Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NFL-stjerna har skapt storm med denne handlingen. Nå har til og med Obama kastet seg inn i debatten

- Det er hans konstitusjonelle rett til å uttrykke seg, sier presidenten. 

NEKTET Å STÅ: Colin Kaepernick har fått massiv oppmerksomhet for sine politiske protester. Her er han avbildet mens nasjonalsangen ble spilt i forkant av en treningskamp. Foto: Chris Carlson / AP / NTB Scanpix
NEKTET Å STÅ: Colin Kaepernick har fått massiv oppmerksomhet for sine politiske protester. Her er han avbildet mens nasjonalsangen ble spilt i forkant av en treningskamp. Foto: Chris Carlson / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NFL-stjerna Colin Kaepernick har de siste ukene fått massiv oppmerksomhet både i og utenfor USA på grunn av flere politiske markeringer.

Quarterbacken, som til daglig spiller for San Francisco 49'ers, har tidligere forklart at han støtter «Black Lives Matter»-bevegelsen, og protesterer blant annet mot det han omtaler som rasediskriminering og politibrutalitet i USA.

NFL-spilleren har ved to anledninger nektet å stå når den amerikanske nasjonalsangen har blitt spilt i forkant av kampene, noe som har skapt store kontroverser i USA.

Nå har saken blitt så stor at til og med president Barack Obama har kommet på banen. Presidenten skulle egentlig snakke om G20-toppmøtet i Kina da han møtte pressen mandag, men fikk flere spørsmål om Kaepernicks politiske handlinger.

Mener han har sin fulle rett til å sitte

- Det er hans konstitusjonelle rett til å uttrykke seg. Det finnes en lang historie med idrettsutøvere som har gjort lignende, sier Obama, ifølge CNN.

Flere profilerte TV-personligheter og politikere har uttalt seg kritisk om NFL-stjernens protest. Presidentkandidat Donald Trump er blant dem som har vært krassest i sine uttalelser.

– Kanskje han burde finne seg et land som fungerer bedre for ham, sa Trump, ifølge The Telegraph, for en uke siden.

SNAKKET OM PROTESTENE: President Barack Obama uttale seg mandag om Colin Kaerpnicks politiske protester. Foto: Saul Loeb / EPA / NTB Scanpix
SNAKKET OM PROTESTENE: President Barack Obama uttale seg mandag om Colin Kaerpnicks politiske protester. Foto: Saul Loeb / EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Et reelt tema

Obama var langt ifra like bastant som sin politiske kollega. Presidenten snakket lavmælt og valgte sine ord med omhu på pressemøtet.

- Noen ganger blir protester kontroversielle, og mennesker blir sinte, sier han og legger til:

- Jeg tviler ikke på hans oppriktighet. Jeg tror han bryr seg om noen reelle, legitime temaer som må snakkes om. Jeg vil heller at unge mennesker er engasjert i diskusjonene og tenker over hvordan de kan delta i våre demokratiske prosesser, enn at de sitter på sidelinjen og ikke deltar i det hele tatt. Over tid vil han kanskje justere synet sitt, mens kritikerne kanskje vil se at han har rett i noe.

STØTTER NFL-STJERNE: Fotballspilleren Megan Rapinoe nektet også nylig å stå da nasjonalsangen ble spilt. Foto: Brad Smith / REX / NTB Scanpix 
STØTTER NFL-STJERNE: Fotballspilleren Megan Rapinoe nektet også nylig å stå da nasjonalsangen ble spilt. Foto: Brad Smith / REX / NTB Scanpix  Vis mer

Fikk støtte av fotballspiller

For to dager siden fikk Kaepernick støtte fra den amerikanske fotballstjernen Megan Rapinoe. Hun gjorde akkurat som NFL-spilleren - satte seg ned på ett kne da «The Star-Spangled Banner» ble spilt i forkant av oppgjøret mellom Seattle Reign og Chicago Red Stars.

- Det var et lite nikk til Kaepernick og alt han står for akkurat nå. Jeg synes det er ganske ekkelt hvordan han blir behandlet og måten deler av media har dekket det, og gjorde saken til noe det absolutt ikke er. Vi må ha en mer gjennomtenkt, tosidig diskusjon om rasemessige problemer i dette landet, sier Rapinoe til American Soccer Now.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!