INNSAMLINGSAKSJON: Houston Texans-spiller J.J. Watt har samlet inn mange millioner dollar for å hjelpe flomofrene i Texas. Video: NTB / Scanpix Vis mer

JJ Watt samler inn donasjoner etter naturkatastrofe

NFL-stjernen har samlet inn 145 millioner til flomofrene i Houston

Innsamlingsaksjonen tok av.

(Dagbladet): Da Houston ble rammet av orkanen «Harvey» ønsket fotballstjernen J.J. Watt (28) å hjelpe. Det startet med et mål om å samle inn 200 000 dollar. Nå nærmer innsamlingsaksjonen seg 18,7 millioner dollar og det nye målet er 20 millioner.

Watt er lagets største profil og regnes som en av NFLs aller beste forsvarsspillere. Både i 2012, 2014 og 2015 ble Watt kåret til årets beste forsvarsspiller i ligaen. I fjor gjorde en ryggskade at han måtte stå over mesteparten av sesongen.

Watt har fått se skadene byen er blitt påført med egne øyne og vil nå gjøre det han kan for å hjelpe.

– Ødeleggelsene er enorme. Inspirasjonen til folket er enda mer utrolig. Nærmiljøet har betydd så mye for oss. De har støttet oss. De fyller opp stadionet. De har vist oss kjærlighet. Når de trenger det som mest, når byen ligger nede for telling - dette er byen vår, vi ønsker å være der for dem og vise dem hvor mye vi bryr oss og setter pris på dem, sier Watt ifølge Houston Chronicle.

Var frivillig

Søndag tok Watt med seg flere Texans-spillere for å hjelpe frivillige i arbeidet med å få mat og utstyr til mennesker som er rammet av orkanen. I halvannen time stod han og lagkameratene og løftet av esker med mat til ofrene. Målet var å kunne bistå de som trengte umiddelbar hjelp, ifølge Watt.

HJELP: Watt har brukt mye tid og energi på å hjelpe ofrene. Søndag var han med frivillige og ga ut mat og klær. Fot: AFP PHOTO/Brett COOMER/NTB Scanpix
HJELP: Watt har brukt mye tid og energi på å hjelpe ofrene. Søndag var han med frivillige og ga ut mat og klær. Fot: AFP PHOTO/Brett COOMER/NTB Scanpix Vis mer

- Det har vært utrolig å se alle menneskene vi har hjulpet i dag. Bare å se hvor takknemlige de er for alle som er villige til å hjelpe dem.

I tillegg til pengeinnsamlingen har Watt samlet inn mat og utstyr i sin egen hjemby i Wisconsin, som han fikk kjørt til Texas. Det er første steg av prosjektet han nå stiller i stand.

- Jeg vet at folk har stolt på meg med pengene sine for å gjøre de rette valgene. Jeg har tatt meg god tid. Jeg vil være helt sikker på at det vi gjør med pengene er rett, fordi dette er et langtidsprosjekt, sier Watt til USA Today.

FLOM: Folk forlater bilene sine og går gjennom overflømte gater i Houston, Texas Foto: AFP PHOTO/Thomas B. Shea/NTB Scanpix
FLOM: Folk forlater bilene sine og går gjennom overflømte gater i Houston, Texas Foto: AFP PHOTO/Thomas B. Shea/NTB Scanpix Vis mer

Orkanen «Harvey» er den første store orkanen som treffer det amerikanske fastlandet siden «Katrina» for 12 år siden. Over 50 personer har mistet livet i etterkant av naturkatastrofen. Orkanen blir trolig USAs dyreste naturkatastrofe noensinne, regningen kan bli opp mot 180 milliarder dollar, advarer Texas' guvernør Greg Abbott.

Watts organisasjon Houston Flood Relief Fund har fått inn over 175 000 unike donasjoner, blant annet fra flere NFL-lag og fra tv-stjernen Ellen DeGeneres. Hun overrasket forsvarskjempen med en donasjon på en million dollar.

Dediserer sesongen til innbyggerne

Midt oppe i ødeleggelsene forbereder Texans seg til en ny NFL-sesong. Laget var i New Orleans for en treningskamp da orkanen traff hjembyen og måtte vente fire netter i Dallas før de fikk lov å returnere.

SUPERSTJERNE: Med sine 1, 96 meter og 134 kilo er forsvarsspilleren en av de mest dominante spillerne i hele NFL. Foto: REUTERS/Mike Blake/File Photo/NTB Scanpix
SUPERSTJERNE: Med sine 1, 96 meter og 134 kilo er forsvarsspilleren en av de mest dominante spillerne i hele NFL. Foto: REUTERS/Mike Blake/File Photo/NTB Scanpix Vis mer

Trener Bill O'Brien sier at laget vil dedisere årets sesong til innbyggerne av byen.

– Det er ingen garantier i fotballen. Det er ikke det jeg er her for å si, men jeg kan garantere at dette laget vil gå ut hver søndag, mandag, torsdag, når som helst når det kreves at vi spiller, og vi kommer til å spille ræva av oss for byen Houston. Det kan jeg love dere, sa Texans-treneren til ESPN.

NFL-sesongen starter torsdag når Super Bowl-vinnerne New England Patriots tar imot Kansas City Chiefs. Houston Texans begynner hjemme mot Jacksonville Jaguars søndag. Samtidig begynner jobben med å gjenoppbygge en ødelagt by. JJ Watt står i sentrum begge steder.