Rosenborg møter Dinamo Zagreb i Champions League-playoff

Ni magiske minutter sikret RBK over 100 millioner

Rosenborg sleit lenge, men slo knallhardt tilbake mot Maribor. Trønderne er klare for playoff til Champions League.

FEIRET AVANSEMENT: Rosenborg-spillerne. Foto: NTB Scanpix
FEIRET AVANSEMENT: Rosenborg-spillerne. Foto: NTB ScanpixVis mer
  • Rosenborg - Maribor 3-1 (6-2 sammenlagt)

LERKENDAL (Dagbladet): For tredje år på rad er Rosenborg (minimum) klare for gruppespillet i Europa League. Det ble klart etter at trønderne slo det slovenske laget Maribor 3-1 også på hjemmebane.

Høsten hadde virkelig begynt å sette preg på byen. Den sure vinden dro med seg et historisk sus om store kvelder. Flomlysene var tent, og kjernen skrek «vi skal ut i Europa i år» foran drøye 18 500 tilskuere.

Det tok riktignok 45 nervepirrende minutter før trønderne kunne puste lettet ut, men nå venter Dinamo Zagreb i den siste og avgjørende runden for CL-gruppespillet.

PLAGET RBK-FORSVARET: HAn løp ikke for, men da Maribors Marcos Tavares fikk ballen i mellomrom, var han farlig og vanskelig å tukte. Foto: NTB Scanpix
PLAGET RBK-FORSVARET: HAn løp ikke for, men da Maribors Marcos Tavares fikk ballen i mellomrom, var han farlig og vanskelig å tukte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Pengefest

Det er selvfølgelig først og fremst en sportslig seier, men det gir også klinkende mynt i kassa på Lerkendal.

Adresseavisen laget i går en oversikt over hva kveldens seier potensielt er verdt. I saken kommer det fram at hvis laget går til gruppespillet i Champions League og tar fem poeng, kan laget ha 250 millioner i bruttoinntekter.

Men selv om CL skulle ryke, er Rosenborg uansett sikret rundt 50 millioner i CL-fallskjerm, skriver UEFA på sine hjemmesider. Totalt kan Europa League-spill gi trønderne 125 millioner kroner, skriver Adresseavisen.

Det blir både sportslig og økonomisk fest rundt Lerkendal i høst.

Passiv start

I den første omgangen ble Rosenborg spilt langt ned i banen, og ble til tider vel passive i presset. Det ga bortelaget flere halvsjanser, og da halvtimen var spilt lå det et mål i lufta.

Etter hvert begynte RBK-spillerne å gjøre et par upressede feil også, men Maribor var for upresise på den siste tredjedelen til å straffe RBK.

På overtid i den første omgangen ble Rosenborg straffet. Da Rudi Pozeg Vancas fikk stå alene i boksen og dunke inn kampens første mål, begynte mange å spørre seg: De kan da ikke rote bort dette?

Ni magiske minutter

Eirik Horneland hadde en stor jobb å gjøre i pausen, og det så ut som det kom et helt annet RBK-lag ut på banen.

FORLATER UNITED: Romelu Lukaku er på vei til Serie A-klubben Inter - og ble mottatt som en helt på flyplassen. Vis mer

- Spillerne var ikke fornøyd, og vi måtte være konstruktive på hva vi ønsket å få til, slik at i gasser én tanke og én idé på hvordan vi skulle snu det. Det synes jeg de løser forbilledlig, fortalte Horneland etter kampen.

Sju minutter ut i omgangen reiv Søderlund seg fri inne i boksen, og da Akintola var presis med innlegget var 32-åringen klinisk.

Det sto 1-1, og med det måtte Maribor ha tre nye mål. Men det virket som at piffen gikk ut av bortelaget, samtidig som RBK ble mye giftigere framover i banen. Plutselig var de aggressive og da sleit Maribor umiddelbart.

60 minutter var spilt da RBK snudde kampen. Det andre målet kom etter en corner svingt inn i boksen av Vegar Eggen Hedenstad. Der ventet Anders Konradsen, og 29-åringen stanget ballen inn bak Piric.

Rosenborg kunne puste lettet ut, og 10 minutter før slutt la Konradsen kirsebæret elegant på toppen av iskremen. Riktignok med en ball som fant veien til krysset fra 14 meter.

Sint helt

- Det er helt magisk. For en kveld. Det er utrolig deilig. Vi leverer en god 2. omgang, sier Anders Konradsen etter kampslutt.

Tomålsscoreren får skryt av sjefen Eirik Horneland:

- Han er en fantastisk vinnertype. Han kom inn i garderoben og var fly forbanna, han skjelte ut seg selv, alt og alle. Han var ikke fornøyd med prestasjonen. Så går han ut og leverer to scoringer og er med på å snu det, det viser hans og RBK-spillernes innstilling, fortalte Horneland på pressekonferansen etter CL-oppgjøret.

Hovedpersonen selv innrømmer at han fryktet det verste på vei inn til garderoben etter de første 45:

- Inni meg så kokte det litt. Det gjorde det hos mange andre også. Jeg var ikke den eneste som hadde noe å si i pausen, det var mange som hadde godt av å få ut noe frustrasjon, sier Konradsen til Dagbladet.

- Tenker du det kunne gå skikkelig galt?

- Ja, det var klart og tydelig at vi ikke kunne fortsette på samme måte. Vi bestemte oss for å trekke linjene sammen og spille enklere, forklarer han.

- Bekymrer det deg at Rosenborg går ut på denne måten i sesongens viktigste kamp?

- Egentlig ikke, det er god læring for oss det. Nå får vi også flere sånne anledninger i neste uke og vet hva som kreves. Så tar vi med oss den erfaringen, sier Konradsen.

- Ikke bra nok

Det samme støtter Alexander Søderlund. Han sier at Rosenborg virkelig måtte skjerpe seg til den 2. omgangen:

- Vi forsto at det ikke var godt nok til å vinne kampen, så vi måtte snu det, sier spissen.

- Hvordan greier dere å snu det?

- Vi er mer skjerpet defensivt og slipper de ikke så mye inn i mellomrom. Vi visste at det kom til å åpne seg opp etter hvert.

DEPPER: Maribor-keeperen forstår at kampen er tapt i det Rosenborgs Anders Konradsen øker til 2-1. Foto: NTB Scanpix
DEPPER: Maribor-keeperen forstår at kampen er tapt i det Rosenborgs Anders Konradsen øker til 2-1. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Over to kamper endte dette veldig bra, men bekymrer det deg at RBK er på dette nivået i den første omgangen?

Det godt lag vi møter, men vi må være mer skjerpet enn dette hvis vi skal inn i Champions League. Det blir tøft hvis vi spiller sånn i neste kamp.