NHL-legenden: - Jeg skjemmes så inn i helvete

Beklager uttalelse om kvinnelige sportsjournalister.

ANGRER: Den tidligere NHL-spilleren Raimo Summanen trente den finske eliteserieklubben HIFK fra 2013 til 2014. Foto: NTB Scanpix
ANGRER: Den tidligere NHL-spilleren Raimo Summanen trente den finske eliteserieklubben HIFK fra 2013 til 2014. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Raimo Summanen (53) må sies å være en hockeylegende av rimelig greit kaliber i Finland. Han spilte for Edmonton og Vancouver i NHL - og på landslaget. Nå har han havnet i overskriftene på nytt.

Grunn: En uttalelse som fikk det til å koke i sosiale medier.

Tirsdag gjestet han et radioprogram på Yle, Finlands svar på NRK. Temaet i programmet «Urheiluilta» var dameidrett. På et tidspunkt kom diskusjonen inn på kvinnelige sportsjournalister.

- Det har jo kommet ganske mange kvinnelige sportsjournalister. Men det som er litt pinlig er at alle er plukket ut fra skjønnhetskonkurranser. Det blir feil, sa den gamle hockeylegenden.

Forbannet Uttalelsen fikk det til å koke i toppen hos kvinnene i sportsredaksjonen til Yle Urheilus. De tok det med utseendet som et kompliment, men var skuffet over at Summanen ikke verdsatte deres kunnskap og kompetanse.

Nå har hockeylegenden krøpet til korset. Ifølge finske medier - deriblant avisa Iltalehti - sier han:

- Jeg ber om unnskyldning for at jeg har krenket kvinnelige journalister. Jeg beklager også om jeg har krenket kvinner generelt. Jeg er for likestilling.

Ber om unnskyldning Hockey-tungvekteren fortsetter:

- Dette var en stor feiltakelse av meg, og jeg ber om unnskyldning. Det var barnslig. Den store lærdommen får være at det er utrolig viktig å fokusere på hvordan du uttaler deg i media. Jeg gjorde det dårlig.

Summanen vil ikke bli beskyldt for å være kjønnsdiskriminerende:

- Det ville være utrolig pinlig. Jeg tar dette på alvor. Jeg skjemmes så inn i helvete. Men det nytter ikke å felle tårer. Jeg får lære av dette.

- En ressurs Han er ikke i tvil om hva som er budskapet:

- Vi trenger flere kvinner i idretten. De er en ressurs!

Summanen la opp i 1995. Han trente den finske eliteserieklubben HIFK fra 2013 til 2014.