NFFs ultimatum til Høgmo: EM-plass i 2016 er et absolutt krav

Og veien dit starter nå.

VIKTIG START:  Per-Mathias Høgmos første oppgave blir å skaffe Norge seks poeng. Én ting er at det må til med tanke på VM-håpet - to seirer kan også være det som skal til for å løfte Norge fra tredje- til andrenivå i seedingen før EM-kvalifiseringen. Foto: Nina Hansen
VIKTIG START: Per-Mathias Høgmos første oppgave blir å skaffe Norge seks poeng. Én ting er at det må til med tanke på VM-håpet - to seirer kan også være det som skal til for å løfte Norge fra tredje- til andrenivå i seedingen før EM-kvalifiseringen. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Når Per-Mathias Høgmo i dag samler sitt landslag, starter ferden mot EM 2016. Dit skal Norge - det er et glassklart krav NFF stiller til sin nye landslagssjef.

Det syltynne håpet Norge har ikke vært i et sluttspill siden EM 2000. Fortsatt er det en syltynn sjanse for deltakelse i VM neste sommer, men nåløyet er så trangt at det er liten grunn for Per-Mathias Høgmo til å bestille sambakurs:

Norge må slå både Slovenia (borte på fredag) og Island (hjemme neste tirsdag), samtidig som Bulgaria taper minst én av kampene mot Armenia (B) og Tsjekkia (H), og Danmark avgir poeng hjemme mot allerede kvalifiserte Italia.

Drillos tøffe Høgmo-krav Ser vi mot EM i Frankrike i 2016, derimot, er nåløyet erstattet med en vidåpen triumfbue. Der skal for første gang 24 av 54 Uefa-land delta.

- Det er en katastrofe hvis han ikke klarer å komme til EM i Frankrike, sa Egil Drillo Olsen til sin etterfølger Per-Mathias Høgmo da Norge byttet landslagssjef for ti dager siden.

Drillo gliste bredt da han sa det. Men det er lov å legge lista der oppe i fullt alvor også.

- Jeg er faktisk ganske enig med Drillo, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, til Dagbladet.

- Det er en røff beskrivelse, men det er ikke langt unna sannheten, fortsetter han.

- EM et absolutt krav Siden EM 1992 har mesterskapet bestått av 16 lag. Norge har bare én gang kvalifisert seg. Enten landslagssjefens navn har vært Olsen, Semb eller Hareide har våre menn plassert seg i sjiktet rett bak de 16 kvalifiserte - bortsett fra da Semb ledet laget til EM 2000.

- Det blir ingen parademarsj å komme til EM 2016 heller. Men når vi tenker på at nær halvparten av medlemmene i Uefa skal være med - og at hvis EM hadde bestått av 24 lag tidligere, ville vi deltatt i alle sluttspill siden 2000 - ja, da er det et absolutt mål og krav at vi kommer oss til EM 2016, sier Kjetil Siem til Dagbladet.

Sagt i klartekst: Lista er lagt for Per-Mathias Høgmo. En landslagssjef som ikke oppfyller sin arbeidsgivers «absolutte mål og krav», kan umulig fortsette i jobben. Eller?

- Alt ansvar ligger selvsagt ikke på Per-Mathias, men på hele ledelsen i NFF, svarer Siem.

- Vi er alle enige om at dette målet er et krav, ikke minst Per-Mathias selv. Grunnen til at vi driver med landslag er jo å nå mesterskap. Men derfra til å si at han ikke får fortsette om vi ikke kommer dit, er ikke det samme, sier Siem.

På seeding-vippen Veien mot måloppnåelsen starter i dag, når Høgmo for første gang møter sine landslagsspillere på Hotel Bristol i Oslo. Seks poeng mot Slovenia og Island er det eneste som teller hvis det skal gå an å drømme om Brasil-deltakelse. Men vel så viktig, sett i lys av EM-drømmen som Høgmo er ansatt for å innfri:

Per dags dato ligger Norge an til å bli tredjeseedet i EM-kvalifiseringen. Den trekkes i februar 2014. To seirer i de siste kampene kan øke koeffisienten akkurat så mye at Norge løftes til andre seedingspulje, viser en beregning statistikerne bak nettsiden footballseeding.com har utført for Dagbladet.

En plass på andre nivå vil bety at nasjoner som for eksempel Belgia, Sverige og Danmark trolig unngås på veien mot EM.

Men med to nye nedturer den neste uka havner Norge i den tredje bollen under kvalifiseringstrekninga, og må i så fall møte to lag fra Europas 18 beste nasjoner, i stedet for bare ett.
Samme modell som før Det var under Uefas toppledermøte i Dubrovnik i september det ble klart at den tradisjonelle kvalifiseringsmodellen skal brukes også til å finne deltakerne i EM 2016.

- Ja, det blir ingen ny modell nå, bekrefter NFFS generalsekretær Siem - som var til stede i Dubrovnik - overfor Dagbladet.

REGIMESKIFTET: : Kjetil Siem (fra v.), Per-Mathias Høgmo, Yngve Hallén og Egil Drillo Olsen. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
REGIMESKIFTET: : Kjetil Siem (fra v.), Per-Mathias Høgmo, Yngve Hallén og Egil Drillo Olsen. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

Uefa har ennå ikke offentliggjort de nøyaktige kvalifiseringsprinsippene, men trolig blir 53 nasjoner (Frankrike kvalifisert som vertsnasjon) fordelt på ni grupper. Alle gruppevinnerne og -toerne går direkte til EM. Da gjenstår fem plasser. Den beste treeren får også direkteplass.

De øvrige åtte treerne møtes i playoff høsten 2015 - for å kåre sluttspillets fire siste deltakere.

Etter dette vet vi om Norge endelig er klare for et sluttspill igjen.

Og hvor store sjanser Per-Mathias Høgmo har for å få fullføre sin fireårskontrakt.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer