Hodeskader i ishockey

NHL-stjernas hodemareritt: - Jeg har tenkt mye på døden de siste årene

Antar at han fikk godt og vel 30 hjernerystelser gjennom karrieren. Han forteller at karrieren var som å leve i et helvete.

SLITER: Nick Boynton har slitt stort under og etter karrieren. Foto: AP Photo/Paul Vernon
SLITER: Nick Boynton har slitt stort under og etter karrieren. Foto: AP Photo/Paul Vernon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har tenkt mye på døden de siste årene. På det å dø. Og hvordan det kommer til å bli når jeg ikke er her lenger.

Slik åpner Nick Boynton (39), som spilte hele elleve sesonger i NHL, et innlegg som er publisert på nettstedet The Players Tribune. Han forteller at karrieren hans var som å leve i et helvete.

Hodeskader i kontaktidretter som ishockey, er en stadig tilbakevendende tematikk. Denne gangen er det Boynton, som blant annet spilte for storklubbene Philadelphia Flyers og Boston Bruins, som snakker om frykten for at det han har slitt med til slutt skal ta knekken på ham.

Angst og depresjon

Boynton, som la opp i 2011, beskriver hvordan han har slitt med indre demoner siden ishockeykarrieren tok slutt. Han drar fram fem menn han spilte med. Nå er alle borte.

Akkurat slik som Boynton, slet de med depresjon og angst.

- Jo mer jeg tenker på dem, og hvordan livene deres endte opp, jo mer bekymret blir jeg. Jeg ser mye av meg selv i de gutta. Og jeg lurer ofte på om jeg er nestemann ut, skriver han.

Men nå vil han fortelle sin historie, og håper den hjelper andre med lignende problemer.

Boynton skriver hvordan han gjennom sine elleve år i NHL ble sett på som «han tøffe». Han slåss, og ble sett på som en pøbel - en man ikke ønsket å kødde med med mindre man ville havne i trøbbel. I NHL er det nemlig sånn at enkelte spillere er bedre på akkurat det området enn andre.

Hjernerystelser

Men 39-åringen skriver at han hatet å gå ut på isen for å slåss. Han fikk mye juling selv, også. Men det var ikke bare der han fikk hodeskader. Det kom fra den hverdagslige delen av spillet. Og han fortsatte å pushe seg selv.

Han fikk en åtte-ti påviste hjernerystelser gjennom karrieren, men tipper han pådro seg 20, 30 eller kanskje mer. Han forteller at han at det etter hvert gikk helt i svart for ham når han fikk et slag mot hodet. Store deler av kampen han nettopp hadde spilt, var borte fra minnet.

SLÅSS: Nick Boyntons oppgave var å gå ut på isen for å sette seg i respekt overfor motstanderen. Foto: AP Photo/Matt Slocum
SLÅSS: Nick Boyntons oppgave var å gå ut på isen for å sette seg i respekt overfor motstanderen. Foto: AP Photo/Matt Slocum Vis mer

Så begynte han med smertestillende, som utviklet seg til et pillemisbruk, og senere en depresjon, angst og alkoholmisbruk.

Nå begynner sønnen på tre år å vise interesse for ishockey. Men Boynton vil ikke la ham spille.

- Ikke før noe endrer seg, og vi begynner å ta vare på spillere og ta problemene med hodeskader - og psykiske problemer som følge av det - seriøst.

I norsk ishockey

Den norske landslagsspilleren Ole-Kristian Tollefsen la opp i januar. Han fortalte da at han aldri helt hadde kommet seg etter en hodeskade året før. Tollefsen var også så langt nede at han tok antidepressiva.

Det norske ishockeyforbundet tok grep da det på kort tid var mange spillere som pådro seg hjernerystelser, i tillegg til at det var flere stygge episoder på isen. Tidligere landslagssjef Roy Johansen har også uttalt at dette er noe som bekymrer ham.

Professor Lars Engebretsen er blant idrettslegene i Norge som jobber med hodeskader i idretten. Han uttalte til Dagbladet i fjor at hjernerystelser er et stort problem i noen idretter, men at det er i amerikansk fotball problemet er aller størst. Det er bevist at flere tidligere spillere har pådratt seg sykdommen kronisk traumatisk encefalopati (CTE).

- Man har lurt på i mange år, hva det kan føre til, å få hoderystelser gjentatte ganger, sa han til Dagbladet.

Han trodde at det bare var et spørsmål om tid før temaet også kom opp i andre idretter. Derfor mener han det er viktig at det settes et lys på problematikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer