Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NIH-rektor støtter felles OL-boikott

- Vil såre kineserne, mener han.

En felles boikott av Beijing-OLs åpningsseremoni i protest mot Kinas politikk får støtte fra professor og NIH-rektor Sigmund Loland.

Loland er rektor ved Norges idrettshøgskole (NIH) og ekspert på idrett og etikk. Mens han støtter en samordnet aksjon, er professoren mer i tvil om en egen norsk boikott vil ha noen virkning.

- Hvis det er en samordnet aksjon mellom flere nasjoner om å boikotte åpningsseremonien, som en markering mot at kineserne strammer inn i stedet for å løse opp når det gjelder menneskerettigheter og utviklingen av demokrati, støtter jeg en slik boikottaksjon, sier Loland til NTB.- Om Norge alene bestemmer seg for å boikotte er jeg litt mer i tvil om effekten av det. Men det vil være veldig respektabelt hvis norsk idrett kommer fram til at det er det riktige å gjøre, forklarer NIH-rektoren.

Verre av OL

En Amnesty-rapport som ble presentert onsdag, konkluderer med at situasjonen i Kina er blitt verre som følge av OL. Ytringsfrihet og andre menneskerettigheter må vike for at Kina skal kunne presenteres fra sin beste side til milliarder av TV-seere under lekene, skriver organisasjonen.

Sammen med de siste ukenes uro i Tibet, har dette ført til store protester mot Kinas politikk. Flere land har åpnet for å boikotte åpningsseremonien om fire måneder. Loland vil støtte en eventuell norsk deltakelse i en slik aksjon.

- Det er en markering, og det vil såre kineserne på grunn av den store offentlige oppmerksomheten dette får, mener han.- Noen vil si at Kina er en så viktig samarbeidspartner økonomisk og en betydelig maktnasjon i det internasjonale samfunnet, at ingenting vil endres. Men det vil ha en effekt som en markering av motstanden mot bruddene på menneskerettigheter og som en ripe i lakken med å bygge opp internasjonalt omdømme.

Idrettens ansvar

STERKE REAKSJONER: Situasjonen i Tibet har avstedkommet mange demonstrasjoner over hele verden. Foto: CHRISTOPHE ENA/AP/SCANPIX
STERKE REAKSJONER: Situasjonen i Tibet har avstedkommet mange demonstrasjoner over hele verden. Foto: CHRISTOPHE ENA/AP/SCANPIX Vis mer

Loland er klar på at også norsk idrett har et ansvar for å stille krav til Kina, men han mener det ikke må stilles for høye krav til idrettens påvirkningskraft.- Norsk idrett har ikke noe større ansvar enn norske politikere og næringsliv. Det er felles enighet om at det er viktig med dialog og samarbeid med en av verdens mektigste nasjoner i utvikling. Det er altfor lettvint å kreve boikott fra idretten, men fortsette samarbeidet på andre plan.

Kritikk av IOK

Da Beijing i 2001 ble tildelt OL, var det med krav om at menneskerettighetene i landet måtte bedres kraftig. Selv om Amnesty mener situasjonen er blitt forverret, har likevel Den internasjonale olympiske komité (IOK) vært forsiktige med å kritisere arrangørlandet.

- Jeg kunne ønske meg en tydeligere og skarpere stemme fra IOK. Men det er en stor internasjonal organisasjon med representanter fra det globale samfunn. Det er ikke enkelt å samles om en kritisk stemme mot kinesisk politikk i en organisasjon som består av medlemmer fra deler av verden som bruker tilsvarende virkemidler, mener Loland.

Likevel mener han ikke at det var galt av IOK å gi OL til Beijing.

- Et OL kan påvirke menneskerettighetssituasjonen og utviklingen mot demokrati positivt i Kina. Men nå viser erfaringene at kineserne ser ut til å stramme mer enn å slippe opp før OL, og derfor synes jeg det er legitimt med en markering, sier Loland til NTB.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media