LEGENDARISK: Frank Lampards scoring som ikke ble scoring på Manuel Neuer i fjorårets VM er blant de mest brukte argumentene fra de som kjemper for mållinjeteknologi.Foto: SCANPIX/EPA/MARCUS BRANDT
LEGENDARISK: Frank Lampards scoring som ikke ble scoring på Manuel Neuer i fjorårets VM er blant de mest brukte argumentene fra de som kjemper for mållinjeteknologi.Foto: SCANPIX/EPA/MARCUS BRANDTVis mer

Ni systemer kjemper om å få slutt på målkranglingen

Premier League kan få videodømming allerede neste sesong, sier FA.

(Dagbladet): Diskusjonen om videodømming i fotballen har tiltatt i styrke de siste årene, og spesielt engelskmennene har hatt økende mengder vann på mølla helt siden det ikke-målet i åttedelsfinalen mot Tyskland i VM i fjor sommer.

Nå varsler det engelske fotballforbundet (FA) at mållinjeteknologi kan være et faktum i Premier League allerede neste sesong.

- Jeg mener teknologien vil være en stor forbedring av spillet. I årevis har vi ment at det vil være et nytt og godt våpen i dommernes arsenal, sier generalsekretær Alex Horne til BBC.

Omfattende testing
Fifa har satt i gang omfattende tester av potensielle systemer, og ni stykker er aktuelle. Planen er å ta en avgjørelse i juli 2012.

Dersom Fifa er fornøyde og vedtar å innføre mållinjeteknologi, tror Alex Horne implementering i verdens største liga vil gå raskt.

- Det er mulig vi vil se det i Premier League så tidlig som sesongen 2012/2013, sier han.

- Det er lett å gjøre feil, og vi har alle sett eksempler på at dommeren og assistentene ikke har mulighet til å se om ballen har vært over streken eller ikke. Nå må vi hjelpe Fifa med å ta avgjørelsen, sier generalsekretæren.

Fifa-president Sepp Blatter ba England om unnskyldning etter at Frank Lampards skudd mot Manuel Neuer var nærmere 20 centimeter over linja - uten å bli dømt som scoring - i Sør-Afrika i fjor sommer.

Senere har flere liknende tilfeller dukket opp i engelsk toppfotball, som da Stokes scoring mot Tottenham i fjor ble vinket vekk av dommer Chris Foy, eller da Spurs-keeper Heurelho Gomes' redning ble underkjent mot Chelsea i april i år.

Likevel inneholder debatten sterke meninger på begge sider, og teknologiforkjemperne får kamp av dem som mener videodømming vil ta bort noe av gleden ved å diskutere dommeravgjørelser i sporten.

Ni systemer
Men utredningen er i gang, og ifølge BBC er det nå flere sterke kandidater som kjemper om å få gjøre jobben, når fotballens lovgivende organ skal bestemme seg i juli.

Selskapet bak Hawk-Eye, som avgjør vanskelige linjedommeravgjørelser i tennis, forsøker å utvikle en liknende teknologi for fotball.

Adidas-støttede Cairos har et system som bruker en elektronisk sensor inne i ballen, sammen med sensorer som er begravd under målet.

Fifa vil også sjekke «Goalminder», oppfunnet av Bolton-supporterne Harry Barnes og David Parden. De to startet arbeidet i 1997, da Bolton rykket ned etter et annullert mål, og har laget et system som bruker 24 HD-kameraer plassert inni stolpene.

Kameraene skal kunne avgjøre umiddelbart om ballen har vært over streken, og sender deretter et signal via en datamaskin til dommerens klokke, alt i løpet av et sekund.

Fire krav
Uansett er det fire absolutte krav Fifa har satt til en eventuell løsning:

1. Teknologien skal kun brukes til å avgjøre om ballen har krysset mållinjen.
2. Systemet må være nøyaktig.
3. Avgjørelsen om en ball har vært inne eller ikke må komme automatisk innen ett sekund.
4. Avgjørelsen skal bare gis direkte til dommerteamet (via dommerens klokke).

- Spørsmålet er om det er nok tid til å kjøpe teknologien og få den på plass i noen liga eller turnering innen neste sesong, jeg er ikke sikker. Det vil bli trangt med tid, men jeg tror det er mulig, sier FAs Alex Horne.

Spørsmålet er også hvor utbredt mållinjeteknologi av denne typen kan bli.

Stolpesystemet til Bolton-supporterne Barnes og Parden koster over 900 000 kroner - per mål.

PÅ VEI: Nå sier FA at teknologien kan være på plass i Premier League allerede neste sesong.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh
PÅ VEI: Nå sier FA at teknologien kan være på plass i Premier League allerede neste sesong.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh Vis mer