IKKE SÅNN DET SKAL VÆR: Mange tomme seter på Ullevaal søndag ettermiddag - nesten seks tusen av dem - foreller at cupen sliter. Det er ikke sånn det skal være. Amahl Pellegrino, Strømsgodset, Rosenborg og norsk fotball fortjener bedre. NFF må ta grep og fikse det. Foto: Bildbyrån
IKKE SÅNN DET SKAL VÆR: Mange tomme seter på Ullevaal søndag ettermiddag - nesten seks tusen av dem - foreller at cupen sliter. Det er ikke sånn det skal være. Amahl Pellegrino, Strømsgodset, Rosenborg og norsk fotball fortjener bedre. NFF må ta grep og fikse det. Foto: BildbyrånVis mer

Norgesmesterskapet i fotball er i ferd med å gå ut på dato

NFFs oppgave er å bevare og forvalte den norske cuparven, ikke ødelegge den i julestria

Cupfinalen på Ullevaal spilles ikke bare noen uker for seint. Den spilles seks måneder for seint.

22182 TILSKUERE DA Rosenborg slo Strømsgodset 4–1 søndag ettermiddag er årets høyeste publikumstall i norsk fotball. Ser du bare på tallet er det selvfølgelig bra. Men bruker du subtraksjonsmetoden på fullt hus minus publikumstallet for cupfinalen 2018 får du 5818.

Det er et tall NFF bør analysere og virkelig ta inn over seg.

5818 tomme seter på en cupfinale mellom Drammen og Trondheim er ikke bare for dårlig.

Det er direkte urovekkende.

BJØRN PETTER INGEBRETSEN, Strømsgodsets trener, sier advent og cupfinale ikke hører sammen. Han har et poeng. Skisesongen, som fotballen er så redd for på vårparten, det er jo derfor klubbene vil starte Eliteserien i april, etter Holmenkollen og Falun, er i full gang. Samtidig kimer det i klokker. Men var det første søndag i advent i år spilles cupfinalen 2019 med to lys på bordet.

Det samme er terminfestet for 2020.

Se opp for enda flere tomme seter.

MEN DET ER ikke først og fremst lengden på fotballsesongen som er i ferd med å ødelegge cupen og cupfinalens status og posisjon. Det er hele avviklingen. En gang i verden, som da Lyn i 1945 trakk 122 500 tilskuere fra første runde til finalen, selvfølgelig godt hjulpet av frigjøringa og nasjonal eufori, var cupfinalen det største vi hadde.

Sånn er det ikke lenger.

LIKEVEL SNAKKER VI om cupen som om tyskerne akkurat er blitt kastet ut av Norge. Som om cupen fortsatt er det beste vi har. Som om Rosenborg er i stand til å trekke 122 500 tilskuere mellom Lade i første runde og Strømsgodset i finalen. Men den er ikke det, norgesmesterskapet i fotball er mest som et publikumsdødt pliktløp mellom andre runde og finalen.

Nå sliter den også.

Fordi NFF sitter fast i tradisjoner, forandringsvegring og en vellykket samling som heter cupfinaleseminaret.

DENNE SPALTEN HAR av sportslige årsaker lenge ivret for å starte cupen i august, spille fjerde runde og kvartfinalene i april, semifinalene i mai og finalen den første helga i juni. Med en slik syklus får du en Europa-deltaker som starter kvalifiseringen til Europa League en drøy måned etter cuptriumfen på Ullevaal.

Ikke åtte måneder seinere slik det er i dag.

PUBLIKUMSTALLENE PÅ NORSKE arenaer viser tydelig at interessen er avtakende gjennom sesongen. Kvartfinalene og semifinalene i cupen har hatt dårlige tall i mange år. Nå ser du det samme for finalen. Og hvis ikke det er et meget godt argument i forvaltningen av det kjæreste norsk fotball har, vel, da skjønner jeg ingen ting.

NFF skal ikke bare arrangere cupen.

Den skal også ivaretas.

MAN GJØR IKKE det gjennom å tviholde på en tradisjon. Da ivaretar man bare tradisjonen. Det kan ikke være poenget når produktet forvitrer. Da har man snart bare sesongens siste fotballkamp igjen. Og jeg har en teori om hvorfor det er så stor motvilje mot forandring og nye løsninger på Ullevaal Stadion.

Den handler om cupfinalehelga som samlingspunkt og det meget vellykkede Cupfinaleseminaret

NÅR CUPFINALEN SPILLES er fotballen over for i år for alle lag minus finalistene på Ullevaal og Telenor Arena, og for dem som eventuelt har en kamp igjen i Europa.

Alle har fri.

Alle kan samles i Oslo.

DET ER DET som gjør helga så egnet. Og samtidig så vanskelig å flytte på. Alt rundt cupfinalen er liksom blitt viktigere enn selve finalen. Det skjer så mye. Det har så bra faglig innhold. Det er så viktig. Men hvorfor ikke gi norsk fotball fri den første helga i juni, flytte samlinga og seminaret i sportens navn, gi cupen litt sol og varme og samtidig få publikum tilbake til tribunene.

Så vanskelig kan det ikke være om det er litt vilje der.