<strong>FÅR MINDRE Å RUTTE MED:</strong> Nyansatt generalsekretær i Norge idrettsforbund, Karen Kvalevåg, søker om mindre penger enn administrasjonen hennes mener de har behov for. Her er hun sammen med idrettspresident Tom Tvedt tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FÅR MINDRE Å RUTTE MED: Nyansatt generalsekretær i Norge idrettsforbund, Karen Kvalevåg, søker om mindre penger enn administrasjonen hennes mener de har behov for. Her er hun sammen med idrettspresident Tom Tvedt tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

NIF søker om spillemidler for 2018

NIF søker om ti mill mindre enn de har behov for. Frykter for funksjonshemmede og flyktninger

- Vi har fjernet alle ambisjoner om utvikling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): I dag la Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komiteé (NIF) fram sin søknad om offentlige midler for 2018.

Årets søknad kommer etter at Kulturdepartementet kuttet kraftig i støtten til den sentrale administrasjonen i NIF i fjor.

Da søkte NIF om 147 millioner sentralt, men fikk bare 130 millioner.

– Vi har sett en stor økning i idrettsbyråkratiet i de siste årene, og vi mener det er muligheter for effektivisering der. Om lag samme kutt vil komme neste år, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland da.

Tatt signalet

På dagens pressekonferanse fulgte assisterende generalsekretær Øystein Dale, som har vært fungerende generalsekretær fram til i dag, opp kulturministerens signaler.

- Vi har tatt signalet, for å si det enkelt. Og vi har kuttet, slo Dale fast, og la fram søknaden for neste år på 137 millioner til sentraladministrasjonen.

Det gjorde han til tross for at NIF mener de trenger 147 millioner også i 2018.

- Vi har fjernet alle ambisjoner om utvikling, sier Dale.

- Det er faktisk sånn at det er krevende å se for seg hvordan vi skal få til en skikkelig modernisering og digitalisering, fortsetter han, og tegner et dystert bilde av den umiddelbare framtida.

- Vi peker vi på hva dette omsøkte nivået vil bety for moderniseringen i NIF, og det er en stor utfordring. Samfunnet bryr seg ikke om vår søknad, og da mener jeg om utviklingen. De unge forventer at det som fins, det fins på nettet eller sosiale medier. Hvis de ikke finner det, så regner de med at det er avviklet eller avlyst eller et eller annet. For at idretten skal være relevant må vi være der folk er, og på den måten de til enhver tid vil ha det. Det er vår store utfordring, og denne søknaden løser ikke det problemet. Den holder liv i oss, sier Dale.

Det er oppsiktsvekkende at Norges største frivillige organisasjon søker om mindre penger enn de selv mener de har behov for, men all julingen NIF har fått de siste åra har satt sitt preg på hele organisasjonen.

Bøyer av for press

Kulturministerens vedvarende press på NIF sentralt har ført til en moderasjon som er svært uvanlig i søknadsprosessen om spillemidler.

- Det blir helt riktig. Nå er det sånn at man ønsker seg alltids mer enn man ofte får her i livet, men da vi beregnet de 147 millionene så var det med tanke på hvilke ambisjoner vi egentlig har. Vi har et idrettspolitisk dokument, vi skal oppfylle en del mål, men vi har fått klare meldinger om at det nesten oppfattes som provoserende, og at vi ikke lytter. Det mener vi blir feil, for det må ikke bli slik at oppmerksomheten om dette ødelegger tilliten til det som skal legges til rette for i resten av organisasjonen. Da får NIF tåle kraftig nøkternhet, sier Dale til Dagbladet.

- Dere fikk mindre enn det dere søkte om i fjor, hva om det samme skjer i år?

- Da vil vi måtte gå knallhardt inn og kutte formål som ingen ønsker å kutte.

- Som hva da?

- Vi må prioritere barn, ungdom og klubber. Kompetanseutvikling rettet mot det brede arbeidet med 1,5 millioner aktive. Kuttene vil treffe målgrupper som funksjonshemmede, utviklingshemmede og yngre ledere. Vi har egne tiltak for det, og vi har egne tiltak for kjønnsbalanse.

- Alt det står i fare for å bli kuttet om dere ikke får det dere søker om?

- Ja, kutta eller redusert. Internasjonalt bistandssamarbeid, flyktningearbeidet vårt, de områdene som vi ser på som en merverdi ved å være en stor og sterk bevegelse, vil antakelig lide fordi de har liten kraft i seg selv. Resten av organisasjonen har stor kraft i seg selv, men mange av disse er veldig avhengige av NIF eller sentralleddene. Og det bekymrer oss, sier Dale.

