OMDISKUTERT: To år er gått siden Colin Kaepernick (30) ble kjent verden over for sine politiske markeringer i National Football League (NFL) - men de er ikke glemt. Video: Reuters / AP / AFP / NTB Scanpix Vis mer

NFL-spiller Colin Kaepernick i Nike-kampanje

Nike støtter den kontroversielle stjerna. Folk svarer med boikott og brenning av klær

Colin Kaepernicks stille protest har fått nytt liv, få dager før NFL-starten.

To år er gått siden Colin Kaepernick (30) ble kjent verden over for sine politiske markeringer i National Football League (NFL).

Kaepernick protesterte mot det han selv omtalte som rasediskriminering og politivold i USA, ved å sette seg ned på kne, og uttalte at han ikke kom til å stå opp og vise stolthet for et flagg som tilhører et land som undertrykker svarte mennesker.

Det hele startet før en oppkjøringskamp i 2016 da den daværende San Francisco 49ers-spilleren satte seg ned på kne da nasjonalsangen «The Star Spangled Banner» ble spilt.

- Motarbeidet av systemet

Protesten fortsatte ut i sesongen, og da 2016/2017-sesongen var over, valgte han å avslutte kontrakten med laget. Håpet var nok å få seg en ny klubb, men 30-åringen har ikke blitt signert av noe lag etter at han ble en såkalt «free agent».

- Det er ikke tvil om at kurven hans var nedadgående før dette skjedde, men han er god nok til å ha kunnet kjempe seg til en startposisjon på et lag. Han blir motarbeidet av systemet, men det er ingen som innrømmer det, mener Viasport-ekspert, Arnstein Friling.

- NFL, som eier ligaen, oppfattes som en konservativ organisasjon, der den aller største supporterbasen holder til i de konservative sørstatene. Eierne er hvite, konservative menn og driver ligaen autoritært. De tillater ikke markeringer og spillere som går mot fedrelandet, legger han til.

Nå når 2018/2019 sesongen starter til helga, har Kaepernicks protest for tredje sesongen på rad fått fokus. Denne gangen er det ved hjelp av klesgiganten Nike, som har brukt Kaepernick i sin ferske jubileumsreklame.

Saken fortsetter etter artikkelen under:

Liv i gammelt samarbeid

I går dukket reklamen opp i sosiale medier med et bilde av Kaepernick med teksten «Tro på noe. Selv om det betyr å ofre alt» over Nike-slagordet «Just Do It». Dette spredte seg raskt på Internett, og reaksjonene lot ikke vente på seg.

Mange støtter amerikaneren og Nike, mens andre hevder de skal boikotte klesgiganten etter å ha brukt Kaepernick som profil.

En twitterbruker som mener han ikke lenger vil støtte Nike, la ut et bilde av et par Nike-sokker der øverste del, inkludert den kjente «swoosh»-logoen, var klippet av. Samtidig har det dukket opp videoer på sosiale medier av folk som brenner sitt Nike-tøy. Både #JustBurnIt og #BoycottNike trendet på Twitter kun få timer etter at kampanjen ble lansert.

Nike på sin side har hatt Kaepernick i stallen siden 2011, men de siste to åra har de ikke brukt ham i noen kampanjer.

I årets jubileumsreklame ble Kaepernick valgt som en av ansiktene utad fordi selskapet, ifølge visepresident Gino Fisanotti, ønsket å skape diskusjon rundt slagordet «Just Do It» og introdusere det til en ny generasjon utøvere.

- Vi mener Colin er en av de mest inspirerende utøverne i denne generasjonen, og han har utnyttet sportens kraft for å bidra til å flytte verden framover, sier Fisanotti til ESPN, og forklarer at kampanjen er ment å treffe 15-17-åringer.

Avtalen med Kaepernick innebærer at Nike skal lage en egen sko og T-skjorter med spillerens navn. Om de selger godt, kan spilleren angivelig tjene like godt som de best betalte spillerne i NFL, ifølge New York Times.

