Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Regelendringer i norsk fotball

NFF vurderer flygende bytter i 4. divisjon og 5 minutters soning i juniorfotballen: - Useriøst

Da NFF la fram de nye reglene i norsk fotball for 2018, kom det flere reaksjoner. Nå skal forbundsstyret avgjøre om endringene blir gjeldende eller ikke.

NY REGEL?: Holmlia og andre 4. divisjonslag kan få en ny regel å forholde seg til i 2018. På forbudsstyret fredag avgjøres det om det blir flygende bytter eller ikke i 4. divisjon den kommende sesongen. Her Imran Dar mot Stabæks Alex Nimely i en cupkamp i fjor. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NY REGEL?: Holmlia og andre 4. divisjonslag kan få en ny regel å forholde seg til i 2018. På forbudsstyret fredag avgjøres det om det blir flygende bytter eller ikke i 4. divisjon den kommende sesongen. Her Imran Dar mot Stabæks Alex Nimely i en cupkamp i fjor. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I starten av februar ble det klart at Norges Fotballforbund (NFF) skal innføre nye regler og retningslinjer for norsk fotball i 2018. Spesielt to av punktene har blitt heftig diskutert på sosiale medier de siste ukene:

  • «Innbytter: Flygende innbyttere i alle klasser der det er 7 bytter ut og inn – 4. divisjon menn/2. divisjon kvinner og lavere».
  • «Umiddelbar soning: Umiddelbar soning (5 minutter utvisning) for gult kort i juniorklassen 17-19 år».

NFF fikk flere reaksjoner på disse nye retningslinjene, uttalte kommunikasjonsrådgiver i NFF, Christer Madsen, til Østlendingen 12. februar. Nå skal forslagene behandles i forbundsstyret 2. mars. På NFFs hjemmesider melder de om at regelendringene ikke gjelder «før et vedtak eventuelt foreligger».

Torgeir Ruud Ramsli er trener for Sunndal i 4. divisjon. Han var den første som omtale regelendringene på Twitter.

- Flyende bytter i 4. divisjon gir et bilde av at vi holder på med aldersbestemt fotball. Det gir et useriøst preg som jeg ikke har sansen for. Flere lag i 4. divisjon vil satse og gjøre det best mulig, men jeg føler ikke at vi blir tatt på alvor med disse mulige regelendringene, sier Torgeir Ruud Ramsli til Dagbladet.

Blant lagene som i år skal spille 4. divisjon, finner vi hele fem av Eliteserie-lagenes andrelag. Bodø/Glimt 2, Haugesund 2, Tromsø 2, Ranheim 2 og Sarpsborg 08 2 skal alle spille på nivå fem i år. Nivået i 4. divisjon er bedre enn tidligere etter at det ble ny seriestruktur i norsk fotball fra 2017, med færre lag i både 2.- og 3. divisjon.

Ruud Ramsli ble tilsendt reglene via en dommer han kjenner, og forteller at det ble lagt fram på en presentasjon for norske dommere. Flygende bytter er bytter som skjer under spillets gang, med unntak av keeperbytte. Byttene foretas i nærheten av midtlinjen.

Stusser på saksgangen

Ruud Ramsli har tidligere vært innom toppfotballen som spiller, både for Molde i det som den gang het Tippeligaen, og for HamKam i 1. divisjon. Han tror ikke regelendringene vil gagne norsk toppfotball på sikt.

- Nei, det tror jeg ikke. Hvis norsk fotball skal bli best mulig, må vi spille på lik linje som de vi konkurrerer mot. Jeg ser ikke noe poeng i at Norge driver med noe ingen andre driver med. Samtidig skjønner jeg at det er godt ment, men jeg har liten tro på at det skal hjelpe oss i konkurransen mot andre fotballnasjoner at vi skal drive med ting som gir spillet helt andre rammer, sier Ruud Ramsli.

SKEPTISK Tidligere Molde-spiller Torgeir Ruud Ramsli er ikke veldig positiv til de mulige regelendringene i norsk fotball.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
SKEPTISK Tidligere Molde-spiller Torgeir Ruud Ramsli er ikke veldig positiv til de mulige regelendringene i norsk fotball. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer

Han stusser på saksgangen, og gjentar at han føler de ikke blir tatt på alvor med de mulige nye reglene.

- Det kommer litt brått på. Jeg sitter med en følelse av at det er en komité som har funnet på dette, sier Ruud Ramsli, og legger til at han tror andre klubber også stusser på hvordan forslaget har blitt lagt fram.

NFFs svar

Kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, forklarer tanken bak de mulige regelendringene på denne måten:

- Bakgrunnen for at noen har tatt til orde for flygende bytte i senior breddefotball, er at du da kan få mer effektiv spilletid og mindre drøying av tid på slutten av kamper. Det andre forslaget med at gule kort skal gi fem minutter pause på sidelinjen til og med juniorfotball, handler om et ønske om å redusere antall usportslige episoder på banen, sier Haavik til Dagbladet.

Han forklarer videre at forslagene har vært diskutert i breddeutvalg, breddekomiteen og i dommerkomiteen. Breddekomiteen består av samtlige kretsledere, og breddeutvalget består av representanter fra klubber og kretser.

FIKK REAKSJONER: NFF og Yngve Haavik fikk flere reaksjoner på de nye reglene og retningslinjene for 2018. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FIKK REAKSJONER: NFF og Yngve Haavik fikk flere reaksjoner på de nye reglene og retningslinjene for 2018. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- NFF fikk flere reaksjoner på de to nevnte endringene. Konklusjonen ble at både prosess og mandat for beslutningen ikke har vært god nok. Derfor skal forbundsstyret ta endelig stilling til om at de to endringene skal gjennomføres eller ikke, sier Haavik, og legger til:

- Klubbers vurderinger rundt disse forslagene har vært en del av diskusjonen. Det er likevel ikke slik at klubb-Norge gir entydige tilbakemeldinger i slike saker. Det vil være delte meninger om den saken. Nå er det viktig at forbundsstyret får behandlet saken, slik at alle vet hva de har å forholde seg til i sesongen 2018.

De to påfølgende dagene etter forbundsstyret avholdes for øvrig Forbundstinget på Ullevaal Stadion.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!