NFL-stjernas sokker provoserer: - Det er motbydelig

San Francisco 49ers-spilleren Colin Kaepernick fortsetter å skape overskrifter. 

FÅR OPPMERKSOMHET: Disse sokkene har blitt en stor snakkis i USA. De tilhører quaterback Colin Kaepernick. Foto: Ben Margot / AP / NTB Scanpix
FÅR OPPMERKSOMHET: Disse sokkene har blitt en stor snakkis i USA. De tilhører quaterback Colin Kaepernick. Foto: Ben Margot / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sesongstarten i NFL er rett rundt hjørnet, men det er helt andre ting enn fotball som stjeler overskriftene i USA.

I sentrum står Colin Kaepernick, en av quarterbackene til San Francisco 49ers, som fredag nektet å reise seg da nasjonalsangen ble spilt i forkant av en oppkjøringskamp.

Det samme skjedde også natt til i dag. TV-bildene viser at Kaepernick setter seg ned på knærne når «The Star-Spangled Banner» spilles.

28-åringen har forklart at dette er en form for protest mot det han omtaler som rasediskriminering og politivold i USA.

- Jeg kommer ikke til å stå opp og vise stolthet for et flagg som tilhører et land som undertrykker svarte mennesker, sa NFL-spilleren til pressen i forrige uke.

PROTEST: Colin Kaepernick gikk ned på kne under nasjonalsangen. Foto: Chris Carlson / AP / NTB Scanpix
PROTEST: Colin Kaepernick gikk ned på kne under nasjonalsangen. Foto: Chris Carlson / AP / NTB Scanpix Vis mer

Sokker med «politi-griser»

Men denne handlingen er ikke det eneste Kaepernick har fått oppmerksomhet for de siste dagene.

Nylig dukket det opp et bilde av spilleren der han er iført et par sokker med motiver som skal forestille griser i politiuniform.

Bildene er tatt fra en trening 10. august i år, men har først fått oppmerksomhet nå.

Mange støtter Keapernicks handlinger, men han møter også massiv motstand. Ifølge svenske Expressen skal flere profilerte amerikanere ha reagert med sinne da de så spillerens sokker. Enkelte mener han sammenligner politiet med griser ved å gjøre dette.

- Alle som tok Kaepernicks parti sist, kaster nå opp i sin egen munn, skriver Fox-journalist Jason McIntyre på Twitter, ifølge den svenske avisen.

- Jeg antar det er noe man gjør for å få fotballkarrieren i gang igjen og for å få oppmerksomhet. Uansett er det motbydelig, sier Tomi Lahren, konservativ politisk kommentator og TV-personlighet, til nettstedet The Blaze.

- Useriøse politifolk

Instagram forklarer fotballspilleren handlingen slik:

- Jeg har tidligere hatt på meg disse sokkene på grunn av useriøse politifolk som får lov til å fortsette i sine stillinger til tross for at de ikke bare setter samfunnet i fare, men også setter politifolk med gode intensjoner i fare, ved å skape et miljø preget av spenning og mistillit, skriver han.

De siste årene har det vært svært mye uro i USA etter flere frifinnelser av politifolk som har skutt afroamerikanske ungdommer. Dette har blant annet ført til at bevegelsen «Black Lives Matter» har vokst frem - en bevegelse som setter fokus på politibrutalitet.

Fredag ble det kjent at 49ers-spilleren ønsker å donere bort én million dollar fra egen lomme til en veldedig organisasjon som retter seg mot amerikanske lokalsamfunn i nød.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer