Niki Lauda (70) er død

Det bekrefter hans familie, melder Die Presse.

DØD: Formel 1-legenden Niki Lauda er død. Foto: NTB Scanpix
DØD: Formel 1-legenden Niki Lauda er død. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den østerrikske Formel 1-legenden, Niki Lauda (70), er død. I en uttalelse som blant andre Die Presse har publisert, kunngjør Laudas familie at 70-åringen sovnet stille inn mandag.

- Det er med dyp sorg at vi kunngjør at vår elskede Niki har gått bort med familien ved sin side, skriver familien i en uttalelse.

Familien trekker fram hans «unike prestasjoner som atlet og entreprenør».

- Han var et forbilde og et referansepunkt for oss alle. Han var en kjærlig og omsorgsfull ektemann, far og bestefar, og kommer til å bli savnet, avslutter familien.

Lauda har kjempet mot sykdom over lengre tid. Seinest i fjor sommer ble det kjent at lungespesialister på universitetsklinikken AKH Wien i over to uker hadde kjempet for motorlegendes liv.

Etter å ha gjennomgått en lungetransplantasjon, ble Lauda forespeilet gode sjanser til å leve i flere år.

Alvorlig ulykke

Lauda ble verdensmester i Formel 1 hele tre ganger, i 1975, 1977 og 1984. Under Tyskland Grand Prix i 1976 ble Lauda alvorlig skadd i forbindelse med en ulykke. Ferrarien han begynte å brenne, og Lauda døde nesten etter å ha pustet inn varm og giftig gass.

Den tunge medisineringen etter ulykken 20 år tidligere, førte i 1996 til at han måtte gjennomgå en nyretransplantasjon. Denne ble skiftet ut i 2007. Første donor var broren hans, den andre var kona.

Lauda fikk synlige brannskader som følge av hendelsen, men var tilbake bak rattet bare seks uker etter ulykken.