NFL-stjernene raser mot regelendringer

- Vi får ikke lov til å ha det gøy.

DYRT: Dette kostet Jimmy Graham 200 000 kroner. Foto: Sean Gardner/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
DYRT: Dette kostet Jimmy Graham 200 000 kroner. Foto: Sean Gardner/Getty Images/AFP/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): De beste gutta i NFL er typer som liker å ha det gøy, slenge med leppa og feire touchdowns på kreative måter. Men sjefen for ligaen, Roger Goodell, har de siste årene gjort seg upopulær blant spillerne ved å innføre strenge regler på hva som er lov når man skal vise glede etter å ha sikret laget seks poeng. 

Nytt for årets sesong er at det ikke lengre er lov å «dunke» ballen over målstengene. Ligaens kanskje beste tight end, New Orleans Saints-spiller Jimmy Graham, har denne feiringa som sitt varemerke. Graham spilte basketball som yngre, noe som er bakgrunnen for feiringa. 

• Les også: Lave lønninger gjør at Seahawks kan bryte årelang Super Bowl-forbannelse

Smekk på pungen Nå må han altså slutte, og det er ikke Saints-spilleren udelt fornøyd med.

- Det ser ut som jeg kommer til å toppe ligaen i antall penalties neste sesong, skrev Graham på Twitter da de nye reglene ble offentliggjort i mars. 

Foreløpig har han omsatt ord til handling også. I en treningskamp før sesongen dunket han ballen over stengene to ganger - én gang etter hver av touchdownene. Ligaen gjorde som de hadde lovet: To penalties på 15 yards, samt en saftig bot på 200 000 norske kroner.

- Vi får ikke lov til å ha det gøy lengre, sa Graham. 

Bøyde stengene Innstramminger på regelverket av denne typen, er blant hendelsene som har fått spillere og tilhengere til å kalle ligaen for No Fun Leauge (NFL står egentlig for National Football League). 

Men det spørs om ikke Graham må holde seg i skinnet når Saints åpner sesongen mot rivalen Atlanta Falcons i kveld.

Da er det nemlig alvor, og 15 yards kan blir forskjellen på tap eller seier. Graham må også ta på seg deler av skylda for at ligaen har skjerpet reglene.

For fem-seks år siden ble det forbud å bruke ballen som rekvisitt i feiringer, men Lambeau Leap og dunkinger ble fredet. Nå er altså basketball-etterligninga forbudt, kanskje delvis fordi Graham bøyde målstengene helt ut av posisjon da han dunket mot nettopp Falcons forrige sesong. 

Også tidligere Atlanta Falcons-spiller Tony Gonzalez liker forbudet dårlig. Gonzalez la opp etter forrige sesong, og meldte følgende på Twitter da regelendringen kom: 

- Virker som jeg trakk meg ut av ligaen akkurat i tide. 

• New Orleans Saints - Atlanta Falcons ser du på Viasat 4 fra 18:00 i kveld.