Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NHL-drømmen når Narvik

Det har tatt flere tiår, men nå skal Nord-Norges første ishaller revolusjonere sporten. Endelig skal norsk ishockey bli en nasjonalidrett.

ENDELIG UNDER TAK: Narvik ishockeys to guttelag samlet foran det som skal bli klubbens nye storstue, og en av Nord-Norges to første ishaller.Foto: Fremover.
ENDELIG UNDER TAK: Narvik ishockeys to guttelag samlet foran det som skal bli klubbens nye storstue, og en av Nord-Norges to første ishaller.Foto: Fremover. Vis mer

||| • Aller siste sjanse: Kl. 12 stenger Klubben i mitt hjerte-avstemningen!

(Dagbladet): Det er 1992, og det er styremøte i nylig gjenfødte Narvik Ishockey. Klubben har ligget død siden 70-tallet, men nå skal det igjen spilles med puck i malmbyen. Den nyvalgte lederen holder åpningstalen foran en gruppe entusiastiske ildsjeler:

- Nå bygger vi ishall. Den skal stå ferdig om et år eller to, fastslår Kjell Rognsås, med skråsikker optimisme.

Mr. Ishall
17 år senere er Nord-Norge fortsatt eneste landsdel uten et innendørs tilbud til hockeyfolket. Narvik Ishockeys to guttelag må vente lenge på isen hver høst. Først seint i november er det kaldt nok til at isen utendørs er brukbar. Derfor drar 95- og 98-laget med buss, på det meste hver helg, til Luleå, Skellefteå og Sverige for å finne hall med is og motstandere. Ishallen i Narvik kom ikke i løpet av et år eller to, som Kjell Rognsås hadde lovet.

- Det var noen skjær i sjøen, sier han og humrer i dag.

- Spillemiddelsystemet i Norge er sånn at for å få til noe så stort, så må du være nummer en på prioriteringslista. Du må også være nummer en i den samme køen lokalt — du må ha disse millionene.

Og i mange år var ikke ishall for Narvik Ishockey nummer en på prioriteringslista. Kjell Rognsås' utrettelige arbeid har gitt ham tilnavnet «Mr. Ishall» i byen. Han husker at klubben en gang fikk en tomt av kommunen, i fjellet oppe ved alpinanlegget, men den mistet de igjen. Årene gikk. For fire år siden ble det nye håpet tent. Da kom pengene. Eiendomsutviklerne i Narvikgården ville bygge storstue for Narvik-folket. Det har tatt lang tid. Hallen som en gang skulle koste 25 millioner koster plutselig 50 millioner.

Men 1. oktober 2010 er det planlagt innvielse i malmbyen.

- To etasjer ganger 6000 kvadratmeter. Ishallen skal ligge på toppen. For «only the sky is the limit»! sier Kjell Rognsås.

Nord-revolusjon
Dette betyr enormt for Narvik Ishockey. Men like mye for norsk ishockey som helhet. I Norge har hockey tradisjonelt sett vært en lokalsport. Den er størst i Hamar, Halden og Sarpsborg, populær på Asker, på østkanten i Oslo og tidvis i Stavanger, men det stopper der. Storbyer som Bergen og Trondheim er aldri blitt erobret til tross for forsøk etter forsøk.

Men nå skal altså kameratgjengene i nord få fotfeste. Kjell Rognsås og co blir så vidt slått av Tromsø Hockey, der hallen er under bygging og forventes klar på nyåret. Den blir Nord-Norges første. Ishallene i nord skal starte en revolusjon i norsk hockey.

- Det er jo vårt fremste mål de neste to årene å få utviklet Nord-Norge til å bli en del av dagens ishockey. Du kan se hvor viktig det har vært for Finland og Sverige. Hvis du ser på de spillerne disse landene har eksportert til NHL, så er brorparten fra nord, sier ishockeypresident Ole-Jacob Libæk.

- Det nordlige Sverige, rett over grensa, er tett dekket av hockeyhaller. Hvorfor har det tatt så lang tid for oss her i landet?

- Vi har brukt 25 år mer enn dem. Men Norge er forferdelig langt. Personlig oppdaget jeg ikke dette før vi begynte å arbeide med OL 2018 i Tromsø. For å være ærlig, hadde det ikke vært for OL-arbeidet så tror jeg ikke vi hadde vært i gang nå heller. Men i det arbeidet var vi i ledelsen veldig mye i Nord-Norge. Vi fikk nær kontakt med de som driver der oppe, og det kulminerte nok til slutt med ishallene Narvik og Tromsø. Man er avhengig av å ha den menneskelige kontakten.

Det er heller ikke uten grunn og betydning at to av forbundets ferskere styremedlemmer er fra Nord-Norge. Kåre Breivik og Jonny Tornlien har drevet hardt for å få dette i gang. Ishockeyen ser muligheten til å få nord på kartet, og de ser hva det har betydd for Sverige og Finland.

Vil tidoble rekrutteringen
- Det er ikke noen mangel på interesse i nord. Barents Hockey League som settes i gang i november er et godt eksempel. Og sist vinter dro det 250 barn fra Tromsø med buss, kjørte 45 mil inn i Sverige for å trene i en svensk ishall en helg, og for å se en eliteseriekamp. Jeg kan ikke si annet enn at dette vil bety veldig mye for oss. Det nye rekrutteringsprogrammet vårt brukes også i nord. I stedet for 20-30 nye rekrutter på hockeyskole hvert år vil vi få det tidobbelte, mener Ole-Jacob Libæk.

Det tror også Kjell Rognsås, nå selvtitulert «leder på livstid for bygging av ishall» i klubben i sitt hjerte, Narvik Ishockey:

- Nå ruster vi opp for å ta imot tilstrømningen. Vi er 130 medlemmer, men vi skal bli flere.

• Skal Narvik-gutta få din stemme?
Gi den her!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media