SKADET: Sidney Crosby har pådratt seg en hjernerystelse, og blir ikke å se i NHL-starten. Her blir han taklet av Mats Zuccarello Aasen i Stanley Cup-playoff tidligere i år. Foto: Bruce Bennett/Getty Images/AFP
SKADET: Sidney Crosby har pådratt seg en hjernerystelse, og blir ikke å se i NHL-starten. Her blir han taklet av Mats Zuccarello Aasen i Stanley Cup-playoff tidligere i år. Foto: Bruce Bennett/Getty Images/AFPVis mer

NHL-stjerna Sidney Crosby skadet:

NHL-starten går uten en av de aller største stjernene

Pådro seg hjernerystelse under World Cup.

(Dagbladet): I dag går det som trolig er verdens største og beste hockeyliga av stabelen, nemlig National Hockey League (NHL).

Et av de største ishockeytalentene gjennom tidene, kanadiske Sidney Crosby (29), har pådratt seg en hjernerystelse, og blir ikke å se i Pittsburgh Penguins tropp i åpningskampen mot Washington Capitals.

MESTER: Kaptein Sidney Crosby var med på å lede Pittsburgh Penguins til Stanley Cup-seier forrige sesong. Foto: Charles LeClaire-USA TODAY Sports
MESTER: Kaptein Sidney Crosby var med på å lede Pittsburgh Penguins til Stanley Cup-seier forrige sesong. Foto: Charles LeClaire-USA TODAY Sports Vis mer

Den kampen spilles i morgen, men det er ingen tvil om at Crosby ikke er med - så lenge det ikke skjer et mirakel.

Forstår ikke spekulasjoner rundt skaden

NBC Sports skriver at mange mener hjernerystelsen skjedde under World Cup, fordi Penguins-kapteinen ikke har vært med på noen av lagets treningskamper. Dette benekter Crosby selv.

- Det skjedde på trening på fredag. Jeg tror laget kom med en uttalelse om at det skjedde på fredag, så jeg forstår ikke hvorfor det blir spekulert i at det skjedde under World Cup, sa Crosby på en pressekonferanse, tirsdag.

Dette var første gangen Crosby møtte pressen siden han pådro seg skaden. Han sa han følte seg ganske bra, og var også på is i går.

- Jeg tror det er en veldig god plan for hvordan jeg skal komme meg tilbake. Jeg føler meg selvsikker og komfortabel med alt, og jeg tar det «dag for dag», sa Crosby.

Torsdag møter altså laget Capitals, uten Crosby. Det er fortsatt usikkert hvorvidt stjerna er klar til lørdagens kamp mot Anaheim Ducks og mandagens kamp mot Andreas Martinsens Colorado Avalanche.

Mye fokus på hodeskader i sommer

Trolig får ikke Crosby spille selv om han føler seg frisk nok uansett, da en lengre pause er påkrevet ettersom han også tidligere i karrieren har slitt med slike hodeskader.

Ifølge den tidligere Vålerenga-spilleren, Erik Follestad Johansen, er nok ikkeCrosby ute fryktelig lenge.

- Den hodeskaden han har pådratt seg nå, skal ikke være like ille som andre han har fått tidligere i karrieren. Problemet med alle hodeskadene nå, er at hockey går fortere og fortere, spillerne blir tyngre, raskere og sterkere. Da skjer det slike ting.

Follestad Johansen sier det har vært mye fokus på hodeskader i NHL i sommer, og at dette er på grunn av spillernes sikkerhet.

- Man kan være uheldig, men det handler også om respekt for motspilleren. Det virker som det virkelig er satt på dagsorden både her og der borte, sier Follestad Johansen.

Martinsen la inn god søknad

Martinsen og landsmann Mats Zuccarello Aasen (29) lever NHL-drømmen i USA, og har begge kjempet seg inn til fast plass i den tradisjonsrike ligaen.

Fortsatt vet vi ikke med sikkerhet om de to er med i sine lags lagoppstilling i åpningskampene mot New York Islanders (Zuccarello, 13. oktober) og Dallas Stars (Martinsen, 15. oktober).

Men alt tyder på at de to, som var viktige for sine lag forrige sesong, også får være med i år.

Ifølge BSN Denver la Martinsen inn en god søknad til en av de siste forward-plassene i den nest siste treningskampen mot Dallas Stars forrige uke.