Ny generalsekretær ikke bekymret

En som derimot ikke er bekymret, er nyansatt generalsekretær i NIF, Karen Kvalevåg. På sin aller første dag i jobben fikk hun altså presentert en spillemiddelsøknad som ligger 10 millioner under det administrasjonen hennes mener de trenger.

Kvalevåg tror det er mulig å modernisere NIF til tross for at Dale kunngjorde at 2018-søknaden handler om å overleve som organisasjon.

- Vi har søkt om fortsatt liv, men så må vi finne ut hvordan vi skal kunne legge til rette for en modernisering likevel. Den (moderniseringen, red.anm.) er nødvendig å gjøre, sier Kvalevåg til Dagbladet.

- Hvordan skal du gjøre det når du ikke har penger til det i 2018?

- Jeg må sette meg mer inn i dette, men jeg tenker at dette vil nasjonen Norge ønske. Idretten står så sterkt, vi har en så viktig samfunnsoppgave, at hele nasjonen trenger at vi moderniserer oss. Vi må være til stede der de unge vil treffe oss, så derfor er min innstilling at vi kommer til å få til et samspill om modernisering i norsk idrett.

Mindre bruk sentralt

På pressekonferansen var Dale overtydelig på at NIF sentralt har brukt en stadig mindre del av pengene de er tildelt de siste årene.

Ifølge Dales presentasjon, har NIF sentralt aldri brukt mindre av idrettens tildelte midler enn i 2017.

Han mener inntrykket av et pampevelde på toppen av norsk idrett har fått lov til å sette seg i befolkningen.

- Ja, og bakgrunnen har jo vært konkrete hendelser. Det er veldig sentrert rundt søknaden om OL og Sotsji. Det var ikke deltakelsen i OL, det var søknadsprosessen. Det var en middag eller to på Lillehammer som blir veldig synlige bilder på pengebruk, og hvor det er veldig ulike meninger. Men hovedinntrykket som festet seg, er at NIF bruker penger de ikke burde ha, sier Dale til Dagbladet.

- Det er kanskje ikke ufortjent heller, at NIF sentralt erkjenner at omdømmet har vært svekket. Det må ikke ramme barn og ungdom, fortsetter han.

Vil ha 738 millioner

Derfor søker også NIF betydelig høyere beløp til både særforbundene, breddeidretten og toppidretten.

Totalt søker NIF om 738 millioner kroner av spillemidlene i 2018, bare sentraladministrasjonen søker om mindre penger enn i 2017.

- Jeg vil si vi har levert en offensiv og ærlig søknad. Det er NIF sentralt som har valgt å lide. Det vi håper er at resten av organisasjonen ivaretas på en god måte nå, og at vi får en god dialog slik at det ikke skjer en nedskjæring som får utilsiktede bivirkninger. Jeg kan ikke tenke meg at verken stat eller noen andre ønsker å ramme svake grupper, sier Dale til Dagbladet og forteller at idretten leker med tanken på å be Kulturdepartementet ta over hele IT-satsingen og registeret til NIF.

- Vår egen evne til å investere blir jo veldig, veldig liten. Vi arbeider aktivt med å finne partnere og andre som kan se det som spennende å tilrettelegge, så vi har ikke gitt opp, men vi ser ikke at vi har investeringsmuligheter selv. Dessverre er det slik at omstilling av en litt større karakter, krever at man investerer litt. Det koster litt å gå over fra én tilstand til en ny og bedre. Der frykter vi nå at vi er bundet litt på hender og føtter, at vi rett og slett blir sterkt forsinket, mens medlemmene våre antakelig har en annen forventning.

- Skjønner ikke den politiske ledelsen behovene til norsk idrett?

- Fram til nå kan vi ikke ha nådd fram. Jeg tror jeg vil si det sånn. Jeg håper vi nå kan få en dialog som er konkret og realistisk. Vi vet jo at vi har de samme målene, så det må være noe med den konkrete forståelsen.

- Hva skal dere gjøre annerledes nå?

- Denne søknaden er åpnere og ærligere enn noen tidligere søknader. Og den er helt presis. Vi håper det kan gi grunnlag for en nøktern og rett på samtale, for vi ser ikke på noe annet enn dialog som verktøy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer