NIF undersøker OL-pels

Fikk kritikk.

Etter at Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) fikk kritikk for bruk av vaskebjørnpels i OL-kolleksjonen, har forbundet nå tatt kontakt med leverandøren.

Forbundet skriver at det er kommet fram opplysninger i brevet som ikke er i tråd med det de har fått fra leverandøren. NIF har derfor bedt om å få en skriftlig redegjørelse fra produsenten av OL-kolleksjonen.

- Vi ønsker å vite om det er pels fra villdyr eller fra avlsdyr. Dersom det er pels fra villdyr ønsker vi å vite hvilken fangstmetode som er brukt. Dersom det er avlsdyr vil vi vite hvordan disse dyrene er avlet opp, sier idrettspresident Karl-Arne Johannessen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Årets OL-kolleksjon er levert av Phenix. Forbundet fikk etter lanseringen av OL-antrekket brev fra en dyrevernsorganisasjon om bruken av pelsen. Da organisasjonen først tok kontakt ble forbundet fortalt at dette var pels fra hund. I brevet som er sendt forbundet i etterkant forteller de imidlertid at pelsen kommer fra ville vaskebjørner som er blitt fanget med fotsaks og som pines som følge av denne fangstmetoden.

Det er imidlertid mulig å ta av pelsen som kun er festet med glidelås. Idrettspresidenten vil ikke presse noen av de OL-uttatte utøverne til å ta av pelsen på jakken.

- Den enkelte utøveren står fritt til å velge. Noen vil ta den av fordi de er allergiske mot pels, andre vil gjøre det fordi de mener pels er uetisk, sier han.

I tirsdagens Dagbladet og VG blir OL-antrekket kraftig kritisert av flere norske kjendiser. Norske idrettsutøvere er imidlertid noe mer forsiktig i sin kritikk av antrekket.

(ANB)

PELSKRAGE: Magnus Moan viste fram OL-antrekket, og nå vil han at vaskebjørnspelsen på kragen skal bort.