SEILTE IFRA: Ingen klarte å følge Vincenzo Nibali da han satte fart på Giro d'Italias avgjørende etappe, og italieneren sikret den rosa trøyen. FOTO: AFP PHOTO / LUK BENIES
SEILTE IFRA: Ingen klarte å følge Vincenzo Nibali da han satte fart på Giro d'Italias avgjørende etappe, og italieneren sikret den rosa trøyen. FOTO: AFP PHOTO / LUK BENIESVis mer

Nibali sikret sin andre rosa trøye

Mesterlig comeback av italieneren.

(procycling.no): Foran den avgjørende, 20. etappen av årets Giro d'Italia var det liten tvil om at maglia rosa-bærer Johan Esteban Chaves skulle få sin fulle hyre med å holde unna for konkurrentene. Med en brutal, men kort klatreetappe og Vincenzo Nibali på skuddhold - bare 44 sekunder bak -  var scenen satt for fyrverki. I tillegg var gårsdagens ulykkesfugl Steven Kruijswijk bare 1'05 bak.

Dog var det usikkerhet omkring hvorvidt Kruijswijk faktisk ville være kapabel til å være med å konkurrere om seieren, etter han pådro seg et ribbeinsbrudd da han veltet ut av den rosa trøyen på gårsdagens etappe.

Agressiv start
Fra kilometer null gikk rytterne umiddelbart inn i dagens første stining, Col de Vars, og det tok ikke lange tiden før de første angrepene kom. Det så ut som etappen skulle eksplodere fullstendig da Alejandro Valverde angrep, men spanjolen skulle ikke få gå langt opp i veien.

Astana ville ikke ha Movistar-rytteren med i noe brudd og tauet han inn igjen. I stedet kom de fleste av profilene i klatrekonkurransen avgårde, med unntak av klatretrøyen selv, Damiano Cunego.

Uten mulighet til å kjempe om klatrepoeng på etappen skulle italieneren etter hvert miste ledelsen i konkurransen.

Den som venter på noe godt...
Etter den raske starten skulle det roe seg voldsomt. Over Col de Vars og Col de la Bonette var det henholdsvis Stefan Denifl og Mikel Nieve som skulle ta full pott fra bruddet, og Nieve sikret seg dermed klatretrøyen. Deretter satte rytterne utfor på den lange veien ned mot dagens siste stigning: Colle della Lombarda.

Bruddet hadde nærmere ti minutter ledelse inn i bakken, så de skulle få kjempe om etappeseieren. Med 13 kilometer til mål satte Rein Taaramae (Team Katusha) avgårde, og så seg aldri tilbake.

Bak var det dog langt mer spennende.

Under 15 kilometers-merket satte Vincenzo Nibali i gang kjøret, og ikke lenge etter fikk han åpnet en luke til Esteban Chaves, som var i tydelige problemer. Chaves fikk følge av Alejandro Valverde, og snart kom også landsmannen Rigoberto Uran opp og hjalp ham.

Nibali hadde hjelp lenger opp i veien, hvor Tanel Kangert satt og ventet etter å ha vært i bruddet. Chaves fikk god hjelp av Uran, men ikke langt fra toppen var det stopp for Orica-GreenEdge-rytteren og luken til Nibali eskalerte voldsomt. Over toppen var ledelsen nærmere minuttet, og bare med 44 sekunders ledelse var Nibali virtuelt i ledelsen.

Nibalis andre Giro-seier
I den tekniske utforkjøringen kom Nibalis kvaliteter virkelig til syne, og italieneren stupte nedover den bratte, smale veien. Da veien knakk oppover igjen beholdt Nibali momentum, og sikret med det sin andre Giro d'Italia-seier. Den første kom i 2013.

Med det gjennomfører gjennomfører Astana-rytteren et mesterlig comeback, etter han virket akterutseilt bare for noen etapper siden.

Det har tre svært turbulente uker for Nibali. For bare to etapper siden lå han nesten fem minutter bak sammenlagtleder Steven Kruijswijk, men i går snudde alt. Utfor Colle della'Agnello angrep italieneren, Steven Kruijswijk veltet og i den siste bakken kjørte han fra konkurrentene og inn til etappeseier.

Det var derfor en svært rørt Nibali som ble intervjuet etter målgang.

- Jeg er veldig sta, jeg gir aldri opp. I fjorårets Tour de France hadde jeg mange dårligere dager, men jeg prøver alltid og kommer tilbake.  Det var en syk Giro. En vanskelig, utmattende en, for meg. Jeg startet som favoritten og følte på alt presset. Jeg hadde mye press på skuldrene mine, men jeg har stelt i stand dette showet, så jeg er fornøyd.

For den sympatiske og alltid smilende colombianeren Esteban Chaves ble det tøft på slutten, og over halvannet minutt gikk før Chaves passerte målstreken. Likevel kan han juble, over å ha sikret seg en svært imponerende andreplass.

Fyldig referat følger under resultatene...

Resultater:
1. Rein Taaramae (Team Katusha)
2. Darwin Atapuma (Team BMC) +0:52
3. Joe Dombrowski (Cannondale) +1:17
4. Mikel Nieve (Team Sky) +4:12
5. Alexander Foliforov (Gazprom) +4:36
6. Vincenzo Nibali (Astana) +6:44
7. Alejandro Valverde (Movistar) +6:57
8. Rigoberto Uran (Cannondale)
9. Giovanni Visconti (Movistar) +7:47
10. Rafal Majka (Tinkoff) +8:06

Sammenlagt:
1. Vincenzo Nibali (Astana)
2. Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) +0:52
3. Alejandro Valverde (Movistar) +1:17
4. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) +1:50
5. Rafal Majka (Tinkoff) +4:37
6. Bob Jungels (Etixx-QuickStep) +8:31
7. Rigoberto Uran (Cannondale) +11:47
8. Andrey Amador (Movistar) +13:21
9. John Darwin Atapuma (Team BMC) +14:09
10. Kanstantsin Siutsou (Dimension Data) +16:20

Slik gikk det til:

I strålende solskinn satte rytterne ut fra Guillestre, drøye 1000 meter over havet, klokken kvart på ett i formiddag. Etter den nøytrale sonen var det rett i aksjon for rytterne, som umiddelbart måtte ta fatt på den 19 kilometer lange stigningen opp til Col de Vars.

Mange av rytterne varmet opp på ruller ved lagbussene, før start, og det var tydelig at angrepene kom til å komme sporenstreks i det rittdirektøren vinket i gang etappen.

Mikel Nieve (Team Sky), som allerede har vunnet en etappe i årets Giro, var den første til å lette på rumpen. 

Valverde angriper

Fjerdemann i sammendraget, Alejandro Valverde, ville legge press på Kruijswijk på plassen foran allerede fra start, og støtet allerede etter få kilometer. Spanjolen fikk med det for alvor opp farten i feltet.

Dog var det aldri aktuelt å la den rutinerte Movistar-rytteren få gå og Astana tauet han inn igjen. Angrepet strakte dog feltet og gjorde en tøff dag enda tøffere for mange.

Mens Valverde ble sveivet inn igjen kom en sterk gruppe, bestående av ni ryttere, avgårde:
 
Mikel Nieve (Team Sky), Joe Dombrowski (Cannondale), Stefan Denifl (IAM), Tanel Kangert (Astana), Giovanni Visconti (Movistar), Darwin Atapuma (BMC), Gianluca Brambilla (Etixx-QuickStep), Rein Taaramae (Katusha) and Aleksey Rybalkin (Gazprom).

Klatretrøyen i trøbbel

Lederen i klatrekonkurransen, Damiano Cunego, var på et tidspunkt med flere av de ni som til slutt skulle bli dagens brudd, men italieneren klarte ikke å holde tempoet og måtte slippe seg ned. Det var ikke ideelt for Nippo - Vini Fantini-rytteren, som hadde alle sine sterkeste konkurrenter i klatrekonkurransen med i bruddet.

Før etappen hadde Cunego 134 poeng, Nieve 98 poeng, Denifl 73 poeng og Atapuma 69 poeng. Over Col de Vars var Denifl først, og sikret seg med det 35 poeng. Atapuma tok 18 og Nieve 12 poeng.

Feltet roer seg

Bak i feltet skulle det etterhvert gå svært piano, da bruddet hadde gått. Etter den forrykende starten ble det riposo, noe som gav flere lag muligheten til å samle troppene, i det man tok fatt på veien mot Col de la Bonette.

Foran i bruddet gikk det langt mindre piano. Tidlig i den lange stigningen opp La Bonette gikk Mikel Nieve til og satte avgårde alene mot toppen. Med omtrent 85 kilometer til ml hadde bruddet fått en ledelse på ni og et halv minutt.

Spanjolen i front opparbeidet seg etter hvert en ledelse på nærmere to minutter til sine bruddkamerater, mens de andre lekte litt katt og mus, og flere forsøk ble gjort på å ta opp jakten på Nieve, men ingen kom avgårde.

Over toppen på La Bonette, 2715 meter over havet, var Nieve i ensom majestet og sikret 35 poeng, og foreløpig ledelse i klatrekonkurransen. Spanjolen stod med 145 poeng etter klatringen.

Stille før stormen

Det ble kanskje ikke det fyrverkeriet mange hadde forventet, med en kort og tøff etappe. Etter La Bonette ventet en 40 kilometer lang utforkjøring. Dermed var det håpløst for Mikel Nieve å ligge alene i front, og han fikk raskt besøk av sine bruddkompanjonger igjen.

Inn i Colle della Lombarda, 19.8 kilometer lang og med snittprosent på 7.5%, gikk det kort tid før gutta i bruddet begynte å trekke våpen. Kangert tok først initiativ og deretter skulle angrepene komme på rekke og rad.

Dombrowski var førstemann til å virkelig gi gass og fikk raskt en luke, men Atapuma ville være med og støtet seg etter hvert opp.

Etterhvert fulgte de resterende i bruddet på igjen, mens Nieve fikk problemer. Med 18 kilometer til mål var det Atapuma, Visconti, Taaramae, Kangert og Dombrowski som satt igjen.

Astana setter fart

I hovedfeltet var det Astana som initierte det høye tempoet, og én etter én brukte Vincenzo Nibali opp hjelperytterne sine. Til slutt var det bare Michele Scarponi som satt igjen. Sistenevnte satte et infernalsk tempo og plutselig var favorittgruppen redusert til åtte mann.

Alejandro Valverde (Movistar), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Rigoberto Uran (Cannondale), Bob Jungels (Etixx-QuickStep), Rafal Majka (Tinkoff) og sammenlagtleder Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) var de som satt igjen med 18 kilometer til mål.

For å få ekstra kjørestyrke fikk Tanel Kangert beskjed om å slippe seg ned fra bruddet med 13 kilometer til mål, og estlenderen måtte dermed vente i åtte minutter på sin kaptein.

I front gikk Rein Taaramae avgårde og ingen var i stand til å følge han.

Haien angriper

I det favorittgruppen passerte 15 kilometers-merket bestemte Lo Squalo, Vincenzo Nibali, seg for at det var på tide å gjøre noe. Astana-rytteren gikk til og satte Estenban Chaves i trøbbel.

Italieneren seilte i fra, og Chaves måtte grave dypt for å ikke tape terreng. Valverde støtet seg forbi Chaves også, men da svarte colombianeren mesterlig, og fikk dermed følge av spanjolen oppover.

Chaves klarte å hente seg litt inn igjen, men Kangert ventet et lite stykke opp i veien på sin kaptein og dermed ble oppgaven tøffere for colombianeren. Men plutselig kom Rigoberto Uran, Chaves' landsmann, til unsetning. Cannondale-rytteren lovet etter gårsdagens etappe at han skulle bistå Chaves hvis muligheten bød seg, og han holdt ord.

Chaves sprekker

Mens Nibali var på vei til å stupe utfor sprakk Chaves, og Uran og Valverde seilte i fra. Nibali kjørte som besatt utfor, og da han tok fatt på den siste knekkeren opp til Sant'Anna di Vinadio holdt han oppe trykket.

I mål var han drøye halvannet minutt foran Chaves, som dermed mister trøyen på giroens siste dag, men likevel sikrer andreplassen sammenlagt.

Rein Taaramae var aldri truet av bruddkompanjongene sine igjen, og kunne juble for en stor etappeseier.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.