VAR IKKE DET HAUGESUND VAR UTE ETTER: Sunday Mba scoret målet som sikret Nigeria seieren i Afrikamesterskapet. Mba kunne spilt i Tippeligaen, hadde han blitt funnet god nok i 2007. Foto: AP / Rebecca Blackwell / NTB SCANPIX
VAR IKKE DET HAUGESUND VAR UTE ETTER: Sunday Mba scoret målet som sikret Nigeria seieren i Afrikamesterskapet. Mba kunne spilt i Tippeligaen, hadde han blitt funnet god nok i 2007. Foto: AP / Rebecca Blackwell / NTB SCANPIXVis mer

Nigerias helt ble vraket av Haugesund

Kom til Norge på prøvespill.

Gårsdagens matchvinner i finalen i afrikamesterskapet Sunday Mba prøvespilte for Haugesund i 2007.

- Han var bare en unggutt den gangen, og var ikke helt hva vi var på jakt etter, sier Haugesunds assistenttrener Eirik Horneland til Dagbladet.

Han var kaptein i laget den gangen.

Mba scoret det eneste målet i en jevnspilt kamp. 1-0-målet ble scoret etter 40 minutter. Først vippet han ballen over en motstander, før han skjøt ballen i mål fra rundt 16 meter. Det ble det eneste målet i kampen, og dermed kunne Nigeria henge gullmedaljen rundt halsen på Soccer City i Johannesburg i går kveld.

Angrer ikke Haugesunds assistenttrener kan ikke si at han angrer på at klubben ikke kjøpte Mba, selv etter at han ble matchvinner i går.

- Det er veldig vanskelig å vite om han hadde hatt samme utvikling i Haugesund. Men han hadde bra potensial den gangen også, og det er veldig gledelig å se ham i kampen. Jeg tror han har blitt mer attraktiv nå, sier Horneland.

- En drøm Nigeria var favoritter før finalen i afrikamesterskapet mot lilleputten Burkina Faso, og de nigerianske superørnene gjorde ingen feil.

Vinneren av afrikamesterskapet ville uansett bli en outsider, da ingen av de mest solide lagene, Kamerun, Senegal og Egypt, klarte å kvalifisere seg og få være med. Storfavoritten Elfenbenskysten røk ut i kvartfinalen.

- Jeg er så glad. Det er en drøm som går i oppfyllelse. Det er første gang jeg er med i denne turneringen, og så scorer jeg det eneste målet. Det er fantastisk, sa 24-årige Mba til Eurosport etter kampen.

Nigeria har vunnet afrikamesterskapet to ganger tidligere, i 1994 og 1980.