- Reflekterer godt på Nike

Friling har fått med seg Nikes kampanje og reaksjonene som har kommet i etterkant.

- Det har nok Nike regnet med, og det kommer ikke som et sjokk for dem, sier han om truslene om boikott og brenningen av klær.

Nike er ingen hvem som helst i NFL og produserer draktene til samtlige 32 lag i ligaen. Den avtalen strekker seg for de kommende åtte årene. Friling tror klesgiganten har regnet nøye på oppsider og nedsider ved å bruke Kaepernick som frontfigur.

- Jeg har ingen illusjoner om at Nike er en spesielt samfunnsengasjert organisasjon. Jeg vil ikke være veldig kynisk, men de har nok merket at mange støtter Kaepernick og vil være på riktig side av historien. Han er en spiller som er utestengt uten grunn og dette vil reflektere godt på Nike, mener NFL-eksperten.

Friling tegner et sammensatt bilde av folks årsaker til å kritisere spilleren og Nike.

- Det er mange som er gode, gammeldagse rasister og hater han av den grunn. Også er det andre som har mer legitime motargumenter, og er opptatt av at nasjonalsangen og flagget er ting som ikke skal røres. Men det er mange som står i pølsekø under nasjonalsangen, men når det gjøres til en greie, begynner folk plutselig å bry seg, forklarer han.

Forbanna Trump etter protester

Mye av grunnen til at Kaepernick forble klubbløs etter 2016/2017-sesongen, var fordi det ble en stor politisk diskusjon, der blant andre president Donald Trump slang seg på.

- Spillerne er nødt til å vise respekt for flagget og nasjonalsangen, men kan altså velge å holde seg inne i garderoben når tradisjonen med avspilling av nasjonalsangen skal gjennomføres, tordnet Trump.

Under et folkemøte i Huntsville, Alabama i fjor, gikk Trump hardt ut mot spillerne som valgte å knele.

- Fansen burde forlate kampene når det skjer. Det viser mangel på respekt. Ville dere ikke elsket det hvis NFL-eierne hadde sparket de «horesønnene» som velger å vise respektløs oppførsel mot flagget vårt?, spurte Trump og garanterte at knelingen ville stoppe.

Vedtok regel mot protester

Tidligere i år ble det klart at president Trump fikk det som han ville da en omdiskutert regel ble innført i NFL.

Den sa at dersom spillere knelte under nasjonalsangen, ville klubbene bli bøtelagt. Det har definitivt ikke gjort det enklere for Kaepernick å komme seg tilbake på banen.

Likevel, den nye regel var ment å tilfredsstille alle parter, men endte opp med å ikke tilfredsstille noen, skal vi tro Washington Post.

Natt til fredag starter sesongen i USA, men det er fortsatt ikke avklart hvordan den nye regelen skal løses.

Eierne vil at spillerne skal godta å bli stående under nasjonalsangen, mens spillernes fagforening har støttet spillernes rett til å protestere.

Etterforsker anklager

I fjor høst stevnet Kaepernick NFL fordi han mente alle klubbeierne hadde inngått en avtale om ikke å gi ham tilbud om ny jobb, men saken har enda ikke kommet opp for retten.

Før helga skrev blant andre ESPN om anklagen, som etter planen skal «få sin dag i retten». Ifølge amerikanske medier har NFL-eierne forsøkt å få voldgiftsretten til å forkaste Kaepernicks anklager, men dette er ikke blitt hørt.

ESPN skriver at den tidligere spillerens advokat, Mark Geragos, tvitret et bilde av en kjennelse fra voldgiftsrettsdommer Stephen B. Burbank. NFL skal ha avslått et ønske om kommentar til saken.

Ifølge kanalen er den angivelige kjennelsen et tegn på at det var nok bevis til å fortsette etterforskningen av Kaepernicks anklager.

- Nå vil noen eiere, trenere og lagledere bli kalt inn til avhør i løpet av sesongen, noe ligaen hadde håpet å unngå, skriver kanalen.