Nigeria krever kjønnstesting etter finaleseier

Mener to av taperne er menn.

OMSTRIDT: Nigeria slo Salimata Simpore og Ekvatorial-Guinea i finalen i kvinnenes Afrikamesterskap. Etter kampen protesterte Nigeria mot det de mener var bruk av to gutter på motstanderlaget.Foto: SCANPIX/AP
OMSTRIDT: Nigeria slo Salimata Simpore og Ekvatorial-Guinea i finalen i kvinnenes Afrikamesterskap. Etter kampen protesterte Nigeria mot det de mener var bruk av to gutter på motstanderlaget.Foto: SCANPIX/APVis mer

(Dagbladet): I sommer løp 19-årige Caster Semenya sin første konkurranse på elleve måneder etter at det ble sådd tvil om hun var jente eller gutt, etter VM-gullet på 800 meter i Berlin i 2009.

Nå rammer en ny kjønnskrangel idrettsverdenen.

Det internasjonale fotballforbundet Fifa innførte retningslinjer for kjønnsverifisering senest i oktober, men allerede nå kan disse reglene komme i bruk.

Etter sist måneds Afrikamesterskap for kvinner beskyldte nemlig flere av landene Ekvatorial-Guinea for å ha brukt to menn på veien til finale og kvalifisering til sommerens VM i Tyskland.

I finalen ble det 4-2-tap for Nigeria, men etter kampen protesterte det nigerianske fotballforbundet likevel formelt til CAF, det afrikanske fotballforbundet.

- Protesten er registrert og videresendt CAFs medisinske komité. Vi vil komme tilbake med mer informasjon om denne saken så snart flere detaljer er klare, sier en talsmann for CAF til Guardian.

Støtende
Nigeria stiller spørsmål ved kjønnet til én av spillerne på Ekvatorial-Guinea, men tidligere i mesterskapet hadde flere land utpekt de to spillerne Salimata Simpore og kaptein Genoveva Anonma som mulige menn.

Ekvatorial-Guineas forbund avfeier påstandene som skittkasting.

- Beskyldningene om at det skal ha vært menn på laget har ingen rot i virkeligheten. De kommer fra en gruppe mennesker som ikke liker framgangen i Ekvatorial-Guineas fotball, heter det i en uttalelse fra forbundet Feguifoot.

21-årige Anonma, som spiller for den tyske klubben USV Jena, har tidligere uttalt at hun allerede er blitt kjønnstestet, og omtaler behandlingen hun har fått som «støtende».

Semenya-skygger
Caster Semenya ble verdenskjent da hun vant VM-gull på 800 meter i Berlin, suverent og med årsbestetida 1,55,45.

Allerede før hun fikk medaljen startet snakket, samtidig som det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) uttalte de måtte få vurdert om tenåringen var ei jente eller gutt.

Resultatene av kjønnstesten er aldri blitt offentliggjort, IAAF har hemmeligstemplet rapporten det tok nesten et år å gjøre klar.

Men i juni fikk den sørafrikanske jenta grønt lys til å konkurrere igjen, som kvinne.

Nå venter liknende ventetid en av de to jentene fra Ekvatorial-Guinea.

Tror de er jenter
Treneren for det sørafrikanske kvinnelandslaget, som tapte for Ekvatorial-Guinea i semifinalen, støtter sine overkvinner i at det neppe har foregått noe bevisst juks.

- Jeg tror de kan ha uklare kjønnskarakteristika, men at de tror de er jenter. Dette er i så fall det som må undersøkes, sier Fran Hilton-Smith.

- Fifa må finne fram til spesifikke kjønnstester som kan avgjøre dette. Dersom de har 100 prosent testosteron vil det definitivt ha gitt dem en fordel. Men i så fall burde de ikke bli utestengt, men hjelpes, sier Sør-Afrikas trener.

Også i 2008 ble Ekvatorial-Guinea beskyldt for å ha menn på laget, etter å den gang ha vunnet Afrikamesterskapet. Landet er det eneste unntatt Nigeria som har klart å gå helt til topps i turneringen.

Salimata Simpore har vært gjenstand for flere typer spekulasjoner, blant annet på at hun skal ha spilt kamper for Burkina Faso.

OMSTRIDT: Også kaptein Genoveva Anonma beskyldes for å ha et Y-kromosom for mye.Foto: SCANPIX/AP
OMSTRIDT: Også kaptein Genoveva Anonma beskyldes for å ha et Y-kromosom for mye.Foto: SCANPIX/AP Vis mer