Nibali fikk hårføner av Froome etter frekk manøver

- Kan ikke fortelle deg hva han sa, sier italieneren.

TA DEN, FROOME Vincenzo Nibali hentet hjem sin første etappeseier i årets tour. Men måten det skjedde på var omdiskutert. FOTO: REUTERS/Stefano Rellandini
TA DEN, FROOME Vincenzo Nibali hentet hjem sin første etappeseier i årets tour. Men måten det skjedde på var omdiskutert. FOTO: REUTERS/Stefano Rellandini Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LA TOUSSUIRE (procycling.no): Det gikk hett for seg både under og etter den tredje etappen i Alpene. Vincenzo Nibali angrep da sammenlagtlederen stanset opp med mekaniske problemer.

Etterpå fikk han huden full av Chris Froome.

- Jeg sa akkurat det jeg mente om han, sa Froome til pressen etterpå.

Nibali hevdet i det lengste at han ikke oppfattet at konkurrenten var i trøbbel.

- Jeg kan ikke fortelle deg hva han sa til meg etterpå. Det er for stygt å gjenta. Han er åpenbart forbanna, men det er hans problem, sa Nibali om episoden.

Froome: - Hadde aldri gjort det samme
Astana-kapteinen kom alene til mål på den 19.e kom aleine til mål på etappe 19 av Tour de France fredag.

- Personlig synes jeg det ganske usportslig. Han hadde hele klatringen å angripe på, og han valgte tidspunktet da jeg hadde mekaniske problemer. Jeg hadde aldri gjort det mot rittlederen, sa Froome under sin sedvanlige intervjurunde etterpå.

Nibali, som er tittelforsvarer i rittet, hevdet etterpå at han ikke oppfattet at briten hadde problemer. TV-bildene viser at lagkamerat Tanel Kangert oppfordrer sin kaptein til å angripe.

Italieneren lå åtte minutter bak før etappen, og var i så måte ikke den største trusselen for Team Sky i sammendraget.

Bråstopp for Froome Konsekvensene ble likevel store for Froome som satt isolert under lange strekker av etappen.
 
Nibali så gruppen av sammenlagtryttere aldri igjen. Selv ikke etter at Nairo Quintana angrep mot slutten.

Quintana tok 29 sekunder og kappet ned forspranget ytterligere med to bonussekunder på Froome. Sky-kapteinen virket ikke altfor bekymret for det, selv om fryktede Alpe d´Huez dukker opp under lørdagens etappe.

- Når alt kommer til alt, er jeg glad for å ha et såpass bra forsprang, selv om jeg tapte tid underveis til Quintana.

Han la til at han synes det var trist at Nibali valgte å angripe mens han hadde trøbbel med sykkelen.

Det var et øyeblikk der ute hvor et stykke tøy satte seg fast i hjulet mitt. Det var som om noen hugg i bremsene mine. Jeg måtte stoppe og fjerne det før jeg fortsatte. Det var dessverre øyeblikket Nibali valgte å angripe på.

Passerte Contador Nibali gikk forbi Contador i sammendraget, mens Froome nå har 2 minutter og 38 sekunder på Quintana to etapper før slutt. Deretter følger Alejandro Valverde (+5.25), Nibali (+6.44) og Contador (+7.56).

Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff havnet som ventet langt bak på den knalltøffe etappen mot La Toussiere.

- Opp den siste bakken gikk det i et greit tempo. I starten var det kjempehardt bare å være i den gruppe jeg klarte å henge med i, fortalte Boasson Hagen til procycling.no etter etappen.

Han kom i mål over 29 minutter bak vinneren. I den gruppa satt også Kristoff.

Slik gikk det til:
Allerede opp den første bakken la konkurrentene press på Chris Froome. Nibali, Alberto Contador og Alejandro Valverde forsøkte alle å distansere briten i den gule ledertrøyen.

Trioen hentet en større gruppe, rundt halvminuttet foran Froomes gruppe. Michele Scarponi satte da opp et forrykende tempo. Men anført av en strålende Wout Poels, samlet Sky det hele mot toppen.

Problemet var bare at resten av Sky-rytterne hadde falt av feltet. Froome satt i en vanskelig posisjon, men Sky berget seg da Geraint Thomas og Leopold König kom seg opp i nedoverbakken.  

Opp beinharde Col de la Croix var det slutt for Froomes hjelpere på nytt. En snau mil før toppen satt bare Poels igjen av lagkameratene til sammenlagtlederen.

Nederlenderen ble en liten stund hektet av, men kom seg mesterlig tilbake før toppen. Mens Pierre Rolland lå rundt to minutter foran, lurte de best plasserte sammenlagtrytterne på hverandre opp mot etappens høyeste punkt.

Kalkulert angrep
Dramatikken tok til da Froome begynte å trøble med giret med tre kilometer til toppen. Nibali angrep i samme øyeblikk og fikk luke til de øvrige favorittene.

Situasjonen minnet en del om da Alberto Contador rykket ifra Andy Schleck i 2010. Schleck hadde den gule trøya da han satte fast kjedet, akkurat idet som han skulle øke tråkkfrekvensen i en stigning.

Contador angrep og overtok ledertrøya etter den etappen. På podiet fikk spanjolen høylytt pipekonsert fra publikum.

Nå var riktignok ikke Nibali i nærheten av å overta Froomes gule trøye fredag, men italieneren dro utvilsomt nytte av manøveren sin.

TV 2s repriser av situasjonen viste at Astana-lagkompisen Tanel Kangert pekte bakover mot Froome, og sa noe til Nibali rett før sistnevnte rykket.

Økte nedover
Froome kom seg kjapt tilbake til gruppa med de andre favorittene. Men ved området rundt toppen av Col de la Croix, 2067 meter over havet, hadde Nibali skaffet seg et minutts forsprang.

Forspranget bare økte på vei ned fra fjellet, og den sicilanske «haien» kjørte samtidig inn halve luka fram til Rolland.

Nibali tauet inn mannen foran helt like etter toppen av dagens nest siste fjell, andrekategorien Col du Mollard. Disse to holdt sammen helt til bunnen av den siste førstekategorien til La Toussuire.

Deretter ble det tidlig klart at Rolland ikke hadde krefter til å følge fjorårets Tour de France-vinner.

Mens Europcar-klatreren ble hentet av Froome og følget hans, tråkket Nibali seg opp til både etappeseier og fjerdeplass i sammendraget.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer