik vi er enig om med hensyn til kanalvalg. For øvrig merker vi oss at TV2s argument om å flytte landskampen på grunn av sjokkerende lave seertall, falt i går - ettersom kokkeprogrammet på hovedkanalen hadde færre seere.

Spent på NFFs dokumentasjon Sportssjef i TV2, Bjørn Taalesen, er spent på hva slags dokumentasjon NFF vil komme med.

- Vi må avvente og se hva som skjer. Det var 364 000 som så kampen på TV2 Zebra. Det er tross alt 100 000 mer enn det som så Slovenia-kampen på Max sist fredag, sier Taalesen til Dagbladet.

- Jeg er spent på dokumentasjonen NFF kommer med i denne saken. Og de må i så fall dokumentere et tap av inntekter, sier Taalesen.

- Brøt dere en avtale med NFF?

- Det virker som det er andre som må vurdere det nå, sier TV2-sjefen.