DA DET IKKE GIKK: Nicklas Bendtner (tv) prøvde, men feilet over to kvalifiserende Champions League-kamper mot Celtic. Det var ikke godt nok. Over 180 minutter mot Ajax må han bidra betydelig mye mer om det første året på Lerkendal - et potensielt norsk The Double til tross, i så fall det tredje på rad - skal kunne kalles en suksess. Foto: Jeff Holmes/REX/Shutterstock
DA DET IKKE GIKK: Nicklas Bendtner (tv) prøvde, men feilet over to kvalifiserende Champions League-kamper mot Celtic. Det var ikke godt nok. Over 180 minutter mot Ajax må han bidra betydelig mye mer om det første året på Lerkendal - et potensielt norsk The Double til tross, i så fall det tredje på rad - skal kunne kalles en suksess. Foto: Jeff Holmes/REX/ShutterstockVis mer

Rosenborg i Europa

Nicklas Bendters store test - spiller for Europa League, landslagsplass og sitt gode navn og rykte

RBKs kjøp av Anders Trondsen og Samuel Adegbenro handler om Europa 2018. Da 2017-planene ble lagt var Nicklas Bendtner investeringen som skulle utgjøre forskjellen.

ROSENBORGS NÆRE HISTORIE – The Double og gruppespill i Europa League 2015 og en dobbel til, men ingenting i Europa i 2016 – har lagt press på Norges største fotballklubb. Mest internt, faktisk, det er Rosenborg som legger lista på Lerkendal, ikke media eller andre forståsegpåere. Hvilket betyr at Rosenborgs 2017-sesong - der det er umulig å se hvordan de ikke skal vinne seriegull nummer tjuefem og veldig fort også cuptriumf nummer tolv - ikke defineres som meget vellykket av hjemlige trofeer.

The double er nemlig normen på Lerkendal.

Europa er målet.

TIL DET FORMÅLET investerte Rosenborg i Nicklas Bendtner. Det er dansken som skal utgjøre forskjellen på nesten og det internasjonale gruppespillet klubben lengter etter. For et par uker siden var det Champions League som gjaldt. Nå er det Europa League. Og selv om det siste alltid vil være nest best gitt Rosenborgs fartstid og gode minner i Champions League – UEFAs merkevarebygging og utvikling av Europa League har ført til at det nå ligger rundt 70 millioner kroner i den potten også.

Det er med andre ord mye å spille for.

FOR NICKLAS BENDTNER er det enda mer. Kveldens kamp mot Ajax, etter skuffelsen mot Celtic, er nå årets største. For det første handler det om å gi RBK et godt utgangspunkt før Lerkendal. For det andre har han landslagsplassen Åge Hareide holder åpen i tankene. Men nåløyet er trangt – Ajax tapte den siste Europa League-finalen i mai og Åge Hareide har allerede Nicolai Jørgensen (Feyenoord og toppscorer (21) i Nederland sist sesong), Kasper Dolberg (Ajax, 16 mål og nr. sju på lista) og Andreas Cornelius (fra FCK til Atalanta i sommer) på lista.

Bendtners form er heller ikke overbevisende og i hvert fall ikke til å stole på.

DENNE SPALTEN HAR skrevet mye om Nicklas Bendtner. Det har som prestasjonene vært blandet drops. I begynnelsen ble han gitt tid på bakgrunn av de fem årene (nesten) uten konkurransedyktig fotball. Etter tre måneder og en lysende første halvtime i Sarpsborg 1. mai kom forventningene. Men dessverre for Bendtners kontinuitet og nødvendige selvtillit, selv om jeg i mai fortsatt hadde Europa-kvalifiseringene i august som rettferdig evalueringsmål, har debutsesongen i Norge handlet om to skritt fram og ett tilbake.

Da han trengte å ta et stort skritt fram mot Celtic i CL-kvalifiseringens tredje runde gjorde han det ikke.

NICKLAS BENDTNERS HØYESTE nivå er lysende i den norske andedammen, men for Rosenborg er det ikke nok med spredte øyeblikk mot Odd, Sarpsborg, Kristiansund og Molde. Han ble hentet for en grunn. Forventningene er høyere enn som så. Og klarer han ikke å levere over 180 minutter mot Ajax er det vanskelig å si at det første året i RBK har vært vellykket, langt mindre en suksess.

Selv alltid velmenende Kåre Ingebrigtsen vil slite med det.