NIF sier NEI

LAHTI (Dagbladet): Ledelsen i Idrettsforbundet vil nekte langrennsløperne å reklamere for kosttilskudd. Det kan bety slutten for Skiforbundets sponsorsamarbeid med Victell.

Etter dopingskandalene under Sydney-OL i fjor høst, startet Olympiatoppen og Idrettsforbundet (NIF) arbeidet med å få strammere retningslinjer for bruk av kosttilskudd. De fleste utøverne som er tilknyttet Olympiatoppen har nylig fått tilsendt en kontrakt der de må signere på at de ikke skal bruke, distribuere, selge, eller reklamere for kosttilskudd som ikke er godkjente av NIF.

- Toppidrettsutøverne har et spesielt ansvar som rollemodeller. Når de har signert kontrakten, forventer vi at utøverne ikke stiller i reklame for kosttilskudd, sier informasjonssjef i NIF, Halvor Lea til Dagbladet.

Inndrar pengestøtte

Victell er en av langrennslandslagets sponorer. Dermed vil Thomas Alsgaard & Co komme i konflikt med sin egen sponsor så snart de signerer kostholdskontrakten.

- Vi regner med at alle signerer. De som eventuelt nekter har vi muligheter til å sanksjonere mot. I verste fall kan det bli snakk om å inndra den økonomiske støtten fra Olympiatoppen, sier Lea.

Han bekrefter at Victell-avtalen til Skiforbundet vil kunne komme i strid med de nye retningslinjene for enkeltutøverne.

- Vi har ingen juridisk rett til å nekte Skiforbundet å inngå en avtale med Victell. Men vil oppfordre dem til en ansvarsbevisst holdning til bruk av kosttilskudd. Skal den nåværende avtalen stanses, må det foreligge et vedtak på idrettstinget.

Lederen i langrennskomiteen, Jan Erik Granamo, synes Victell-avtalen som løper ett år til er uproblematisk.

Tvangsavtale

- Alle produktene deres er testet, og vi er sikker på at de ikke inneholder noe ulovlig, sier Granamo.

- Men vil dere stanse avtalen hvis utøverne får problemer med Olympiatoppen?

- Jeg har ikke hørt om denne utøverkontrakten. Hvis dette blir en prosess framover, så vil vi opptre ryddig. Men nå har ingen grunn til å tvile på Victell.

Av landslagsløperne er det de siste årene bare Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang som har hatt personlige avtaler med Victell. Thomas Alsgaard har aldri vært komfortabel med avtalen.

- Victell er en sponsor som er tredd nedover huet mitt. De sponser landslaget, og det kan ikke jeg gjøre noe med. Mitt navn og bilde er ikke blitt brukt i Victells reklamer.

- Personlig ville jeg ha vært svært skeptisk til å inngå en personlig avtale med en kosttilskuddprodusent, sier Alsgaard til Dagbladet.

PROBLEMER: Kosttilskuddet Victell støtter langrennsgutta økonomisk. Det skaper trøbbel.