Ni mil til mål...

Jørgen Aukland (27) ledet det ni mil lange Vasaloppet til det var 50 meter igjen, men ble slått på målstreken av svensken Oskar Svärd.

Anders Auklands lillebror var bare ett fattig sekund fra seieren i verdens mest ettertraktede turrenn som går fra Sälen til Mora i Sverige.

- Det er litt bittert å tape på målstreken. Men nå som jeg har fått det hele litt på avstand, kan jeg også si meg fornøyd med løpet. Jeg ga alt jeg orket og føler at jeg ikke kunne ha gjort noe annerledes. Oskar ble rett og slett for tøff, sier Aukland til Dagbladet noen timer etter målpassering.

Favoritt

Tre nordmenn var blant de 11 beste. Jørgen Aukland kom på 2. plass også i fjor, og var derfor storfavoritt foran årets klassiske renn.

- Jeg merket forventningspresset, og derfor var det gøy at jeg innfridde. I alle fall nesten, ler Aukland, som fra tidligere har en 7. og 19. plass å vise til i Vasaloppet.

Det har gått 32 år siden sist gang en nordmann vant Vasaloppet. Ole Ellefsæter er også eneste norske vinner i løpet av 71 renn, og det har Jørgen Aukland tenkt å gjøre noe med.

- Jeg prøver meg igjen neste år. Det er for tidlig å gi opp nå, sier turløpskongen som får skryt av storebror, Anders, etter den 90 kilometer lange kraftprøven.

- Kjempebra. Synd at seieren glapp, men det er sinnsykt mye som skal til for å vinne, sier Anders Aukland.

«Skipensjonisten» Erling Jevne klarte også å hevde seg i går. Han er brukbart fornøyd med 21. plassen, slått med snaut fem minutter av vinneren.

- Jeg gikk jevnt uten å gå på de store smellene. Dessuten er dette fin trening med tanke på Birkebeineren om tre uker, sier Jevne som kom på 2. plass i Vasaloppet i 1996 - fire sekunder bak vinneren.

Skifest

15 000 mennesker deltok i skifolkefesten i Midt-Sverige i går.

Lars-Even Eilertsen (31), opprinnelig Senja-væring, men nå bosatt i Oslo, er en av sliterne. Han deltar i Vasaloppet for tredje gang og går ikke for gode plasseringer, heder og ære, men for å utfordre sine egne krefter. Eilertsen staket seg inn til en 3122. plass med tida seks timer og 22 minutter, nesten to og en halv time etter vinneren.

- Det er et blodslit, ja. Jeg går rundt og er nervøs dagene før løpet. Men det føles godt etterpå, sier Eilertsen som forbedret tiden med 35 minutter i forhold til i fjor.

- Hvis jeg klarer å forbedre tida med en halvtime for hvert år, kan det bli virkelig interessant om noen år, smiler Eilertsen.

LANGT FRAM: 15000 skiløpere deltar i det 90 kilometer lange Vasaloppet.