Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NFL-stjerne er nesten helt døv. Det tror han kan være en fordel

Dette er Colemans utrolige historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Se video øverst i artikkelen

(Dagbladet): Dersom du mot alle odds skulle være så heldig at du møter på Seahawks-back Derrick Coleman, må du ikke bli fornærmet om han ikke ser deg i øyenene når du snakker til ham.

Han prøver nemlig bare å få med seg hva du sier ved å lese leppene dine for Coleman har vært så godt som døv siden han var tre år gammel.

- Den forsvant bare Nøyaktig hvorfor Coleman mistet hørselen er det ingen som vet, men han sier selv ifølge Seattle Times at den mest logiske forklaringen er en genetisk defekt som ikke slo ut med en gang. Både faren og moren hans mangler enkelte hørsel-gener.

- Jeg var aldri syk eller noe sånt. Den forsvant bare. Vi vet ikke helt hvorfor, sier han.

Han har heller aldri sett på det at han er døv som et handikap, snarere tvert imot. I enkelte tilfeller tror Coleman at det kan gi ham en fordel.

- På arenaer og i storkamper hvor lydnivået blir ekstra høyt, har jeg et konkurransefortrinn. Da må alle kommunisere på andre måter. Jeg har aldri, og kommer aldri, til å bruke min manglende hørsel som en unnskyldning, sier han.

- Det har aldri holdt meg tilbake tidligere, og jeg vil ikke la det skje nå.

UKJENT ÅRSAK: Nøyaktig hvorfor Coleman mistet hørselen er det ingen som vet, men han sier selv ifølge Seattle Times at den mest logiske forklaringen er en genetisk defekt som ikke slo ut med en gang. Både faren og moren hans mangler enkelte hørsel-gener. Foto: Jonathan Ferrey/Getty Images/AFP
UKJENT ÅRSAK: Nøyaktig hvorfor Coleman mistet hørselen er det ingen som vet, men han sier selv ifølge Seattle Times at den mest logiske forklaringen er en genetisk defekt som ikke slo ut med en gang. Både faren og moren hans mangler enkelte hørsel-gener. Foto: Jonathan Ferrey/Getty Images/AFP Vis mer

• Se video øverst i artikkelen

Lang vei til toppen Likevel, veien har til toppen av amerikansk fotball har ikke vært lett for 23-åringen.

Etter å ha spilt god universitetsfotball for UCLA ble han ikke draftet i første omgang, men fikk til slutt sjansen i Seahawks. Den har han tatt godt vare på.

- Den største utfordringen min er at jeg må fokusere ekstra på hva quarterbacken sier. Jeg må lese leppene hans, og jeg kan ikke være sjenert om jeg ikke får med meg hva beskjeden var. Da må jeg ta tak i ham og si: «Hei, forklar spillet en gang til», sier Coleman til NFLs offisielle hjemmeside.

Det eneste hjelpemiddelet hans er et høreapparat som til en viss grad hjelper ham å fange opp enkeltlyder. I hans tidligere år hadde apparatet en tendens til å sprette ut, men han har nå sørget for at det er skikkelig festet. Coleman skifter også batteri i dette rett før hver kamp for å forsikre seg om at det ikke går tomt for strøm.

«Ingen unnskyldninger» Pete Carroll er mannen som ga Coleman muligheten i Seahawks. Han er full av lovord om 23-åringen.

- Han finner bestandig en løsning på problemene, og er utrolig ressurssterk. Den hemmede hørselen har ikke vært tema i det hele tatt. Han har allerede vist at han er en av de vi kan stole på, sier han.

Colemans egen back-trener i klubben, Sherman Smith, sier at han så og si aldri tenker over at en av spillerne hans nesten er helt døv.

- Noen ganger glemmer jeg det rett og slett. Jeg tilpasser ikke hva jeg gjør. Står jeg foran ham snakker jeg bare helt normalt, sier han.

ETT HJELPEMIDDEL: Det eneste hjelpemiddelet hans er et høreapparat som til en viss grad hjelper ham å fange opp enkeltlyder. I hans tidligere år hadde apparatet en tendens til å sprette ut, men han har nå sørget for at det er skikkelig festet. Coleman skifter også batteri i dette rett før hver kamp for å forsikre seg om at det ikke går tomt for strøm. Foto: Jonathan Ferrey/Getty Images/AFP
ETT HJELPEMIDDEL: Det eneste hjelpemiddelet hans er et høreapparat som til en viss grad hjelper ham å fange opp enkeltlyder. I hans tidligere år hadde apparatet en tendens til å sprette ut, men han har nå sørget for at det er skikkelig festet. Coleman skifter også batteri i dette rett før hver kamp for å forsikre seg om at det ikke går tomt for strøm. Foto: Jonathan Ferrey/Getty Images/AFP Vis mer

Det samme sier Colemans lagkamerat, Michael Robinson. Han trekker også fram hvordan 23-åringen er et utrolig godt forbilde for klubben, og det de står for.

- Vi behandler han ikke annerledes på noen måte. Han er et godt eksempel på mantraet vårt. «Ingen unnskyldninger», sier han.

• Se video øverst i artikkelen

SJANSEN: - Han finner besteandig en løsning på problemene, og er utrolig ressurssterk. Den hemmede hørselen har ikke vært tema i det hele tatt. Han har allerede vist at han er en av de vi kan stole på, sier Pete Carroll, mannen som ga Coleman sjansen. Foto: Harry How/Getty Images/AFP
SJANSEN: - Han finner besteandig en løsning på problemene, og er utrolig ressurssterk. Den hemmede hørselen har ikke vært tema i det hele tatt. Han har allerede vist at han er en av de vi kan stole på, sier Pete Carroll, mannen som ga Coleman sjansen. Foto: Harry How/Getty Images/AFP Vis mer
Hele Norges coronakart