STORTALENT: Sander Berge er Norges største fotballtalent, ifølge Lars Lagerbäck, og har kommet lenger i utviklingen enn det Zlatan Ibrahimovic hadde i samme alder. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
STORTALENT: Sander Berge er Norges største fotballtalent, ifølge Lars Lagerbäck, og har kommet lenger i utviklingen enn det Zlatan Ibrahimovic hadde i samme alder. Foto: Andreas Lekang / DagbladetVis mer

Sander Berge - Norges største talent?

NFFs Sander Berge-svar fikk Rekdal til å reagere: - Jeg ble provosert

Lars Lagerbäck mener Sander Berge er den beste 19-åringen han noen gang har trent, men det er ikke lenge siden stortalentet ble «oversett» av den norske landslagsledelsen, til Kjetil Rekdals store frustrasjon.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Sander Berge er født det samme året som Martin Ødegaard - 1998 - men har likevel gått mer under radaren enn ballmagikeren.

I landslagssjef Lars Lagerbäcks hode er midtbanespilleren Norges største talent og den beste 19-åringen han noen gang har hatt under sine vinger - og da er ikke Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson og Fredrik Ljungberg glemt.

Lägerback var svensk U21-landslagstrener fra 1990-95, før han ble assistenttrener og etter hvert landslagssjef for A-landslaget til Sverige helt fram til 2009.

- Jeg har aldri hatt en så ung spiller som er så langt framme. Sander har et veldig klokt fotballhode. Jeg er ikke overrasket over at store klubber er interessert i ham. Sander er unik. Han har gode gener og bra personlighet, sier Lagerbäck til Dagbladet.

- Inkluderer det Zlatan Ibrahimovic når du sier at du ikke har trent noen 19-åringer som har vært så god så tidlig?

- Jeg har hatt mange gode talenter, men ingen har vært like langt framme som 19-åring. Zlatan hadde tøff konkurranse på det svenske landslaget som unggutt og brukte litt lengre tid på å ta stegene.

Rekdals relasjon til Berge

GA BERGE TID: Kjetil Rekdal har lenge vært en stor fan av Sander Berges kvaliteter. I starten var det få som lyttet. Nå viser Berge at Rekdal hadde rett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GA BERGE TID: Kjetil Rekdal har lenge vært en stor fan av Sander Berges kvaliteter. I starten var det få som lyttet. Nå viser Berge at Rekdal hadde rett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Historien til Sander Berge er spesiell. Der jevngamle Martin Ødegaard tidlig ble hyllet som et av verdens største talent og sprengte alle rekorder da han representerte det norske A-landslaget allerede som 15-åring, har Berge utviklet seg mer i det stille.

Først og fremst er det én stemme som har snakket opp Berges kvaliteter i lang tid: tidligere Vålerenga-trener og landslagskaptein Kjetil Rekdal.

Som Berges trener i Vålerenga trakk Rekdal stadig fram Berges kvaliteter og reagerte sterkt på at midtbanekjempen ikke ble satset på av det norske U21-landslaget.

NFF frustrerte Rekdal

Beskjeden han fikk tilbake av Norges Fotballforbund, provoserte Rekdal.

- Jeg ble provosert av NFF i starten. De ga tilbakemelding om at Sander var for dårlig og for temposvak da jeg forsøkte å pushe ham inn på landslaget. Jeg tror ikke de mener han er temposvak lenger nå, sier Rekdal til Dagbladet.

- Det var frustrerende. Jeg sa fra til Per-Mathias Høgmo og Leif Gunnar Smerud flere ganger at Sander må inn, men han fikk ikke sjansen. Sander har vel bare to u-landskamper, begge som midtstopper, fortsetter den tidligere landslagskapteinen.

Blant annet fikk Berge en svært dårlig opplevelse da han spilte stopper i 1-6-tapet mot England U21, da Marcus Rashford herjet og scoret hat trick.

Smeruds stopperforklaring

STORE STEG: Sander Berge brukte litt tid på å ta nivået i Vålerenga, men så eksploderte utviklingen hans fullstendig. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
STORE STEG: Sander Berge brukte litt tid på å ta nivået i Vålerenga, men så eksploderte utviklingen hans fullstendig. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud gir Dagbladet følgende forklaring på hvorfor han valgte å bruke Berge som stopper i de to kampene han fikk på U21-nivå:

- Sander Berge spilte midtstopper på U21-landslaget på grunn av konkurransesituasjonen i laget. Det er viktig å se et større perspektiv og helheten. Sander konkurrerte mot Ole Selnæs, Anders Trondsen og Iver Fossum på midtbanen, og det var derfor enklere å konkurrere seg inn som midtstopper enn på midten, sier Smerud til Dagbladet.

