VENTER PÅ SVAR:  Nicki Bille Nielsen ventet utenfor gjerdet til Lerkendal i går, mens agenten hans var i møte på brakka. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VENTER PÅ SVAR: Nicki Bille Nielsen ventet utenfor gjerdet til Lerkendal i går, mens agenten hans var i møte på brakka. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Nicki Bille gjort skyldig til det motsatte er bevist

Rosenborg har satt Nicki Bille Nielsen i skammekroken. Det er en dårlig måte å håndtere den siste RBK-krisa på.

TIL ORIENTERING OG mens København-politiet ennå etterforsker om det er skjellig grunn til å tiltale Nicki Bille Nielsen for noe som helst etter arrestasjonen natt til langfredag: Rosenborg-spissen er inntil videre ikke skyldig i noe som helst ut over å tatt seg noen øl og sparket til et parkometer og et sykkelstativ. Bare så det også er sagt.

OG HVOR ALVORLIG er det? Egentlig? I bransjen toppfotball og i en periode hvor du har fri fra klubben? Jeg mener, i England finner du utagerende festing og klandreverdig adferd hver eneste helg. I Norge er de heller ikke enestående, langt der ifra. Og i hvert fall ikke på Lerkendal.

Så inntil Nicki Bille Nielsens siktelse for vold eventuelt fører til tiltale og dom for det vitner og politi synes å strides om — vold (et bitt) mot offentlig tjenestemann — hva er det som gjør Rosenborg så handlingsklønete og engstelige?

Jo, en ting.

Den skriftlige advarselen fra i fjor.

MED DEN MALTE Rosenborg seg inn i et hjørne hva toleransen rundt Nicki Bille Nielsens adferd angår. Legger du det som ble sagt av sportsdirektør og daglig leder på toppen av det — at en gang til ville være en gang for mye — er du veldig nær svaret på hvorfor klubben nå synes å være fanget i fortida.

For ikke kan de a) terminere Nicki Billes kontrakt slik mange har foreslått, det er elendig butikk så lenge gutten kostet fire millioner da han kom og er en spiller de ønsker å selge (det gikk nesten i januarvinduet), b) tilgi på strak arm og dermed gi inntrykk at av det er helt greit at RBK-spillere går på en kavring på fritida, eller c) forhåndsdømme uten å ha alle fakta på bordet.

Men RBK-ledelsen kunne vært smartere.

Og mer reale enn å fjerne Nicki Bille Nielsen fra hverdagen på Lerkendal.

Inntil det motsatte er bevist i København har ikke urokråka Nielsen gjort annet enn det RBK og de fleste fotballag har en lang historie i — fritidsfyll med automatisk tilgivelse.

OG TILGIVELSE ER en flott ting og ofte den eneste riktige løsningen på det man i fotballen ofte omtaler som en "episode". Det kan jo godt hende at Rosenborg har sett både bedring og framgang i guttens adferd og væremåte — noe vi på utsida ikke vet — og at det som synes så kategorisk etter forrige sesongs skriftlige advarsel har fått sine formildende omstendigheter. Jeg har i hvert fall fått inntrykk av det, og det taler til Nicki Billes fordel.

Men samtidig, fordi det er en hel fotballnasjon på utsida av Rosenborg, har klubben sin egen vedtatte etikk og et tungtveiende omdømme å ta vare på og opprettholde.

Sånn umiddelbart, fordi klubben bare trår vannet og venter på den danske påtalemaktas "fasit", synes det å være problemet.

NICKI BILLE NIELSEN ble kjøpt som et risikoprosjekt. Ikke hadde han historie for å score alle de målene RBK ønsker av en spiss. I tillegg heftet navnet hans ved "episoder". Og alt det har han bevist gjennom ikke å score nok mål samtidig som han har festet på seg et par nye "heftelser" på rullebladet.

Men skyldig til det motsatte er bevist er han ikke.

For mer enn det mange fotballspillere tillater seg.

Det kan bare virke sånn.

Så lenge han utestenges fra trening og kamper.