SVART DAG: Første fjelletappen i Tour de France kastet Vincenzo Nibali ut av kampen om gul trøye. Tittelforsvareren mangler motivasjon mener Astana-sjef Vinokourov. FOTO: EPA/KIM LUDBROOK
SVART DAG: Første fjelletappen i Tour de France kastet Vincenzo Nibali ut av kampen om gul trøye. Tittelforsvareren mangler motivasjon mener Astana-sjef Vinokourov. FOTO: EPA/KIM LUDBROOKVis mer

- Nibali uten motivasjon

Italieneren veltet ut av kampen om gult i Pyreneene.

LA PIERRE-SAINT-MARTAIN (procycling.no): Den tiende etappen til La Pierre Saint-Martin så Chris Froome (Team Sky) ta et kontrollerende grep om den gule ledertrøyen. 

Med 6.5 kilometer igjen, etter en skikkelig monsterføring fra sin løytnant Richie Porte, stormer Froome avgårde alene. Vi ser den hvite kenyaneren spinne, rykke og reise i fra Nairo Quintana (Movistar).  

Kolombianeren som mange trodde skulle være fjellenes engel i årets Tour, er ikke er i stand til å svare.  

Mannen i gult vinner på samme dominerende maner som på etappen til Ax-3-Domaines i 2013. Det minnet også om Froomes seier på Mont Ventoux samme år, da han med frenetiske kadens og samme urytmiske dans, rykket fra nevnte Quintana.

På Col du Soudet overskygger han kolombianeren igjen ved å vinne tourens første fjelletappe (hans femte totalt). Hans høyre hånd, Porte, er like bak på andreplass, mens Quintana blir tredjemann.  
- Situasjonen i Sky-laget er veldig imponerende. Froome er førstemann, og så Porte ett minutt bak han. Quintana over ett minutt bak. Dette er jo utrolig - men OK. Jeg så intet lag som var sterkere enn dem i dag, sier en kryptisk Aleksandr Vinokourov ved lagbussen.

På tirsdagens etappe til skistedet 1650 meter oppe i Pyreneene måtte Astana-sjefen være vitne avmaskeringen av sin elev, Vincenzo Nibali.  
I siste stigning til mål er den italienske tittelforsvareren den første blant de fire store som sprekker. Han forlates ti kilometer fra toppen. Nå sitter fjorårets suverene vinner hele seks minutter og 57 sek bak ledende Froome i sammendraget. Det var derfor en elegisk Nibali som møtte pressen etter etappen.  

- Det var en vanskelig dag. Jeg kunne ikke puste skikkelig, fant aldri skikkelig rytme og kunne ikke følge mine egne lagkamerater en gang, sier en nedbrutt Nibali omsvermet av journalister utenfor Astanas lagbuss.

- Froome slo oss skikkelig. Men alle favorittene tapte tid. Van Garderen, Rodriguez, selv Contador. Alle trodde nok at de var bedre enn dette. Nå blir det vanskelig. Fysisk føler jeg meg ganske bra. Men jeg klarer ikke å gi mer. Jeg er ikke den sammen Vincenzo Nibali som i fjor. 

Vino: Mangler motivasjon
Jevnt og trutt har Nibali tapt tid til Froome, Quintana og Contador under tourens åpningsuke. Først på sidevindsetappen til Zélande på dag to. Og så på den bratte Mur de Bretagne. Da hadde han allerede veltet i finalen til Le Havre, der han i et spontant raseri anklagde Froome for uhellet.  

Velten ga Nibali en vond hematom på høyre hofte, som de siste dagene er blitt behandlet med intens massasje og akupunktur. Det forklarer imidlertid ikke den svake prestasjonen ifølge Vinokourov. Den kasakhstanske sjefen tror Nibalis motivasjon er den største kjeppen i hjulet.  

- Froome har et sterk lag. Det er klart for oss nå at vi kan ikke vinne i år. Nå kan vi muligens prøve å få en etappeseier med Jacob (Fuglsang), sier «Vino».  

ASTANA-KAOS: Vincenzo Nibali hadde ikke et godt svar på hvorfor han tapte mange minutter på tourens første fjelletappe. (foto: procycling.no)
ASTANA-KAOS: Vincenzo Nibali hadde ikke et godt svar på hvorfor han tapte mange minutter på tourens første fjelletappe. (foto: procycling.no) Vis mer

- Vincenzo har mistet motivasjonen. Vi prøvde å motivere han før etappen i dag tidlig. Men det ble en dårlig dag. Han viste i dag at han ikke kan vinne touren.  

- Jeg vet ikke hva som er problemet. Han sier han føler seg bra, men noe er galt i hodet, avslutter en oppgitt Astana-sjef.      

ASTANA-SJEF: Vinkourov var skuffet over Nibali etter tourens første fjelletappen tirsdag (foto: procycling.no).
ASTANA-SJEF: Vinkourov var skuffet over Nibali etter tourens første fjelletappen tirsdag (foto: procycling.no). Vis mer