SUVEREN: Vincenzo Nibali pulveriserte feltet opp Hautacam på torsdagens etappe i Tour de France. Det samme gjorde Bjarne Riis i 1996 da han på samme måte som Nibali rykket ifra feltet. Likevel var ikke italieneren i nærheten av Riis rent tidsmessig. Foto: EPA/KIM LUDBROOK
SUVEREN: Vincenzo Nibali pulveriserte feltet opp Hautacam på torsdagens etappe i Tour de France. Det samme gjorde Bjarne Riis i 1996 da han på samme måte som Nibali rykket ifra feltet. Likevel var ikke italieneren i nærheten av Riis rent tidsmessig. Foto: EPA/KIM LUDBROOKVis mer

Nibali kopierte dopede Riis opp monsterfjell

Han trenger ikke være dopet, sier Dag Otto.

(procycling.no): Torsdagens etappe i Tour de France ble avsluttet opp det beryktede fjellet, Hautacam. Monsterbakken kan for mange omtales som "dopingfjellet", for hør bare her:

Fire ganger har toppen på 1515 meter blitt brukt som målgang, og samtlige vinnere har vært dopet.

1994: Luc Leblanc vant takket være EPO
1996: Bjarne Riis slo knockout på de andre og satte rekordtid. Innrømmet senere doping
2000: Javier Oxtoa, dopet
2008: Leonardo Piepoli var dopet med preparatet CERA

Nibali kopierte Riis ...på en måte. For i 1996 tok Riis den stående rekorden opp monsterfjellet. 34:40 lyder tiden, skal vi tro sykkelguru @ammattipyoraily.

Ifølge rapportene syklet Nibali opp på 37:20 i dag, langt dårligere enn Riis i 1996, selv om målstreken den gang lå på 1059 meter over havet mot dagens 1515, og var 300 meter tidligere.

Men det er måten Riis lekte med de andre rytterne som huskes. Dansken slapp seg først ned til hovedfeltet og spilte sliten. I realiteten sjekket han formen til de andre, før han på nytt satte fart oppover bakken og vant etappen lekende lett. Også Nibali rykket ifra feltet og kjørte solo over mål, torsdag. På samme måte som Riis triumferte i 1996.

- Det gjør meg faktisk litt godt å se at Nibali er minutter bak rekorden til Riis.

Det sier tidligere norsk sykkelproff, Dag-Otto Lauritzen.

- Trenger ikke være dopet for å slå ham Sørlendingen syklet Tour de France for siste gang i 1994. Den gang var det som nevnt Luc Leblanc som moste feltet og vant med tiden 35:19 opp Hautacam.

- For å være ærlig så husker jeg ingen av gangene jeg klatret opp der, innrømmer Lauritzen.

Selv om det gleder ham at sykkelfeltet trolig er renere enn noen gang, er han ikke sikker på at man må være dopet for å matche Riis´ tid.

- Jeg vet ikke. Det har vært en viss utvikling på utstyr siden den gang. Samtidig spiller detaljer inn, som vær, lengde på etappe, og tidspunkt i touren, legger han til.

DOPET: Bjarne Riis vant Tour de France i 1996, samme år som han moste feltet og satte rekordtid opp Hautacam Foto: AP/Laurent Rebours
DOPET: Bjarne Riis vant Tour de France i 1996, samme år som han moste feltet og satte rekordtid opp Hautacam Foto: AP/Laurent Rebours Vis mer

Han både håper og tror at Nibali er ren, og mener man må være dum dersom man forsøker å dope seg i dag.

Bekymret dersom ingen avsløres Alexander Kristoffs trener, Stein Ørn, har som mange andre latt seg imponere over Nibalis prestasjoner. Han tror at holdningen til doping i sykkelsporten har endret seg betraktelig.

- Det at Nibali er minutter bak Riis er fysiologisk riktig for meg ettersom dette etter min mening er det reneste Tour de France noensinne, slår Ørn fast overfor procycling.no.

Ørn, som i tillegg er kirurg, har i en årrekke jobbet med Kristoff, og kjenner sporten godt. Selv om sykkel har et av de beste programmene til å bekjempe doping, tror han at mange prøver seg. 

- I et system som fungerer skal man jevnlig ta utøvere for doping. Dette fordi det alltid vil være noen som forsøker seg. Dersom det går flere år uten at noen tas, fungerer ikke systemet.

At Nibali må svare på dopingspørsmål, overrasker ikke.

- Det er helt naturlig at man spør seg om Nibalis prestasjoner på grunn av det ryktet som sykkel har.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet, procycling.no)

JUBEL: Nibali kunne juble for sin fjerde etappeseier i touren da han kom først over målstreken på Hautacam. Foto: EPA/BAS CZERWINSKI
JUBEL: Nibali kunne juble for sin fjerde etappeseier i touren da han kom først over målstreken på Hautacam. Foto: EPA/BAS CZERWINSKI Vis mer