Ni syklister i varetekt

PARIS (Dagbladet): Ni syklister fra det utestengte topplaget Festina ble i går satt i varetekt for avhør om deres rolle i den enorme dopingskandalen som fullstendig overskygger årets Tour de France.

Det gjelder blant annet Laurent Brochard, Richard Virenque, Pascal Hervé, Didier Rous, Alex Zülle, Armin Meier og Laurent Dufaux, alle utestengt fra Tour de France etter at skandalen brøt ut.

Det betyr at de ikke lenger er alminnelige vitner, og at det kan være like før de blir satt under etterforskning som ifølge fransk lov er et skritt fra siktelse.
De ni kan inntil videre nekte å svare på spørsmålene. De vil trolig bli konfrontert med hverandre og med sine ledere. De kan nå bli holdt to ganger 48 timer i varetekt.

«Svart kasse»

De er mistenkt for å ha vært med på å finanisere innkjøp av dopingmidler. Festinas lege har bekreftet at det eksisterte en «svart kasse» til innkjøp av de forbudte dopingmidlene. Spørsmålet er om syklistene bidro til kassa med deler av sine gevinster.

Flere utestenges?

Samtidig ble direktøren, legen og mekanikeren på det nederlandske laget TVM også satt i varetekt i går, og politiet ransaket hotellrommene til TVM-laget. Det ble funnet masse sprøyter med det forbudte dopingmiddelet EPO i en av TVMs biler i mars.

TVM risikerer å bli utestengt fra Tour de France på samme måte som Festina.
Belgiske påtalemyndigheter interesserer seg også for saken, og spesielt for Festinas lege Eric Ryckaert som skal ha skaffet dopingmidler i Belgia.