Nordmannen scoret det eneste målet i kampen, og sørget for at Colorado forble ubeseiret i «preseason».

FORLENGET MED COLORADO: Andreas Martinsen forlenget kontrakten med Colorado Avalanche i sommer. Her fra en treningskamp mot Minnesota Wild i høst. Foto: Scott D Stivason/Cal Sport Media
FORLENGET MED COLORADO: Andreas Martinsen forlenget kontrakten med Colorado Avalanche i sommer. Her fra en treningskamp mot Minnesota Wild i høst. Foto: Scott D Stivason/Cal Sport Media Vis mer

Tøft kjør for «Zucca»

Zuccarello har ikke hatt mye hockeyhvile denne høsten. Først var han med og sørget for OL-plass i kvalifiseringen med Norge i Jordal Amfi, før han dro til Canada for å spille World Cup med Europa-laget.

I World Cup endte det med tap for Sidney Crosby og Canada i begge finalene, og laget måtte ta til takke med andreplass.

De fleste hadde nok ikke regnet med at Europa-laget skulle ta seg til finalen i det hele tatt, så laget var trolig fornøyd med andreplass i turneringa.

Grunnet det harde kjøret for «Zucca» denne sesongen, har ikke nordmannen vært med i noen av New York Rangers' treningskamper i oppkjøringa.

- På sikt er det nok bedre at jeg har fått de dagene på å restituere meg og sånne ting. Derfor har jeg ikke spilt, sier Zuccarello til NTB.

PUBLIKUMSFAVORITT: Mats Zuccarello Aasen er populær både i USA og her hjemme i Norge. Her fra en kamp mot Florida Panthers i mars i år. Foto: Brad Penner-USA TODAY Sports
PUBLIKUMSFAVORITT: Mats Zuccarello Aasen er populær både i USA og her hjemme i Norge. Her fra en kamp mot Florida Panthers i mars i år. Foto: Brad Penner-USA TODAY Sports Vis mer

- Trengte å trene litt i vektrommet

I fjor røk Zuccarello og Rangers ut mot Crosby og Pittsburgh Penguins i første runde av sluttspillet. Nå håper New York-laget at nye talenter som Pavel Butshnevitsh (21) og Jimmy Vesey (23) kan løfte laget til nye høyder.

NÅ STARTER EVENTYRET: Mats Zuccarello og Andreas Martinsens NHL-eventyr starter i disse dager. Her med Mathis Olimb VM i Russland tidligere i år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NÅ STARTER EVENTYRET: Mats Zuccarello og Andreas Martinsens NHL-eventyr starter i disse dager. Her med Mathis Olimb VM i Russland tidligere i år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Det er mange gode, unge som har kommet inn. Det er bare positivt det, sier den norske hockeystjerna.

Nå er det like før det igjen gjelder for Zucca, og han tror ikke kampformen er borte selv om han ikke har vært med i treningskampene.

- Jeg har jo spilt 16 kamper allerede, så det skal gå greit. Både dem og jeg følte at jeg trengte å trene litt i vektrommet. Jeg har kjørt bra der siden jeg kom tilbake. Jeg får prøve å bygge meg opp igjen der. Hockey har jeg spilt mye av.

Veien til det gjeve trofeet

De beste lagene i hver division går til sluttspill, og noen får et såkalt «wild card». Veien til sluttspillet er tøft, og bare i serien spiller lagene 82 kamper hver.

Til slutt står vi igjen med det beste laget i NHL, som stikker av med det digre Stanley Cup-trofeet.

Fjorårets vinnerlag var Sidney Crosbys Pittsburgh Penguins, mens Chicago Blackhawks vant i 2015.

Los Angeles Kings vant i 2014, Chicago Blackhawks i 2013, Los Angeles Kings i 2012, Boston Bruins i 2011, Chicago Blackhawks i 2010, Pittsburgh Penguins i 2009, Detroit Red Wings i 2008 mens Anaheim Ducks vant i 2007.

Flere ishockeyeksperter spår en jevn sesong, men mange tror også dette er sesongen for Tampa Bay Lightning. Laget tapte finalen for to sesonger siden, mens de forrige sesong ble stoppet av Pittsburgh Penguins i semifinalen.