Ni sultne menn i EM-kø

Stall Semb i Luxembourg teller 20 mann. Ni av dem ser du på dette bildet. Og alle tenkte hvorfor akkurat oss. Men her er fellesnevneren: Manglende sluttspillerfaring.

ECHTERNACH (Dagbladet):

- Et godt bilde til alle de forståsegpåerne og fotballekspertene som hevder at det ikke er fornyelse på landslaget, sier Frode Johnsen.

Men:

- Det er heller ikke vanskelig å innrømme at det er overraskende mange.

Lagoppstillingen over folk uten EM- og VM-erfaring er som følger (med alder, antall landskamper og datoen for debuten i parentes):

  • Erik Holtan (33 år, 3 kamper - 21.08.02)
  • Christer Basma (30 år, 23 kamper - 26.11.95)
  • Torjus Hansén (29 år, 2 kamper - 24.01.01)
  • Claus Lundekvam (30 år, 17 kamper - 26.11.95)
  • Thorstein Helstad 25 år, 11 kamper - 16.08.00)
  • Frode Johnsen (29 år, 8 kamper - 16.08.00)
  • Tommy Svindal Larsen (29 år, 14 kamper - 24.04.96)
  • Jo Tessem (31 år, 7 kamper - 28.02.01)
  • Petter Rudi (29 år, 34 kamper - 26.11.95)

Statistikken viser at åtte av ni mann er 29 år og eldre. Den forteller også at tre mann debuterte allerede på Jamaica høsten 1995. Og Petter Rudi, som ble spådd ei lysende framtid, var en av dem.

Inntil det meste begynte å gå galt.

Vraket på flytrappa

Før Frankrike-VM i 1998 ble han vraket i tolvte time av Drillo. Han tok det så tungt at han tømte seg verbalt. Utskjelling kaller vi det på godt norsk, fordi Petter Rudi og hans nærmeste landslagsvenner mente han ble forbigått

Og:

Da han skulle ta EM 2000-revansje på seg sjøl og den vrakingen han mente var blodig urettferdig to år i forveien, ble alt ødelagt av skader.

- Jeg er ferdig med 1998 for lenge siden, sier Petter Rudi.

- Etter å ha mistet over to år som fotballspiller i løpet av de fire siste åra har jeg lært meg å se framover. Men klart det gjorde vondt, jeg var veldig skuffet da jeg ble vraket.

- Jeg følte jo sjøl at jeg var mer enn god nok for troppen.

I dag føler han at Norge endelig er gode nok for et sluttspill. Og for Petter Rudi som de åtte andre på bildet er EM 2004 i Portugal det store målet. For det finnes ikke noe større delmål for en landslagsspiller.

Trenger arbeidsgiver

Kvalifiseringskampene i forkant er bare veien du må gå for å komme dit.

- Et sluttspill er det eneste som virkelig gjelder når du er i landslagsdiskusjonen, sier Petter Rudi til Dagbladet.

- Alt det andre blir bare landskamper. Og derfor er det en veldig opptur for meg å være tilbake. Ikke bare det at jeg er skadefri og har klart å komme meg gjennom en veldig vanskelig periode, men fordi jeg føler Norge endelig har noe i et sluttspill å gjøre.

- De spillerne vi har til rådighet nå har større forutsetninger til å lykkes enn noe lag vi har sett tidligere.

Germinal Beerschot i Belgia er Petter Rudis arbeidsgiver inntil videre. I to måneder til for å være helt nøyaktig. Og tida som gjenstår skal han bruke til å søke den framtida som kan få den store drømmen til å gå i oppfyllelse.

- Da jeg begynte å spille igjen rett før jul, etter å ha vært ute et helt år, handlet alt om å komme tilbake som fotballspiller. Den gangen bestemte jeg meg for å vente til april med å tenke på noe annet. Og derfor vet jeg ingen ting om framtida. Bortsett fra at jeg selvfølgelig vil spille fotball.

EM 2004

- Hvor da - helst?

- Ingen ting er utelukket. Jeg kan ikke tenke noe spesielt land og si at jeg vil dit eller dit. For det eneste som opptar meg er å bli god til å spille fotball igjen. Og helst enda bedre enn før.

Petter Rudis belgiske agent har varslet at det har vært noen interesserte klubber på telefonen. Sjøl sier han at han ikke vet hvilke klubber det er snakk om. For det viktigste her og nå er Norge. Og mer enn det å være fornøyd med en plass i troppen.

- Selvfølgelig er det stort å være her. Men det er ikke det som betyr mest. For det eneste jeg tenker på er å få spille, være med og vinne kampene og gå til EM.

- Sånn er det for alle mann, sier Petter Rudi.

DE HAR EN DRØM: Fra venstre Petter Rudi, Thorstein Helstad, Christer Basma, Frode Johnsen, Erik Holtan, Claus Lundekvam, Jo Tessem, Tommy Svindal Larsen og Torjus Hansén.