Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Anklager om sexistisk og rasistsk ukultur i Nike

Nike-presidenten slutter etter anklager om «guttekultur»

- Respektløs, gammeldags, sexistisk, bortskjemt og egoistisk ledelse.

SLUTTER: Trevor Edvards har trukket seg fra stillingen som president i Nike. Rapporter om sexisme og rasisme i organisasjonen har nådd overflaten den siste tiden. Foto: REUTERS/Beck Diefenbach
SLUTTER: Trevor Edvards har trukket seg fra stillingen som president i Nike. Rapporter om sexisme og rasisme i organisasjonen har nådd overflaten den siste tiden. Foto: REUTERS/Beck Diefenbach Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President i Nike, Trevor Edvards, trakk seg fra stillingen torsdag. Kort tid etter sendte selskapet ut en e-post til samtlige ansatte hvor man tok opp problemer på arbeidsplassen.

- I løpet av de siste ukene har vi blitt oppmerksom på rapporter innen vår organisasjon som ikke reflekterer våre kjerneverdier om inkludering, respekt og styrking, skriver direktør, Mark Parker, i skrivet som ESPN har fått tak i.

- Det gjør meg trist, fortsetter han.

Visepresident Jayme Martin skal også ha være ute av Nike etter å ha fått sparken.

- Time's Up

Ifølge Wall Street Journals kilder skal sjefene ha «beskyttet mannlige undersåtter som oppførte seg nedverdigende overfor kvinnelige ansatte» og ha mobbet «kvinner og andre med utenlandsk opprinnelse».

Gjennom nettsida Glassdoor kan ansatte anonymt sende inn tilbakemeldinger på selskapet og deres sjefer, og den siste tiden har det kommet flere klager mot Nike.

- En gutteklubb med dårlig oppførsel som blir ignorert av ledelsen, skrev en bruker.

- Respektløs, gammeldags, sexistisk, bortskjemt og egoistisk ledelse, mente en annen.

En ansatt ved Nikes hovedkvarter i Beaverton, Oregon, pekte på selskapets dårlige behandling av kvinner.

- Jeg har blitt fortalt flere ganger at jeg skal sitte og holde kjeft under møter. Det er en mangel på forfremmelse av kvinnelige ledere. Ofte blir det forklart med at spesifikke kvinner er for aggressive og derfor ikke blir forfremmet. Jeg ser dette på ukentlig basis, skrev brukeren.

Det er denne typen rapporter som nå mest sannsynlig har ført til at sjefene må gå.

- Time'sUp for den motbydelige guttekulturen, karer, konkluderer en anmelder, som referer til motstandsbevegelsen mot seksuell trakassering startet av Hollywood-kjendiser.

Endrer HMS-rutinene

Det kommer ikke spesifikt fram at presidenten og visepresidenten har vært direkte involvert i episoder som kan knyttes til ukulturen, men de har begge måttet forlate sine stillinger.

Edvards, som har jobber i Nike siden 1992, skal ha vært blant favorittene til å ta over som direktør etter Parker. Det skal ikke ha vært snakk om at Edvards var i ferd med å slutte, før han plutselig nå velger å forlate selskapet.

Det er nå besluttet at Parker kommer til å fortsette som direktør til 2020.

Nike har nå satt opp en telefonlinje og en e-post hvor ansatte kan melde fra om uønskede situasjoner eller hvis de føler seg truet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!