<strong>STARTEN:</strong> Colin Kaepernick skapte store reaksjoner da han satte seg ned på kne mens nasjonalsangen ble spilt. Nå, etter år senere, er han klubbløs og ses på som en mann som ønsker å splitte USA. Foto: REUTERS/Robert Hanashiro/USA TODAY Sports
STARTEN: Colin Kaepernick skapte store reaksjoner da han satte seg ned på kne mens nasjonalsangen ble spilt. Nå, etter år senere, er han klubbløs og ses på som en mann som ønsker å splitte USA. Foto: REUTERS/Robert Hanashiro/USA TODAY Sports Vis mer

Donald Trump og NFL

NFL-spillerne samlet seg i en lydløs protest. Men mannen som startet det hele var fraværende

Colin Kaepernick markerte sitt synspunkt ved å knele under nasjonalsangen gjennom hele fjorårssesongen. Det kan ha kostet ham karrieren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det så tilsynelatende ut til å toppe seg da president Donald Trump lørdag meldte at alle NFL-spillere som kneler under nasjonalsangen, bør får sparken. Protesten som opprinnelig gjaldt rasisme og politivold handler nå også om ytringsfrihet.

I serieåpninga søndag svarte tusenvis av NFL-spillere, -trenere og -ledere med en lydløs protest. Spillerne lenket seg sammen arm i arm for å vise samhold, og flere spillere enn noen gang knelte da nasjonalsangen ble spilt.

Men mannen som startet det hele, var fraværende. Colin Kaepernick (29) er nemlig klubbløs, og har ikke vært å se på banen siden i vår.

Truet på livet

OMSTRIDT: President Donald Trump har fått kritikk fra en rekke profilerte mennesker etter at han bad NFL-eiere om å sparke spillere som «kneler» under nasjonalsangen. Video: CNN / AP Vis mer

Det hele startet nemlig for et drøyt år siden, da Kaepernick, som da spilte for San Francisco 49'ers, valgte å bli sittende da nasjonalsangen ble spilt foran en NFL-kamp. Han fulgte opp gjennom sesongen ved å sette seg ned på kne hver gang nasjonalsangen ble spilt.

Det gjorde han som en protest mot politiets behandling av minoriteter.

- Jeg vil ikke reise meg for å vise stolthet over flagget til et land som undertrykker folk på grunn av hudfarge, sa Kaepernick.

Reaksjonene var mange og delt. Noen gikk så langt som å true Kaepernick på livet. I mars ble Kaepernick frigitt av San Francisco 49'ers, noe mange mistenker er på grunn av oppstyret rundt 29-åringen det siste året.

Kostet det ham karrieren?

Fortsatt er han klubbløs - til tross for at flere trenere har uttalt at han er god nok til å spille i NFL. For fire år siden førte han laget sitt til Super Bowl.

Det ser ut til at hans stille protest kan ha kostet ham karrieren.

Så - mens konflikten har nådd en ny topp, er mannen det hele startet med helt fraværende. På Twitter har han derimot vært aktiv, og har retvitret en hel haug med støtteerklæringer og aktuelle nyhetssaker om temaet.

Men selv om NFL-ledere ikke vil signere Kaepernick, deler de nå hans sterke budskap.

- Jeg og lagkameratene... vi syntes Trumps uttalelser var en krenkelse av den viktigste rettigheten vi har, nemlig ytringsfriheten. Vi følte at vi sammen måtte gjøre noe. Vi kunne ikke bare la det passere, sier Denver Broncos-stjerna Von Miller til Washington Post.

Får støtte

Kort tid etter at Kaepernick begynte med markeringen, fikk han selskap av lagkamerat Eric Reid. Reid ønsket også å vise hva han følte, og satte seg sammen med Kaepernick ned på kne.

<strong>KNELER SAMMEN:</strong> Eric Reid og Colin Kaepernick. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez
KNELER SAMMEN: Eric Reid og Colin Kaepernick. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez Vis mer

- Vi valgte å gå ned på kne fordi det er en gest som viser respekt. Jeg husker jeg tenkte på det som om flagget var på halv stang. Jeg er sjokkert over at protesten vår blir sett på som respektløs overfor landet, flagget og militæret. Vi valgte å gjøre det for å markere akkurat det motsatte, skriver Reid i en spalte i New York Times.

Han viser medfølelse overfor Kaepernick, som han poengterer blant annet har organisert mat, drikke og hjelpemidler til hungersnøden i Somalia. Han har også investert penger i organisasjoner i USA.

- Jeg klarer ikke å finne ord for å uttrykke hvor knust jeg er over å se de konstante sparkene mot Colin. Han startet denne bevegelsen med de beste intensjoner. Jeg er stolt av å kalle ham min bror. Han bør hylles for motet han har vist når han har ønsket endringer. I stedet er han arbeidsløs og ses på som en radikal ikke-amerikaner som ønsker å splitte landet, sier Reid.

Vraket fra forside

Kaepernick møter altså både hyllest og kritikk for det han har satt i gang. Blant annet henger drakten hans nå til utstilling på Museum of Modern Art i New York (MoMA), ifølge magasinet W.

Avisa The Daily Dot reagerer på at Kaepernick ikke er en del av gjengen figurert på forsida til det nyeste Sports Illustrated, med tittelen: «Der en nasjon er delt, står idretten sammen.»

Stjerner som LeBron James og Stephen Curry (NBA) er avbildet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer