UTESTENGT: Nataliya Tobias (venstre) vant bronse på 1500 meter i OL i Beijing for fire år siden. Nå er hun og åtte andre utøvere utestengt for brudd på dopingbestemmelsene. Foto: SCANPIX/AP/Mark J. Terrill
UTESTENGT: Nataliya Tobias (venstre) vant bronse på 1500 meter i OL i Beijing for fire år siden. Nå er hun og åtte andre utøvere utestengt for brudd på dopingbestemmelsene. Foto: SCANPIX/AP/Mark J. TerrillVis mer

Ni friidrettsutøvere doping-utestengt to dager før OL

Forbundet fortsetter kampen mot jukset.

(Dagbladet): To dager før åpningsseremonien i London offentliggjør det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) navnet på ni utøvere som er utestengt for brudd på dopingreglementet.

Inna Eftimova (Bulgaria), Natalija Tobias (Ukraina) og Antonina Jefremova er alle utestengt etter re-testing av avlagte prøver fra VM i 2011, skriver IAAF i en pressemelding.

Eftimova har testet positivt for et syntetisk veksthormon, mens de to sistnevnte begge har testet positivt for testosteron. Alle har innrømmet brudd på dopingreglene, og er utestengt i to år.

Biologiske pass
I tillegg er seks utøvere utestengt på bakgrunn av unormale endringer i de biologiske passene: Abderrahim Goumri (Marokko), Iríni Kokkinaríou (Hellas), Meryem Erdogan (Tyrkia), Svetlana Kljuka (Russland), Nailija Julamanova (Russland) og Jevgeninga Zinurova (Russland).

De fire sistnevnte er utestengt i to år etter å ha erkjent brudd på reglene, mens Goumri og Kokkinariou risikerer fire års utestengelse.

Systemet med biologiske pass innebærer overvåking av utøvernes blodverdier over tid, og lar dopingmyndighetene utarbeide individuelle profiler som gjør det lettere å se når noe er utenom det vanlige.

Avanserte metoder
- Dagens kunngjøringer understreker IAAF sin stadige kamp mot doping innen friidretten. De viser at IAAF forplikter seg til å benytte de mest avanserte metodene for å avsløre doping, og til å gi harde straffer når det er på sin plass. Vi vil ikke vakle i kampen for å utrydde jukset, sier forbundspresident Lamine Diack i en uttalelse.

IAAF har hentet inn store mengder blodprøver i oppkjøringen til OL i London, og 200 nye tester for å overvåke utøvernes biologiske pass vil gjennomføres i deltakerlandsbyen under lekene.