IKKE ETTER BOKA: NFL-klubben Buffalo Bills har skapt voldsomme reaksjoner ved å forby journalister som dekker laget å rapportere det de ser og hører på trening. Foto: Brett Carlsen/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
IKKE ETTER BOKA: NFL-klubben Buffalo Bills har skapt voldsomme reaksjoner ved å forby journalister som dekker laget å rapportere det de ser og hører på trening. Foto: Brett Carlsen/Getty Images/AFP/NTB ScanpixVis mer

NFL-lag skaper voldsomme reaksjoner. Delte ut håndbok med restriksjoner

- Det er ulovlig.

NFL-klubben Buffalo Bills har skapt voldsomme reaksjoner ved å forby journalister som dekker laget å rapportere det de ser og hører på trening.

Da journalistene møtte opp til første del av sesongoppkjøringen, fikk de overrakt en mediehåndbok som detaljert lister opp hva som er lov og ikke lov å melde fra treningsøktene.

Strategisk og taktisk informasjon er «strengt forbudt» å formidle, og det er forbudt å rapportere detaljer om skader som oppstår på treninger som ikke er åpne for publikum. Og dette er bare begynnelsen.

Det er heller ikke lov å avsløre hvilke spillere som trener sammen i grupper, og klubben vil ikke vite av at mediene melder om hvilke spillere som glipper pasninger, hvor mange av quarterbackenes pasningsforsøk som havner i rette hender eller om noen av hans pasninger går til motspiller.

Det forbys også å videreformidle samtaler som overhøres mellom klubbansatte, om de er spillere, trenere eller ledere, og det er helt ulovlig å melde hvilke spillere som ser ut til å være førstevalg i sine posisjoner. Særlig gjelder det quarterbacken.

For langt Jeff Legwold, som er leder av NFL-journalistenes fagforening (PFWA), mener at reglene Bills har innført går mye lenger enn ligaens retningslinjer tillater.

- Dette er ikke bare unødvendig, det er ulovlig, sier han.

PFWA samarbeider med NFL om retningslinjer for i hvilken grad klubber kan begrense det som rapporteres fra treninger, og når klubbene må gjøre spillere og trenere tilgjengelige for intervjuer.

Klubbene har blant annet lov til å begrense filming eller fotografering av deler av lukkede treninger. Ved åpne treninger er det uansett lov å tvitre, blogge eller på annen måte direkterapportere nyhetsverdige hendelser, deriblant spesielle prestasjoner.

Enkelte lag har allerede restriktive regler for mediene. New Orleans Saints forbyr for eksempel mobiltelefoner på sine treninger, og tilstedeværende journalister får ikke melde om skader før trener Sean Payton har uttalt seg om dem.

New England Patriots nekter journalistene å melde om hvem som trener med førstelaget og hvem med reservene.

Alle klubber har lov til å nekte mediene å melde om enkelte deler av treningene, deriblant øving av trickspill eller spesielle formasjoner.

Småkaker Ifølge Legwold går Bills nå mye lenger.

- Og jeg kan ikke si at dette objektivt sett kan ha en positiv innvirkning på lagets muligheter til å prestere i sesongen, sier han i en epost til nyhetsbyrået AP.

Blokkeringsspiller Richie Incognito fleipet med den nye medieinstruksen i en Twitter-melding etter lagets første trening.

- Jeg er ikke sikker på om jeg har lov til å tvitre dette i lys av de nye retningslinjene, men siden treningsleiren startet har det vært småkaker i kantina, skrev han.

Bills velsignet hans avsløring i en melding på klubbens nettsted: - Vår småkake-medieinstruks innebærer at spillerne har lov til å tvitre presis informasjon om type og formasjon av småkaker, sto det.

For øvrig måtte Bulls-klubbdirektør Doug Whaley onsdag offentlig beklage en uttalelse om at amerikansk fotball er en så voldelig idrett at den i hans øyne ikke er egnet for mennesker.

- Det var dårlig valg av ord, sa han og beskrev dermed journalistenes dom over medieinstruksen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.