- Sander er en klok spiller som kan bekle flere posisjoner, men nå er midtbanen hans naturlige posisjon, konkluderer U21-sjefen.

Nå herjer Berge på midtbanen, blant annet for det norske A-landslaget mot Nord-Irland tidligere i måneden. På kort tid har 19-åringen blitt en av Lagerbäcks viktigste brikker, mens jevngamle Ødegaard har gått fra regelmessig A-landslagsspill under Høgmo til U21-landslagsfotball det siste året.

Rekdal: - Sander slet i starten

I Genk i Belgia har Berge imponert så mye at Sevilla ligger langflate for å forsøke å kjøpe nordmannen til spansk fotball. Den 196 centimeter fysisk sterke midtbanespilleren har tatt enorme steg på kort tid, for det er ikke lenge siden Berge slet med å holde nivået på Vålerengas andrelag i 2. divisjon.

- Da Sander Berge kom fra Asker, slet han for andrelaget vårt i 2. divisjon det første halvåret. Men vi ga klar beskjed: Sander skal spille uansett, slik han får utvikle seg. Etter hvert tok han steg i rakettfart og ble raskt god nok også for førstelaget til Vålerenga. Da var det bare å slippe seg løs, forteller Rekdal til Dagbladet.

IMPONERER: Sander Berge ble raskt en suksess i sin nye klubb i Genk i Belgia. Foto: NTB Scanpix
IMPONERER: Sander Berge ble raskt en suksess i sin nye klubb i Genk i Belgia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det handler om å få tillit på rett nivå til rett tid. Derfor passet det veldig bra å ta steget videre til Genk i vinter.

- Hvem oppdaget Sander Berge?

- Morten Tandberg trøkka veldig på for at vi skulle hente Sander. Da jeg så ham på den første treninga, var det ingen tvil. Vi hadde et møte med Sander og faren hans. Det var tydelig at han hadde beina plantet på bakken og var klar til å ofre det som måtte til, forteller Rekdal.

- Men Sander har fortsatt mye å jobbe med. Han må bli mer målfarlig og få mer sluttprodukt, men han er 19 år og har så klart kommet veldig langt i utviklingen. Det er gøy å følge med på stegene han tar.

Etterlengtet fysikk

Lars Lagerbäck er ikke blant dem som har tatt del i hyllesten av Ødegaard og rangerer altså Berge over Heerenveen-spilleren.

- Fysikk er en viktig faktor i toppfotball i dag. Har du ikke det, kommer du ikke til å vinne fotballkamper. Duellkraften og den mentale styrken var viktig suksessfaktorer på Island. Det må vi få opp her i Norge også. Dette var mye bedre nå mot Nord Irland, sier Norges landslagssjef til Dagbladet.

- Er det stor forskjell på det du sier til de norske spillerne sammenliknet med de islandske?

- Filosofien er det samme, men vinklingen er litt annerledes. Jeg opplever også at spillerne tar budskapet til seg på like bra vis som islendingene gjorde. Det tok litt tid med Island også.

Rekdal støtter Lagerbäck i viktigheten av fysikk i fotball.

- Den fysikken som blant annet Sander har, er svært etterlengtet for norsk landslagsfotball. Det er mange fysisk sterke unggutter som har blitt oversett i Norge, mener den tidligere norske landslagskapteinen.

- Den tankegangen må vi endre på. Vi må heller hjelpe disse typene, ikke minst stoppere og spisser. Vi trenger en miks med ulike spillertyper, sier 48-åringen.

Gir ikke opp U21-EM

U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud synes det er gledelig at Berge har tatt steget til A-landslaget på så kort tid og vil glede seg om for eksempel Martin Ødegaard, Morten Thorsby og Kristoffer Ajer gjør det samme, selv om det betyr et svekket U21-landslag.

- Min jobb er å utvikle spillere og laget. Jeg har et veldig avslappet forhold til om spillerne her blir flyttet opp til A-landslaget, sier Smerud til Dagbladet.

- Tenker du at det fortsatt mulig for U21-landslaget å komme til EM?

- Vi har fortsatt en mulighet til å komme til EM, men da må vi vinne det meste og ha litt flyt med andre resultater. Fokuset er uansett på utvikling, sier U21-sjefen, som kan få etterlengtet hjelp om Kosovo blir tabelljumbo i gruppa, all den tid Norges spesielle tap mot Kosovo da strykes.